כניסת ספקי הגז למשק החשמל תיצור סינדיקט?
ועדת הכלכלה ביקשה מרשות החשמל וממשרד התשתיות לוודא כי כניסת ספקי הגז הטבעי לא תוביל להיווצרות יתרון לא הוגן, משום שהינם ספקי חומרי הגלם לייצור חשמל וגם היצרנים
ועדת הכלכלה דרשה היום (ד') מרשות החשמל וממשרד התשתיות למנוע מצב בו נפגעת התחרות במשק החשמל, כתוצאה מכניסת ספקי הגז הטבעי לשוק ייצור החשמל. במצב שכזה ספקיות הגז ייצרו חשמל וגם ימכרו את חומרי הגלם ליצרניות החשמל האחרות, דבר שעלול, כאמור, לפגוע בתחרות. הוועדה דרשה שבדיקת ההשלכות של מעורבות ספקי הגז תיערך בשיתוף עם רשות ההגבלים העסקיים.
יו"ר הוועדה, ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד) ביקש מהממונה על ההגבלים, רונית קן, חוות דעת על הסכנה להיווצרות מונופול ופגיעה בתחרות בשוק החשמל, מונופול שעשוי למנוע בטווח קצר כניסת יצרני חשמל מתחרים נוספים ובטווח ארוך עלול להשפיע על מחיר החשמל לצרכנים. בנוסף דרש אקוניס ממשרד התשתיות לפעול כדי למנוע יצירת בעלויות צולבות מצד יצרני ספקי הגז הטבעי בשוק החשמל.
יוזמת הדיון, ח"כ מירי רגב (ליכוד), טענה כי ספקי הגז עלולים לנצל את כוחם לדיכוי התחרות בשוק החשמל הפרטי והציבור עלול לשלם את מחיר המונופול שייווצר. "נוצר מצב אבסורדי שמרוב להיטות להקטין את כוחו של המונופול הממשלתי שבידי חברת החשמל. המדינה מאפשרת היווצרות מונופול פרטי שלא נוכל לשלוט בו".
רגב הוסיפה כי המדינה שהובילה מהלך לפתיחת ייצור החשמל לתחרות נרדמה בשמירה. לדבריה נוצר מצב מדאיג שבו ספקי הגז יימכרו לתחנות הכוח שבבעלותם גז במחיר מוזל, ובכך תיווצר אפליה שתמנע את כניסתם של מתחרים נוספים לשוק. לדבריה, מצב בו ספקי הגז יחנקו את התחרות בייצור החשמל חייב להדאיג את הצרכנים, כאשר חלק חשוב מכושר הייצור יתחלק בין שני ספקים שיוכלו לנצל את שליטתם על מנת להעלות מחירים.
רגב התייחסה להודעת קבוצת דלק של איש העסקים יצחק תשובה, שחתמה על הסכם שותפות בתחנת כח פרטית המוקמת ליד קרית גת, ולהחלטת איש העסקים, יוסי מימן, להיכנס כשותף בספקית הגז המצרית, המתכנן להצטרף ליזמים אחרים בתחום החשמל. רגב ציינה כי החוק שמנע בעבר את כניסת ספקי הגז הטבעי לשוק תוקן לא מכבר וחסימה זו הוסרה. נמרוד נוביק, נציגו של מימן, אמר כי החסם נוצר לפני שנים, בטרם היו תגליות הגז הגדולות כגון שדות תמר ודלית. אך גם עתה לא ברור לספקי הגז אם הם יכולים מבחינה חוקית להשתתף בשוק החשמל. "בלי בהירות רגוליטיבית קשה לקבל החלטות", אמר.
מנכ"ל רשות הגז הטבעי במשרד התשתיות, שוקי שטרן, אמר בתגובה כי בעולם מקובל שספקי גז מקימים תחנות כוח. עם זאת, "אנחנו רוצים תחרות ועכשיו נוצרה בעיה מורכבת. אבל זאת בעיה עם אלא שרוצים ליצור אותה", אמר מבלי לנקוב בכתובת מדויקת. שטרן הבטיח שבדיקת ההשפעה של כניסת ספקי הגז הטבעי לשוק החשמל "תעשה בדרך שתביא לתועלת כל הצדדים ונדאג שתהיה תחרות בלתי מוגבלת".
שטרן סיפר כי 40% מייצור החשמל הנוכחי כבר נעשה בגז טבעי ועד 2015 יעלה ל-50%. הוא הדגיש כי כניסת הגז הטבעי לשוק כבר חסכה למשק 5 מיליארד דולר.
כלכלן רשות ההגבלים העסקיים, שלומי פריזן, אמר כי ברשות לא נערכה עבודה בנושא ולא נקבעה עמדה. לדבריו, "לא תמיד קשר אנכי במקטע יצרני הוא רע למשק". אמנון שפירא, יו"ר רשות החשמל, אמר כי למרות תיקון החוק, נקבעו בחוזים עם יצרני החשמל הפרטיים חסמים למניעת ניגודי עניינים. לדבריו, הטיעונים שנשמעו נכונים "אבל קיום ההשפעה של כניסת ספקי הגז הטבעי היא מזערית. אם תיווצר בעיה של תחרות, נצטרך לדון בה".
עו"ד אהרון מיכאלי, נציגם של מספר יזמים המבקשים להקים תחנות כח פרטיות אמר כי לקוחותיו כבר השקיעו מיליוני דולרים בבדיקות ובהכנות וידרשו להשקיע מאות מיליונים בהקמת התחנות. עכשיו הם חוששים שלא יקבלו אשראי "אם לא יוכלו למכור את החשמל במחירים תחרותיים לצרכנים", אמר.
מנכ"ל עמותת אדם טבע ודין, עו"ד ציפי איסר-איציק אמרה שהויכוח על התחרות עלול לעודד את חברת החשמל להקים את תחנת הכוח הפחמית, שתזיק לסביבה.