שתף קטע נבחר

 

הטיפול בעברייני מין: "ההחלטות יישארו על הנייר"

הממשלה אמנם הקימה צוות לטיפול בקטינים שנפגעו מעבירות מין ולשיקום העבריינים, אבל על פי בדיקת ynet - כלל לא דנה בהפניית תקציבים לכך. אז מי אמור לספק מענה? גורמים מקצועיים מזהירים: "לא נבצע מטלות ללא תוספת תקנים"

רשימת פתרונות יש - אבל איפה הכסף למימושם? יותר מחודש עבר מאז נרצח בבני עי"ש הילד לאון קלנטרוב. הפרשה, שזעזעה את המדינה ביומה הראשון של השנה האזרחית החדשה, הצטרפה בינתיים לרצף אירועים מחרידים אחרים, ובהם גם חשיפת הפדופיל אבינועם ברברמן. כמענה לרצח, מיהר ראש הממשלה להודיע על הקמתו של צוות שרים שיהיה אמון על הטיפול בעבריינות מין בקטינים.

 

הפורום אכן הוקם, וחבריו אף קיימו בינתיים שלוש פגישות שבהן גיבשו שורה של

הצעות ודרכי פעולה להילחם בתופעה. אלא ששאלה אחת ומהותית מדי נותרה פתוחה: מי יממן את המהלכים המתוכננים ובאיזה סכום? מבדיקת ynet בקרב הגורמים המקצועיים עולה כי יש ביקורת רבה על כך שטרם התקבלה החלטה על תקציב לטיפול בבעיה.

 

במרכז ההחלטות שהתקבלו עד כה, היו בין היתר הרחבת חובת הדיווח, בחינת האפשרות ליידע ציבור רחב בדבר הימצאות עברייני מין, זירוז הליך שיקומם של עברייני מין וקיצור ההליכים בהמתנה לחקירת ילדים.

 

בקרב הגורמים המקצועיים האחראים על הטיפול בנפגעי עבירות מין בירכו על ההחלטות, אך יחד עם זאת - דרשו כי אלה יגובו בתוספת התקציב הנדרשת ליישומן. השרים, כאמור, לא מצאו בין שלל הנושאים זמן לדון בכך, ובאיגודים המקצועיים מזהירים כי אם לא תתקבל החלטה בנושא - עלולה התוכנית כולה שלא לצאת אל הפועל.

 

שלשום ערכו השרים את פגישתם האחרונה. בין ההצעות שעלו בה גם תוכנית לגבש בתוך שבועיים צוות בין-משרדי, שידון בדרכים לייעל את העברת המידע בין המערכות השונות האמונות על יישום התוכנית, ובהן מערכת המשפט, משרדי הבריאות והרווחה והמשטרה.

 

נוסף על כך, הוצע לגבש הצעת חוק שתרחיב את הדרישה לתעודת יושר המידע על עבירות מין גם באשר לקטינים בני 15 ומעלה, וכן נידונה האפשרות להעניק לפדופילים טיפול תרופתי, שיהווה חלק מהליך שיקומם. במשרד הרווחה התנו את יישום ההחלטה בתוספת תקנים, בין היתר לפקידי סעד - שלדברי אנשי המשרד, תהיה צעד בלתי נמנע במקרה של הרחבת חובת הדיווח.

 

על פי המצב כיום, חלה חובת הדיווח על פגיעה מינית או אחרת בילדים רק על קרובי משפחה מדרגה ראשונה. במקרה שההצעה החדשה תתקבל, יוכל כל אדם למסור דיווח על הדבר, מה שמגביר את הצורך בתוספת כוח אדם שייטפל באותן הפניות.

 

"עובדי הרווחה קורסים תחת העומס"

באיגוד העובדים הסוציאליים ובמועצה לשלום הילד הזהירו כי בהיעדר תוספת תקציב, עלולות הצהרות השרים להיוותר חסרות תוכן של ממש. יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, איציק פרי, אמר בשיחה עם ynet כי ארגונו ינחה את כל חבריו שלא לבצע מטלות נוספות אם לא יוחלט על תוספת תקנים.

 

"ההחלטות של צוות השרים מאוד יפות", אמר פרי. "כל החלטה ראויה יותר מהשנייה, אולם כל זמן שהן נשארות הצהרתיות בלבד - אין מהן תועלת. על השרים לקחת את כל אחת מההחלטות ולתקצב אותן בהתאם לדרישות". פרי התייחס לסוגיית הרחבת חובת הדיווח, ואמר כי "כבר היום קורסים פקידי הסעד תחת העומס הרב".

 

באשר לכוונה לפעול לקיצור זמני ההמתנה לחוקרי הילדים, אמר פרי כי "בלי להוסיף תקנים יגדל תור הממתינים מקרוב לאלף כיום למספר כפול - בגלל שיותר אנשים ידווחו". נוסף על כך, אמר פרי כי תוכנית שיקום עברייני המין דורשת

גם היא תוספת תקציב. "זה יגדיל את העומס על קציני המבחן, שלא יוכלו לבצע שום דבר. כל עוד לא יוקצו משאבים לביצוע, ההחלטות האלה יישארו על הנייר".

 

למחאה הצטרף גם מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן. "לא יכול להיות שבמקום מדיניות ברורה, תעבוד המדינה בשיטות של תלאי על תלאי ו'שלוף'. גם אם יש פה ערך וכוונות טובות - צריך תמיכה". קדמן הוסיף כי "צריך לחשוב מי יהיה בצד השני של הטלפון כדי לקבל יותר דיווחים ולטפל בהם".

 

מנכ"ל איגוד מרכזי סיוע לנפגעי תקיפה מינית, מיכל רוזין, בירכה על החלטות הוועדה, אך הוסיפה בצד זאת: "יש לזכור כי ללא קידום חקיקה מהירה והקצאת תקציבים ותקנים לאכיפת החוקים, הרי שהמלצותיה יהיו נטולות שיניים ומשמעות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איציק פרי. "התור רק יגדל"
ד"ר קדמן. "מי יהיה בצד השני?"
צילום: גיל יוחנן
מיכל רוזין. ללא תקציב, ללא משמעות
צילום: יורם רשף
מומלצים