חרדון הצב נפגע בשיטפון - האם ישוב לראות?
חרדון צב מצוי, הנחשב לגדול בחרדוני ישראל נסחף בשיטפונות העזים שאירעו באזור הערבה בשבוע שעבר. אזרחים איכפתיים הצילו אותו ובביה"ח לחיות בר מנסים להציל את ראייתו. החרדונים הגדולים מצויים בסכנת פגיעות בטבע עקב ציד למטרות מזון והרס אזורי המחייה ע"י רכבי מטיילים
השיטפונות העזים שאירעו בדרום הארץ בתחילת החודש באזור הערבה סחפו עימם חרדון צב בוגר. "החרדון נמצא על ידי תושבי האזור במצב לא טוב בנחל חצרה והם העבירו אלי את החיה הפצועה", מספר הראל בן שחר, פקח אזור דרום ים-המלח והערבה הצפונית ברשות הטבע והגנים. החרדון הועבר לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן בשבוע שעבר.
ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים, לוקח את החרדון לבדיקת במרפאת בית החולים לאחר שהוא מוציא אותו מהטרריום המחומם. החרדון סובל מפגיעה בעיניים ושבר בצלעות. "הוא פליט של השטפונות, נסחף מתוך המחילה שלו ועבר כיברת דרך ארוכה. הוא הגיע אלינו מלא בבוץ, כל העיניים והעפעפיים שלו היו דבוקים"", הוא מספר. "שטפנו אותו וניקינו אותו. ניסינו לפתוח את העפעפיים כדי לראות את הפגיעה הפנימית, אך הוא מסרב לפתוח אותם".
"מאז שהוא מאושפז אצלנו הוא סירב לאכול בכוחות עצמו. כדי שהוא יצליח לשרוד, אנחנו מאכילים אותו באופן ידני", מגלה רוזנצוויג ומגישה לחרדון המנומנם מספר תפרחות שיטה, אך הוא בשלו. החרדון מסרב והצוות הרפואי מצליח לפתוח בעדינות את הפה כדי לתחוב פנימה מספר תפרחות צהובות ובסופו של דבר, הוא מתרצה, לועס אותן ובולע.
חרדוני הצב המצויים הם הגדולים בחרדוני ישראל וחיים באזור הנגב, הערבה ובאזור ים המלח. בטבע החרדונים הבוגרים עשויים להגיע למשקל של עד כשלושה קילוגרם ולאורך של כ-80 ס"מ. הם ניזונים מתפריט צמחוני מובהק הכולל תפרחות ועלים של צמחי מדבר, הנחשבים לתזונה המועדפת עליהם.
חרדוני הצב המצויים, למרות היותם נפוצים ביותר בישראל, הם נחשבים בסכנת פגיעות בטבע עקב ציד למטרות מאכל ופגיעה באזורי המחייה הטבעיים שלהם. ברשות מסבירים כי ציד רחב היקף של חרדונים למטרות מאכל על ידי פועלים תאילנדים ועליה בתנועת המטיילים ברכבי שטח באזורי המחייה של הזוחלים, פוגעים באוכלוסיית החרדונים ועשויים להוות איום על המשך קיומה בטבע.
"ג'יפ שלא נוסע בדרך מורשית בשטח, עלול לדרוס חרדונים או לעלות על המחילות שלהם ולמוטט אותן, דבר שעלול לקבור את החרדונים בעודם בחיים", מסביר בן שחר. "חרדוני הצב מסוגלים לחפור מחילות בעומקים של מספר מטרים, אבל לא יכולים להגן על עצמם מפני הרכבים הכבדים בשטח".