התובע של נשיא סודן: כלא פליטים כמו באושוויץ
פאנל שופטים מיוחד קבע כי יש לבחון מחדש את ההחלטה שלא להאשים את עומר אל-באשיר ברצח עם. ממשלת סודן: "בית הדין הבינלאומי מנותק מהמציאות"
בית הדין הבינלאומי בהאג ישקול שוב אם להאשים את נשיא סודן, עומר אל-באשיר, ברצח עם בדרפור. זאת, לאחר שפאנל ערעורים קבע כי השופטים טעו כאשר החליטו שאין די ראיות לשם העמדתו לדין בגין עברה זו, והאשימו אותו בפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות.
בעקבות ההחלטה, שהתקבלה הבוקר (ד'), אמר התובע לואיס מורנו אוקמפו: "כדאי לבאשיר למצוא עורך דין". אוקמפו האשים
כי הנשיא הסודני החזיק שני מיליון וחצי פליטים מקבוצות אתניות מסוימות במחנות, "בתנאים של רצח עם, כמו מחנה אושוויץ עצום מימדים".
בית המשפט הבינלאומי הוציא צו מעצר נגד באשיר בחודש מרס 2009. זו הפעם הראשונה שבית הדין הקבוע בהאג מוציא צו מעצר לראש מדינה מכהן. צו המעצר הוצא בעקבות האישומים, הכוללים עשרה סעיפים של פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות.
על-פי כתב האישום נגד באשיר, "גורמים וסוכנים" שנשלטו על-ידו רצחו לפחות 35 אלף אזרחים, וגרמו ל"מותם האיטי" של בין 80 אלף ל-265 אלף בני אדם, שנעקרו מבתיהם עקב הלחימה. מכתב האישום הוצא סעיף האישום על רצח עם, לאחר שלא נמצאו ראיות מספיקות לתמוך באישום זה.
סודן: בית הדין מנותק מהמציאות
להחלטה לבחון מחדש את כתב האישום ואת האפשרות שיוכנסו אליו גם אישומים בגין רצח עם יש גם משמעויות נרחבות יותר, שכן משמעותה הורדת רף הדרישה לראיות והיא עשויה להוביל לכתבי אישום חמורים גם נגד מנהיגים אחרים. התובע מורנו אוקמפו הבטיח לספק עדויות נוספות כאשר השופטים יתכנסו לדון באישומים.
נשיא סודן וממשלתו אינם מכירים בסמכויות בית הדין הבינלאומי, והבטיחו לא להיכנע לצו המעצר. מאז הוצאת הצו, מבקר
באשיר במדינות ידידותיות, אך ביטל נסיעות למדינות שעשויות לעצור אותו ולעביר אותו להאג. כאשר הוגשו האישומים נגדו, גירש באשיר 13 ארגוני סיוע בינלאומיים מדרפור, בצעד שהחמיר את המצב ההומניטרי.
בעת ההודעה על ההחלטה הבוקר, שהה באשיר בקטאר, שם הוא משתתף בשיחות שלום עם המורדים. דובר ממשלת סודן, רבי עבד אל-עטי, אמר כי ההחלטה לא תמנע מהנשיא להתמודד שוב בבחירות בחודש אפריל, וטען שההחלטה "משקפת את הניתוק של בית הדין מהמציאות בסודן".