קלינטון: הכוונות של איראן ברורות, היא מהווה איום
לדברי מזכירת המדינה האמריקנית, איראן מתחמקת מדרישות המערב באופן שמבהיר כי היא נחושה להמשיך בתוכניתה הגרעינית. בכירי משרדי החוץ של שש המעצמות דנו בהמשך המגעים עם איראן ובסנקציות אפשריות
למרות הצהרותיה של איראן כי תחתום בקרוב על הסכם עם המעצמות שיפיג את חששות המערב מתוכנית הגרעין שלה, מזכירת המדינה האמריקנית מבהירה כי איראן עדיין מהווה איום ממשי על ארצות הברית. בראיון לרשת CNN שישודר מחר (יום א') אמרה הילרי קלינטון כי "ברור שאיראן וצפון קוריאה גרעיניות מהוות איום אמיתי ואפשרי".
בראיון, שצולם לתוכנית "מצב האומה", הסבירה קלינטון כי איראן עדיין אינה מחזיקה בפצצה גרעינית, אך התנהלותה מלמדת כי בכוונתה להשיג נשק אטומי. "אנחנו מאמינים שההתנהגות שלהם היא עדות ברורה לכוונתם - גם אם השאלה עד כמה הם קרובים למטרה היא עדיין נושא לויכוח", אמרה מזכירת המדינה.
קלינטון מנתה את הפעולות המתחמקות של איראן, שטרם הסכימה לדרישת הקהילה הבינלאומית להוציא מתחומה חלק מהאורניום המועשר שלה,
על-מנת להוכיח שאינה מעוניינת לבנות פצצה גרענית. לדבריה, "ההסתרה של המתקן הגרעיני בקום ודחיית ההצעה הסבירה למדי של המעצמות להוציא את האורניום", מלמדת על כוונותיה האמיתיות של טהרן.
מזכירת המדינה האמריקנית התייחסה גם לאיום מצד ארגוני הטרור והביעה חשש שישימו את ידם על נשק להשמדה המונית. "הסכנה הגדולה ביותר מגיעה מכיוון רשתות הטרור הבינלאומיות, במיוחד הקיצונים האיסלאמים הקשורים לאל-קאעידה בחצי האי ערב, בפקיסטן, אפגניסטן וצפון אפריקה".
נציגי המעצמות דנו בסנקציות אפשריות
קלינטון אמרה כי הקשר בין הארגונים הפועלים בחסות ארגון הטרור העולמי אל-קאעידה וניסיונותיהם להרחיב את פעילותם ולהגדיל את היכולות שלהם הוא מדאיג. "הסיוט הגדול ביותר שלנו הוא שאחד מארגוני הטרור האלה יצליח להשיג נשק להשמדה המונית", דברי מזכירת המדינה.
בעוד ששר החוץ האיראני, מנושהר מותקי, סיפר כי ארצו אופטימית לגבי הסיכויים להשיג הסכם עם המעצמות בקרוב, דנו מנכ"לי משרדי החוץ של שש המעצמות - חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה - שיחת ועידה בנושא איראן, שנמשכה שעה וחצי. בשיחה השתתף גם נציג סיני בכיר, ואת ארה"ב ייצג תת-מזכירת המדינה, וויליאם ברנס.
דובר מחלקת המדינה פיליפ קראולי אמר שהנציגים שוחחו על "הצעדים הבאים בתהליך", לרבות סנקציות. לדבריו, נציגי המעצמות "המשיכו לדבר על פעולות אפשריות שיגבירו את הלחץ על איראן, וגילה כי הנציג הסיני היה "משתתף נמרץ בשיחות".
מסרים סותרים לגבי המשך ההתנהלות מול איראן הגיעו אמש מצד שרי חוץ של שתיים מהמדינות המשתתפות בשיחות. שר
החוץ של סין, יאנג ז'יאצ'י, קרא לקהילה הבינלאומית לגלות סבלנות, ולדבוק במאמצים להשיג פיתרון דיפלומטי למשבר. מנגד, הזהיר שר החוץ של רוסיה כי בהיעדר פיתרון אחר, נושא הגרעין עשוי להיות מובא לדיון במועצת הביטחון של האו"ם.
שתי ההצהרות הגיעו על רקע המאמצים של מדינות המערב לגבש סנקציות חדשות וחריפות יותר על איראן. ברקע עומד גם החשש שההתקררות ביחסים בין וושינגטון לבייג'ינג על רקע פרשות "גוגל" ומכירת הנשק לטיוואן יביאו לכך שסין, הנהנית מזכות וטו במועצת הביטחון, לא תתמוך בעיצומים על טהרן.