קלינטון לאיראן: אין מו"מ כשאתם בונים פצצה
מזכירת המדינה האמריקנית אמרה בכינוס מדינות האסלאם הנערך בקטאר, כי צעדיה המתגרים של טהרן לא מותירים לעולם הרבה ברירות, אלא לגבות ממנה מחיר כבד יותר. בהמשך הסיור במפרץ היא תנסה לגייס לחץ ערבי מוגבר על משמרות המהפכה
מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, קראה הערב (יום א') לאיראן לשקול מחדש את מדיניות הגרעין "המסוכנת" שלה, ורמזה שוב כי טהרן מאלצת את העולם לגבש נגדה צעדי ענישה. קלינטון הבהירה כי יש ראיות לכך שאיראן חותרת לנשק גרעיני, והדגישה כי וושינגטון לא תהיה מוכנה לנהל איתה משא ומתן בשעה שהיא צועדת לעבר היעד שלה.
בנאום בפני ועידת מדינות האסלאם בדוחא, בירת קטאר, אמרה קלינטון כי ארה"ב מעוניינת בפיתרון בדרכי שלום למחלוקת
עם איראן, אך אינה רוצה לנהל איתה משא ומתן בשעה שהיא מפתחת נשק גרעיני. "הייתי רוצה למצוא דרך לטפל בנושא בדרכי שלום, ואני כמובן מקדמת בברכה כל משא ומתן משמעותי, אבל... אנחנו לא רוצים לנהל משא ומתן בשעה שהם בונים את הפצצה שלהם", אמרה.
קלינטון ציינה כי יש "ראיות מצטברות" לכך שטהרן חותרת להשיג נשק גרעיני, והוסיפה: "איראן לא משאירה לקהילה הבינלאומית יותר מדי ברירות, אלא לגבות ממנה מחיר גבוה יותר על צעדיה הפרובוקטיביים". היא אמרה כי "יחד, אנחנו מפצירים באיראן לשקול מחדש את ההחלטות המסוכנות של מדיניותה".
גורמים אמריקנים רשמיים אמרו כי קלינטון מעוניינת להביא במהלך ביקורה במפרץ להגברת הלחץ הדיפלומטי הערבי על איראן כדי לרסן את שאיפותיה הגרעיניות, ולגייס תמיכה ערבית גדולה יותר להחייאת המשא ומתן הישראלי-פלסטיני.
סעודיה תפייס את סין בדרך לסנקציות?
"אנחנו פועלים כעת נמרצות עם שותפינו האזוריים והבינלאומיים, בהתאם לגישה הדו-מסלולית שלנו, במטרה להכין ולהוציא לפועל צעדים חדשים כדי לשכנע את איראן לשנות את דרכה", אמרה קלינטון בוועידה בדוחא. בהמשך אמורה מזכירת המדינה האמריקנית לבקר גם בסעודיה.
ארה"ב מובילה בימים אלה את המאמצים לגבש סבב רביעי של סנקציות נגד איראן במועצת הביטחון, על רקע תוכנית
הגרעין שלה. עם זאת, לפי שעה סין, שנהנית מזכות וטו במועצה ויחסיה עם וושינגטון נפגעו על רקע משברי גוגל, מכירת הנשק לטייוואן ופגישת אובמה המיועדת עם הדלאי למה, אינה תומכת בסנקציות שכאלה.
גורמים אמריקנים רשמיים רמזו בימים אחרונים כי אחת הדרכים שבאמצעותן סעודיה תוכל לסייע מבחינה דיפלומטית היא להציע לסין ערבויות לכך שתמלא את צרכיה בכל הקשור לנפט. מהלך שכזה עשוי לרכך את התנגדותה של סין לסנקציות על איראן, שאיתה יש לה קשרי מסחר ענפים.