דיווח: וול סטריט סייעה ליוון להסתיר את חובותיה
ניו יורק טיימס מדווח, כי בדיוק כמו במשבר הסאב פריים, הקבוצות הפיננסיות האמריקניות שיחקו תפקיד מרכזי בזינוק של החוב היווני באמצעות פיתוח כלים פיננסיים שאפשרו לפוליטיקאים להסתיר הלוואות. על פי הדיווח, יוון המירה בתמורה להלוואות את ההכנסות מהגרלות הלוטו לשנים הבאות
ענקיות הפיננסים בוול סטריט מילאו תפקיד מרכזי במשבר הפיננסי שאליו נקלעה יוון - כך מדווח הניו יורק טיימס. על פי העיתון, שורה של ראיונות ומסמכים מעידים על כך שבמשך עשור ניסתה יוון לעקוף את גבולות החוב שהתיר האיחוד האירופי למדינות החברות בו, ועשתה זאת בעזרת חברות פיננסים מוול סטריט. עסקה אחת שנוצרה על ידי גולדמן זאקס סייעה להסתיר מיליארדים של חובות מתקציב המדינה, שהועברו לבריסל.
המשבר ביוון:
- רה"מ היווני: "המנהיגים יוצרים אווירת קריסה"
-
האיחוד האירופי יעניק סיוע לממשלת יוון
- המשבר הכלכלי ביוון: איגודי העובדים שובתים
אפילו כשמשבר החובות העצומים של המדינה כבר עמד להיחשף, בנקים עדיין חיפשו אחר דרכים שיעכבו את החשיפה של סכום החובות של יוון. בנובמבר 2009, שלושה חודשים לפני שמצבה הפיננסי של יוון נודע ברבים, הגיע לאתונה צוות של חברת גולדמן זאקס, עם הצעה לממשלה שנאבקה לשלם את חובותיה.
הבנקאים, שפעלו תחת הוראתו של נשיא גולדמן זאקס, גרי קון, הציעו ליוונים כלי פיננסי שידחה את תשלום החוב של מערכת הבריאות של יוון לעתיד. מדובר בכלי הדומה מאוד למערכת שהוצעה לפני המשבר הנוכחי לבעלי הבתים בארה"ב - לקחת משכנתא שניה על הבתים שלהם כדי לשלם את חובות האשראי - מערכת שהובילה למשבר הסאב פריים ולמשבר הכלכלי העולמי.
על פי עדויות של מקורבים, התנהלות זו כבר היתה בשימוש ב-2001, מיד אחרי שיוון צורפה לאיחוד המוניטארי האירופאי. גולדמן זאקס עזרה באותה תקופה למדינה ללוות מיליארדים בחשאי. העסקה בוצעה בהסתר מהציבור, בכך שהתנהלה כאילו מדובר במסחר במט"ח למרות שזו הייתה הלוואה, ועזרה לאתונה לעמוד בחוקי הגרעון של האיחוד האירופי, בזמן שהמשיכה להוציא יותר כסף מההכנסות שעמדו לרשותה.
בדיוק כמו במשבר הסאב פריים, הקבוצות הפיננסיות האמריקניות הבין לאומיות שיחקו תפקיד מרכזי בזינוק של החוב היווני. כלים פיננסיים שפותחו על ידי גולדמן זאקס, ג'יי פי מורגן צ'ייס ושורה ארוכה של בנקים נוספים, אפשרו לפוליטיקאים להסתיר הלוואות נוספות ביוון, איטליה וכנראה גם במקומות נוספים. בעשרות עסקאות ברחבי היבשת, בנקים אפשרו עסקאות מזומן בתמורה לתשלומים ממשלתיים עתידיים, כשהתחייבויות אלה נותרו מחוץ לדיווחים הפיננסיים הרשמיים. יוון לדוגמא, המירה בתמורה להלוואות את הזכויות לעמלות בשדות התעופה שלה ואת ההכנסות מהגרלות הלוטו לשנים הבאות.
כעת טוענים המבקרים כי עסקאות כאלה, שלא תועדו כהלוואות כפי שהן היו בפועל, הטעו את המשקיעים ואת הרגולטורים בנוגע לעומק החובות של יוון. דוברת של משרד האוצר ביוון אמר כי הממשלה נפגשה עם נציגי בנקים רבים בחודשים האחרונים אבל לא התחייבה לשום הצעות של הבנקים. כל החובות הפיננסיים "מנוהלים בצורה שקופה", היא אמרה.
על פי הניו-יורק טיימס, בגולדמן זאקס ובג'יי פי מורגן צ'ייס סירבו להגיב.