שתף קטע נבחר

 

יום השנה למהפכה: איראן תחת "עוצר תקשורתי"

בצל משבר הגרעין ועל-רקע החשש מחידוש הפגנות האופוזיציה הרפורמיסטית, תציין היום איראן את יום השנה ה-31 למהפכה האיסלאמית. השלטונות נקטו אמצעי זהירות והטילו מגבלות קשות על האינטרנט ועל הרשתות הסלולריות. ארה"ב: החומות הוירטואלים יפלו, הניסיונות למנוע מידע מהעם האיראני - יכשלו

השלטונות האיראנים הטילו "עוצר" על אמצעי התקשורת המקוונים במדינה לקראת יום השנה ה-31 למהפכה האיסלאמית, שיצויין היום (יום ה') ברחבי המדינה בתהלוכות רשמיות. העוצר התקשורתי הוטל לאחר שמנהיגי האופוזיציה קראו לתומכיהם לצאת לרחובות ולמחות על זיוף הבחירות לנשיאות לפני כשמונה חודשים.

 

על-פי הדיווחים המצליחים לצאת מאיראן, מהירות הגלישה באינטרט הואטה מאוד, נאסר השימוש בשירות הדואר האלקטרוני של גוגל - ג'ימייל, שובשה רשת המסרונים בטלפונים הסלולריים ומגבלות הוטלו גם על העברת קטעי וידאו. אזרחים איראנים שהצליחו ליצור קשר עם רשת החדשות CNN דיווחו כי שליחת מייל היא פרוצדורה הנמשכת כשבע שעות. "האינטרנט זמין רק לכמה דקות בכל יום, ואי אפשר לדעת מתי. המצב הזה נמשך כבר ארבעה ימים. יצרתי קשר עם ספק האינטרנט שלי ואמרו לי שזה מעבר לשליטתם", כתב האיש.

 

תליית רמקולים ברחוב ראשי בטהרן, השבוע

 

מחלקת המדינה האמריקנית התייחסה לעוצר התקשורתי ומסרה כי ניסיונות השלטונות האיראנים למנוע מידע מהעם - ייכשלו. "בעוד שטכנולוגיות מידע מאפשרות לאנשים ברחבי העולם לתקשר באופן שלא היה בעבר, ממשלת איראן נחושה למנוע מאזרחיה גישה למידע, לבטא את עצמם בחופשיות או לשתף ברעיונותיהם. החומות הווירטואליות של המאה ה-21 אינן יעילות יותר מהחומות הפיזיות של המאה ה-20", אמר דובר המחלקה פי.ג'יי קרואולי.

  

מעצרים, הוצאות להורג ורמקולים

ארגון "עיתונאים ללא גבולות" דיווח כי לפחות שמונה עיתונאים נעצרו בימים האחרונים, וכי מספר העיתונאים המוחזקים באיראן בסך הכל עומד על 65. יחד איתם עצורים עוד עשרות פעילים פוליטים ומפגינים. בחודש שעבר הוצאו לראשונה להורג שני איראנים שהשתתפו במהומות ועוד תשעה נידונו למוות. מהומות הדמים האחרונות באיראן התרחשו לפני כחודש וחצי, אז נהרגו לפחות שמונה פעילי אופוזיציה בעימותים עם כוחות הביטחון.

 

השלטונות האיראנים בלחץ, ויש להם סיבה טובה לכך. יום השנה למהפכה, המסמל בדרך כלל את האחדות והנאמנות למדינה, צפוי להפוך ליום נוסף בשרשרת העימותים בין האופוזיציה לכוחות הביטחון. מנהיגי האופוזיציה מתכוונים לנצל את המאורע הפטריוטי, כדי להביע בפומבי את מחאתם כלפי השלטונות על זיוף הבחירות, וקראו לתומכיהם לצאת לרחובות. על-פי ההערכות, יותר ממיליון מפגינים ייצאו לרחובות בטהרן ועוד רבים אחרים יפגינו בערים מרכזיות אחרות.

 

מפקד משטרת טהרן, איסמעיל אחמדי-מוקדם, אמר כי לקראת יום השנה נעצרו פעילי אופוזיציה. הוא לא נקב במספרים מדויקים, אך הזהיר כי אנשיו יהיו פרוסים ברחובות הבירה, בלוויית אנשי ביטחון בלבוש אזרחי כדי "לנטרל כל מזימה של האויבים".

 לפני כמה ימים אמר אחמדי-מוקדם כי אנשיו "לא יהיו סובלניים" כלפי מפגינים.

 

מדיווחי האופוזיציה עולה כי כוחות גדולים של משמרות המהפכה הגיעו לטהרן ונפרסו בה. בשדרה המרכזית בטהרן תלו השלטונות, כך על-פי דיווחי האופוזיציה, רמקולים רבים. זאת, על-מנת להשתיק את קריאותיהם של מפגיני האופוזיציה בזמן נאומו של הנשיא, מחמוד אחמדינג'אד, בכיכר המרכזית.

  

יום השנה ה-31 למהפכה האיסלאמית יעמוד גם בצל המתיחות ההולכת וגוברת בין איראן לבין מעצמות המערב, וניסיונותיה של הקהילה הבינלאומית לגבש חבילת סנקציות חריפה על איראן עקב סירובה להשעות את פרויקט העשרת האורניום. השבוע הודיעה איראן כי החלה להעשיר אורניום ברמה של 20 אחוז, מהלך שגרר תגובות חריפות במערב. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, אמר כי הסכמה על סבב העיצומים הבא הוא "עניין של שבועות". גם רוסיה, הנחשבת למתנדנדת ביחסה לאיראן, פרסמה אתמול הודעה נחרצת יותר לפיה איראן יוצרת "מצב חדש שבו סנקציות הופכות לרלוונטיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עשרות עיתונאים נעצרו
צילום: AFP
הפגנות האופוזיציה האיראנית
צילום: AP
מומלצים