יש ביצות שלא מייבשים
ליד אזור התעשייה של יקום, כלואה בין בנייני משרדים, כבישים ומסילת הרכבת, מסתתרת בריכת חורף מלאה בצמחייה ועופות מים. במקומה עתיד להחפר מאגר מי קולחין עבור חקלאי האזור. החברה להגנת הטבע: יש חלופות באזור; אל תפגעו בפיסת הטבע הייחודית הזו כי לא נשארו הרבה כמוה
סמוך לאזור התעשייה של יקום, מאחורי בנייני המשרדים ומצבורים חלודים של צינורות מתכת, מסתתרת אחת מבריכות החורף האחרונות במרכז הארץ. במבט ראשון נראת הבריכה הטבעית הזו - על עשרות עופות המים שטובלים בו - כמעט סוריאליסטית, כלואה כך בתוך הנוף הבנוי. זה קרה כי היא היה שם קודם, עוד מראשית תקופת ההתיישבות; הבניינים באו הרבה אחר כך.
אבל חרף ההיסטוריה ובניגוד לכל היגיון סביבתי, מאיימת תוכנית בנייה על האתר המיוחד הזה, ובמקום עתיד להחפר מאגר מי קולחין. המאגר, שאת הקמתו מקדמת רשות הניקוז המקומית, מיועד לשרת את חקלאי הסביבה.
עוד בסדרת הכתבות על השטחים הפתוחים:
בחברה להגנת הטבע טוענים כי ישנן באזור חלופות רבות, וניתן למנוע את הפגיעה המיותרת בטבע. "בריכת החורף הזו היא למעשה ביצה ששמה 'פאליק' (שמו הערבי של האזור - י.ד) והיא משמשת בית גידול חשוב ונדיר", הסביר ל-ynet אריק טפיירו, רכז התחבורה והתשתיות של החברה להגנת הטבע.
השטח שסביב הביצה מכוסה עשב גבוה וטובעני למדי להליכה, אך טפיירו מתעקש להתקרב למים ולצפות בארבעה פלמינגו שהגיעו למקום. "המקום הזה ייחודי ומושך אליו לא רק בעלי חיים ועופות מדהימים, אלא גם מטיילים ורוכבי אופניים שפוקדים את האזור בסופי שבוע. בקרוב יש סיכוי שהוא פשוט ייעלם מהנוף", הוא אומר.
איים של טבע
"מדובר במצרך נדיר, מדגיש גם משה פרלמוטר, רכז הים והחופים בחברה. "כמעט כל בתי הגידול הלחים נעלמו במאה השנים האחרונות מנוף ארצינו". נתון שהוסיף היום (ה') אקולוג מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים, ד"ר יריב מליחי, שדיבר בכנס שהתקיים בנושא - הופך את האיום למוחשי עוד יותר: "מתוך כ–100 בריכות חורף רק 15 מוגנות".
אבל איי הטבע הללו הם לא רק נדירים בתוך נוף הבטון של מרכז הארץ, אלא גם קריטיים עבור מגוון של עופות מים, ציפורים, דו-חיים רבים ואוכלוסיה עונתית שמתפתחת במים עצמם.
בין השאר מגיעים לאזור מיני ברווזים, חסידות, פלמינגו וסוגים רבים של ציפורים, שכמעט ואינן יכולות להנות ממאגרי מים טבעיים בסביבה.
"יש רק עוד שתי בריכות חורף ותיקות ששרדו את הפיתוח באזור - אחת באזור נתניה והשניה בחדרה - אם הבריכה הזו תיעלם, זה יצמצם משמעותית את בתי הגידול הלחים ואת המערכת האקולוגית של הסביבה".