איילון קיבל הבטחה שלא ייעצר - ונאם בלונדון
בנאומו ניסה סגן שר החוץ להרגיע את המתיחות עם סוריה, והתייחס למשבר עם טורקיה כשאמר: "נמשיך לשמור על יחסים טובים כל עוד היא תכבד אותנו ולא תתלהם"
על רקע החשש מפני מעצר בכירים ישראלים בבריטניה, הגיע היום (ב') סגן שר החוץ, דני איילון, ללונדון. לצד ההזמנה הרשמית, הוא קיבל ממשרד החוץ הבריטי הבטחה שלא ייעצר במהלך הביקור. בהמשך צפוי איילון לדון בסוגיה עם בכירי הממשל בלונדון, שהביעו את נכונותם לבצע שינוי בנהלי המעצר בממלכה, בעקבות הצו שהוצא נגד יו"ר האופוזיציה ציפי לבני, בחודש דצמבר האחרון.
- לצפייה בהזמנת משרד החוץ הבריטי - לחצו כאן
סגן שר החוץ התייחס למצב באזור בהרצאה שנשא לפני אקדמאים ודיפלומטים במכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגים (IISS) בבירה הבריטית. בשעה שנשא את הדברים, נערכה מחוץ למבנה הפגנת תמיכה בפלסטינים. בפתח דבריו, ניסה להרגיע את המתיחות בין ישראל לבין סוריה, שהחריפה בעקבות התבטאויותיו של יו"ר מפלגתו והשר הממונה עליו, אביגדור ליברמן.
"כל פטפוטי המלחמה הם דיבורי סרק, לפחות בעתיד הקרוב", אמר איילון והוסיף: "רק לאיראן יש אינטרס להביא להסלמה בצפון, כיוון שזו רוצה להסב את תשומת הלב של הקהילה הבינלאומית והשיח הציבורי מהבעיה המרכזית - שהיא טהרן עצמה".
איילון אמר עוד: "אנו רואים התערבות ישירה של איראן מול סוריה, אך אנו לא נתקוף בסוריה. איראן תרוויח מקונפליקט בין ישראל לבין סוריה וחיזבאללה, ואנחנו לא מתכוונים ליפול לפח הזה".
בהמשך דבריו על איראן, אמר סגן שר החוץ כי זו מדינה חלשה הפועלת לחזק עצמה בזכות קשריה עם סוריה וחמאס. "אין בכוחה של איראן להרתיע את הקהילה הבינלאומית מלנקוט צעדים נגדה. לא מן הנמנע שלאיראנים ישנם עוד מתקנים כמו אלו שנחשפו בעבר", אמר איילון - והוסיף כי מעורבותה של איראן בנעשה במזרח התיכון משבשת את מאמצי השלום בין ישראל לבין סוריה.
באשר למשא ומתן עם הפלסטינים, דחה איילון את הטענות שלפיהן מהוות ההתנחלויות מכשול לשלום. "הוכחנו את זה בעבר עם מצרים ובעזה", אמר איילון והוסיף: "הבעיה היא שאנחנו צריכים שיהיה שותף בצד השני, והיא העיקרית כיום. ההתנחלויות הן דבר שניתן לשנות. הנושאים סבוכים ודחופים, לכן צריך לשבת לשולחן המשא ומתן באופן מיידי".
איילון ציין כי בתקופת כהונתו של ברק כראש ממשלה הציע לפלסטינים 92 אחוזים מדרישותיהם, ואת ראש הממשלה הקודם - אהוד אולמרט - שלדבריו הסכים אף לקבל 95 אחוזים מהן. "עדיין אנחנו מוכנים לשבת לשולחן המשא ומתן ללא דרישות מקדימות", אמר.
"מחכים לפלסטינים כבר תשעה חודשים"
איילון התייחס להכרזתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בנאום בר אילן - שבה הודיע על קבלת עקרון שתי המדינות, ומחה על סירובם של הפלסטינים לשוב לשולחן המשא ומתן.
"בהתחשב ברקע שממנו הגיע והמחיר הפוליטי שהוא משלם על הכרזות אלו, לא מתקבל על הדעת להכריז על הקפאה כוללת בהתחשב בכמות האנשים שנמצאים היום בהתנחלויות. התגובה של הפלסטינים לנאום לא מספיקה. ישראל לעומת הפלסטינים, לא מציבים תנאים מוקדמים למשא ומתן. למעשה, כבר תשעה חודשים מחכים לפלסטינים לחידוש התהליך".
ההפגנה בלונדון, בזמן ההרצאה שנשא איילון (צילום: ג'ון ריבקין)
עוד באשר לפלסטינים, אמר איילון: "ישראל הסירה שני שליש מהמחסומים. אנו לוקחים סיכונים ונמשיך לקחת סיכונים".
הוא התייחס לטענות בדבר איום דמוגרפי ואמר כי אלה מהוות כלי המשמש את המתנגדים לתהליך השלום. "אין איום דמוגרפי מאחר שתהיה הפרדה בין שתי המדינות. יהיה בלתי אפשרי לשים אותן תחת מטריה אחת. אין למעשה איום להקמת מדינה דו-לאומית".
בסיום דבריו, לאחר שנשאל על ידי אחד המשתתפים על המשבר סביב השפלת השגריר הטורקי, אמר איילון: "כשהבנתי זאת לקחתי אחריות והתנצלתי לפניו. יש לי את הכבוד כלפיו וכלפי טורקיה, שהיא בת ברית של ישראל".
הוא הוסיף: "אני חושב שאנחנו צריכים להציג קצת יותר כבוד הדדי אחד כלפי השני", ומנה את התקרית בדאבוס בשנה שעברה, שבה הושפל הנשיא פרס על ידי ראש הממשלה הטורקי. "אנחנו לא דרשנו התנצלות ולא קיבלנו התנצלות", אמר איילון. לדבריו, "נמשיך לשמור על יחסים טובים עם טורקיה, כל עוד היא תכבד אותנו ולא תתלהם".