שתף קטע נבחר
 

ברננקי שירטט את הנסיגה מצעדי החירום בארה"ב

יו"ר הפדרל רזרב אמר, כי יתחיל להדק את האשראי באמצעות העלאת הריבית שהבנק המרכזי משלם לבנקים על פקדונותיהם. עם זאת ציין, כי הכלכלה עדיין זקוקה לתמיכה של ריבית נמוכה ותזמון העלאת הריבית תלוי בתנאים הכלכליים

יו"ר הפדרל רזרב, בן ברננקי, החל לשרטט היום (ד') את אסטרטגיית הבנק הפדרלי לנסיגה מההרחבה הפיסקלית לאחר התחלה הדרגתית של ההתאוששות הכלכלית.  

 

ברננקי אמר, כי הפד יתחיל להדק את האשראי באמצעות העלאת הריבית שהבנק המרכזי משלם לבנקים על פקדונותיהם. מהלך זה ישפיע על הריבית הבינבנקאית והריבית לצרכנים. חברות ואמריקנים רגילים ישלמו יותר על מקורות המימון שלהם. 

 

לדברי ברננקי, התזמון של העלאת הריבית מהשפל ההיסטורי תלויה בתנאים הכלכליים אך הבנק ערוך לבצע את המהלך לכשיידרש. "תזמון הצעדים והשילוב של כלים שהפד משתמש בהם תלויים בכלכלה ובהתפתחויות הפיננסיות. לעת עתה ארה"ב עדיין זקוקה לתמיכה של ריביות נמוכות ומדיניות זו תימשך למשך תקופה ארוכה". 

 

יו"ר הפד הציג בפני הממשל האמריקני את צעדי היציאה ממהלכי החירום של שננקטו בעקבות המשבר הפיננסי ועיקרם, הקטנת היקף הנכסים שהבנק חולש עליהם מאז החל בסיועו למשק האמריקני. נכסים אלה צמחו מ-800 מיליון דולר על ספו של המשבר בספטמבר 2008 ל-2 טריליון דולר ויותר, נכון להיום. 

 

לפי הדיווח, עיקר מאמצי הבנק הושקעו בדרכים יצירתיות להגדיל את ההון בכלכלה האמריקנית תוך הפעלה מינימלית של כלים להידוק המדיניות המוניטארית. דוגמה בולטת לדרך יצירתית כזאת היא העלאה בשיעור 0.25% של הריבית שמשלם הבנק המרכזי לבנקים השונים במדינה בתמורה להחזקתם בנכסים השייכים לו.

 

הבנק המרכזי קיבל אישור מהקונגרס לשלם ריבית זו לבנקים עם פרוץ המשבר. אף שברננקי לא חשף מועד מדויק להעלאת השער, המסמך מדגיש כי זה יהיה בין הצעדים הראשונים שיופעלו. רעיון נוסף שהוצג במסמך הוא הקמתו של כלי פיקדונות בבנק המרכזי, אשר יעניק תמריצים לבנקים במדינה להשקיע כספים דווקא אצלו במקום להלוותם החוצה.  

 

כמו כן, ברננקי העלה הצעה ל"עיקול הפוך", אשר יאפשר לבנק המרכזי ללוות כספים משווקים המלווים בטווח קצר בתמורה לעירבונות מצדו. לבסוף, הבנק המרכזי הודיע כי מסוף החודש הבא בכוונתו להפסיק לרכוש אג"ח מגובות משכנתאות ולהתחיל למכור בהדרגה את האג"ח מסוג זה הנמצאות ברשותו. צעד אחרון זה עורר דאגה בקרב כלכלנים בארה"ב, שטענו כי נסיגתו של הבנק המרכזי משוק המשכנתאות האמריקני תבלום את ההתייצבות המסוימת שנרשמה בשוק זה בחודשים האחרונים.  

 

אף שלהערכת כלכלנים ואנשי אקדמיה, יש סבירות גבוהה שכל שינוי קונקרטי בהתנהלות הבנק לא יתרחש בזמן הקרוב, עדיין זו הפעם הראשונה שבה פורש הבנק בצורה מסודרת את חזונו לארה"ב של אחרי המשבר. "אנו צופים שהבנק המרכזי ימתין לראיות חותכות לשיפור בשוק הדיור, התעסוקה וההלוואות, כך שהדבר עוד ייקח זמן רב", העריכו מייקל קלוהרטי ומייקל הנסון, כלכלנים בבנק אוף אמריקה מריל לינץ'.

 

בתוך כך, המשקיע האמריקני וורן באפט, ומי ששימש כשר האוצר האמריקני עם פרוץ המשבר, הנרי פולסון, הגדירו את הצעדים הדרסטיים שנקטו הממשל והבנק המרכזי בתור "תרופה הכרחית למצבה של המדינה". השניים אמרו את הדברים באירוע השקה לספרו החדש של פולסון שהתקיים באומהה, נברסקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים