אמא יש רק אחת
"בראשית ברא אלוקים את העולם במבנה חיים זוגי. אלא שהמין האנושי בחלקו החליט שהדגם הזה כבר לא מתאים, והוא מנסה לייצר מבנה חדש של משפחה חד הורית". ערב יום המשפחה, אבי רט סבור שסופו של הניסוי הזה להתפוצץ ביום מן הימים
יום המשפחה הקרב ובא מעלה על סדר יומנו נתונים, מספרים וסיפורים הקשורים לנושא היום. על פניו, אין קשר ישיר בין כל הנתונים והנושאים השונים - אולם במחשבה שנייה, חומר למחשבה על המציאות העולה מן הנתונים השונים - ודאי יש כאן.
בראשית ברא אלוקים את העולם במבנה זוגי - "לא טוב היות האדם לבדו" ולכן יש את אדם וחוה, ואל תיבת נוח נכנסים כולם זוגות זוגות, וגם עולם החי והצומח בנויים בבסיסם במבנה חיים זוגי. זהו בסיס העולם המין האנושי והטבע כולו. מתוך הבסיס הזה בנה האדם קומה נוספת והיא התא המשפחתי המצומצם והרחב, וכך חיה ומתפקדת האנושות, פחות או יותר.
אני מתאר לעצמי שבבסיס הרעיון להקדיש יום למשפחה, עמדה המחשבה שהתא הכולל אבא אימא ילדים ומה שמסביב, הוא תא החיים הראשוני והבסיסי שבו האדם חי, פועל, מתרבה ומתפקד.
מול איומים, אתגרים ומשברים רבים עמד ועומד התא הזה במשך כל השנים - כל תקופה עם משבריה ואתגריה - אולם דומני שמציאות החיים הנוכחית מציבה סוג וסגנון חדש של חיים - שהחברה תצטרך ללמוד להכיל או להוקיע, לקבל או לדחות, ולגבש את דעתה עליו.
ישנם שני סוגים של משפחות חד-הוריות. הסוג האחד הוא של נשים אלמנות או גרושות. נשים אלו נישאו לבן זוג והביאו איתו ילדים לעולם, ועקב נסיבות כאלה ואחרות נוצרה משפחה עם הורה אחד בלבד, שנאלץ להתמודד עם המצב והתא המשפחתי הזה.
סוג שני של משפחות חד-הוריות הוא נשים שהביאו ילדים לעולם מבלי שנישאו כלל, ומבלי שמובטח שהילד או המשפחה ידעו, למשל, מי האבא ומי מלבד האם לוקח אחריות על גידול הילד. ועוד לא נגענו בהשלכות האישיות-נפשיות-משפחתיות-קהילתיות-פסיכולוגיות משמעותיות מאוד כלפי ילד שגדל במסגרת חד-הורית.
האמהות הרווקות
במדינת ישראל ישנם כ-1.7 מיליון בתי אב ומשפחות. לפי הנתונים העכשוויים והמעודכנים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כ-12%, דהיינו 211 אלף בתי אב חיים במסגרת משפחתית חד-הורית, כשלמחצית מהם יש ילדים עד גיל 17. הנתון השני שפורסם אתמול מדאיג אף יותר. לפי הלמ"ס חל גידול של 63% במשפחות חד-הוריות שהאימא היא רווקה. מ-8,400 אמהות שכאלה בשנת 2000, ל-13,700 אמהות רווקות ב-2008.בתרגום פשוט, מדי שנה נולדים אלפים רבים רבים לאמהות רווקות, שבחרו להביא ילד לעולם ללא אבא וזוגיות נורמטיבית. זה שונה מאלמנות או גרושות שניסו וחיו חיי זוגיות רגילים ועקב נסיבות כאלה ואחרות החבילה התפרקה. במקרה שכזה, הילד, המשפחה והקהילה יודעים מי היה האבא, ומדוע אינו נוכח. כך הם לא פני הדברים בסוג השני של משפחות חד-הוריות.
אין זה דבר של מה בכך כשנוצרת מציאות חיים של רבבות ילדים החיים במסגרת חד-הורית. זה בכלל לא משנה האם אני דתי, שמרן ומיושן, או האם אני חילוני, מודרני, נאור ונועז, האם אני בעד התופעה או נגד, האם אני חושב שזה לא מוסרי להביא ילד לעולם בלי אבא, או שזה חסד שעושים עם הרווקה שמאפשרים לה להיות אימא. כך או כך, על החברה להתמודד עם מבנה חברתי חדש הנוצר לנגד עיניה.
יכול להיות שאין שום קשר בין הנושא הזה והנתונים הללו, אלו שקשורים לנושא השני שכולם דנים בו - האלימות של הנוער בכלל, והנושא המיני בפרט. אלפי התלונות המוגשות מדי חודש על הטרדה והתעללות מינית של ילדים וכלפי ילדים, כמו גם כל מיני פרשיות התעללות מיניות ושאר מיני פרשיות כאלה ואחרות הצצות חדשות לבקרים. אולי אין לזה קשר לחשיפה של הנוער לפורנוגרפיה זמינה בתוכניות הטלוויזיה או תחת כל עץ רענן ואתר אינטרנט. הנגישות והזמינות הזו של הילדים לחומרים הללו יוצרת להם עולם של גירויים, ועולם מעוות של מהי זוגיות, אהבה, אינטימיות, אמון ומשפחה. אולי לגמרי אין קשר בין סוגיית החד-הוריות לבין הנושא המיני, ואולי יש קצת קשר בנקודה זו או אחרת. מן הראוי שגורמים מקצועיים מתחומי החינוך והרווחה יבדקו שמא חיים במסגרת חד-הורית גורמים לתפישות חדשות ושגויות בנוגע לזוגיות ומיניות.
כך או כך, מה שבטוח הוא שהנתונים הרשמיים המתפרסמים מעידים על מציאות חיים חדשה שבה רבבות ילדים לא גדלים בתא משפחתי נורמטיבי של אבא-אימא-אחים-ומשפחה מורחבת, ושל רבבות ילדים הנחשפים לעולם רווי פורנוגרפיה, ושל רבבות ילדים הנחשפים למציאות של הטרדות, התעללות, אונס ושאר מרעין בישין הקשורים למיניות.
בראשית ברא אלוקים את העולם במבנה חיים זוגי. אלא שהמין האנושי בחלקו החליט שהדגם הזה כבר לא מתאים לו, והוא מנסה לייצר מבנה חדש של משפחה, הבאת ילדים לעולם, חשיפה לתכנים ומסרים, תוך הגדרות חדשות של חופש ופתיחות. זהו ניסיון חדש ומעניין, אלא שחוששני שכשהניסוי הזה יתפוצץ ביום מן הימים, הדי הפיצוץ המשפחתי והחברתי הזה ימשיכו להדהד, להשפיע, ורסיסיו ושבריו יפגעו בכולנו.
לא פופולרית. משפחה מסורתית
צילום: Index Open
מומלצים