השרים יכריעו: מי יממן את חיבור צה"ל לביוב?
עשרות בסיסים אינם מחוברים עדיין לתשתית הביוב ומזהמים את הטבע כבר שנים. הסיבה: המהלך צפוי לעלות כ-400 מיליון שקלים ומשרד הביטחון מסרב לממן זאת מתקציבו. הצעה שתוגש בישיבת הממשלה הקרובה דורשת לחייב את משרד הביטחון לממן את המהלך - ולהשלימו עד 2012
לאחר שנים של סחבת ועיכובים, נסיונות לשתף פעולה ותוכניות עבודה שגובשו אך נותרו במגירה, פקעה סבלנותם של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן ושר התשתיות, עוזי לנדאו. בישיבת הממשלה הקרובה יגישו השרים הצעת מחליטים משותפת שתכליתה לחייב את משרד הביטחון להקצות 400 מיליון שקלים מתקציבו לטובת חיבור עשרות בסיסים למערכת הביוב.
עוד בנושא:
הצעה: הממשלה תחייב את צה"ל להתחבר לביוב
הסוף לסחבת? בסיסי צה"ל יחוברו לביוב
הרקע להצעה היא העובדה שחלק ניכר מ-150 בסיסי צה"ל בישראל אינם מחוברים לתשתית הביוב, ושפכיהם זורמים לערוצי נחלים או לשטחים פתוחים. במשרד להגנת הסביבה מתריעים כבר תקופה ארוכה כי הנושא מביא לפגיעה מתמשכת בסביבה, וכי לעיתים מדובר גם בשפכים רעילים כמו דלקים ושמנים - המזהמים את הקרקע ואת מי התהום וגורמים לנזקים בלתי הפיכים.
במשרד הבריאות מתריעים מצדם כי מדובר גם במפגע בריאותי מתמשך ובמשרד התשתיות פועלים גם כן על מנת להשלים את מהלך חיבורם לתשתיות ולמכוני טיהור שפכים.
הסוגיה הבעייתית נסקרה גם בדו"ח מבקר המדינה משנת 2004, שמצא כי בחלק מהמחנות קיימים פתרונות קצה ברמה מקומית, אך חלק ממתקני הטיפול ישנים, אינם עומדים בתקני האיכות הנדרשים.
בעקבות הדו"ח הוקמה כבר ועדה מקצועית בהשתתפות משרד הביטחון וצה"ל ואף הוכנה תוכנית המדרגת את הבסיסים על פי סדר העדיפות לחיבורם לתשתית. למרות זאת עד כה, פרט למספר בסיסים שחוברו לביוב - בהם בסיסי צה"ל ברמת הגולן שעל חיבורם הוחלט רק בשבוע שעבר - הרי שמרביתם טרם חוברו לתשתית.
גורמים המעורבים בנושא מציינים כי בשנתיים האחרונות, למרות פגישות רבות בין הצדדים ונסיונות לשתף פעולה, הנושא אינו מתקדם ובפועל - ממשיכים השפכים לזהם את הסביבה ולסכן את בריאות החיילים.
המכשול העיקרי נותר, ככל הנראה, עניין התקציב. על פי אומדן משרד הביטחון שהוצג בעבר, מוערך המהלך כולו בכ- 400 מליון שקלים. סכום זה מתייחס רק למהלך החיבור עצמו ולא להשקעות נוספות במערכות, שצפויות להגדיל את ההשקעה.
במשרד להגנת הסביבה והתשתיות מבקשים כי סכום זה יילקח מתוך תקציב משרד הביטחון ובמסגרת ההחלטה מבקשים כי המהלך כולו יושלם עד סוף שנת 2012. במשרד הביטחון, שצפוי להתנגד להצעה, דורשים כי יוקצה למהלך תקציב נפרד.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל עושה כל שניתן על מנת להתאים את התשתיות בבסיסיו לסטנדרטים שנקבעו ע"י משרד להגנת הסביבה, בשיתוף מלא איתו, תוך קביעת סדרי עדיפויות לטיפול בנושא. חשוב להבין כי 40% ממתקני מחנות צה"ל מבוססים על תשתיות מתקופת המנדט הבריטי, על כל המשתמע מכך. בשנים האחרונות חוברו בסיסים רבים מזרועות האוויר, הים והיבשה בעלות של עשרות מיליוני שקלים, למערכות אזוריות לטיהור שפכים. צה"ל ימשיך ויעשה רבות על מנת לשפר וליעל את הטיפול בנושא"