שתף קטע נבחר

אושרה התוכנית להקמת מתקן התפלה בשורק

המתקן, שיהיה הגדול מסוגו בעולם, צפוי להוסיף למשק המים בישראל כ-300 מלמ"ק בשנה. על פי התכנון, מתקן זה יצטרף בהיקף חלקי כבר בשנת 2013 למתקני ההתפלה בחדרה, אשקלון ופלמחים. התוכנית אושרה חרף התנגדות ארגוני הסביבה

הוועדה לתשתיות לאומיות אישרה היום (ב') את התוכנית לבניית מתקן התפלת מי ים בשורק - מתקן שנחשב לגדול מסוגו בעולם. התוכנית, שתועבר כעת לאישור הממשלה, אושרה חרף התנגדות ארגוני הסביבה שטענו כי היא ממוקמת באזור רגיש מאוד מבחינה סביבתית וכי יש למקמה באזור אחר.

 

על פי התוכנית, המתקן יוקם דרומית לשפד"ן, ובשלביו הסופיים הוא יזרים למערכת המים הארצית כ- 300 מלמ"ק בשנה. מתקן ההתפלה הזה כולל למעשה שני מתקנים בהיקף של 150 מלמ"ק כל אחד והוא יופעל בטכנולוגיית אוסמוזה הפוכה. מתקן זה יצטרף למתקני ההתפלה שכבר פועלים באשקלון, פלמחים וחדרה ובהמשך יוקם מתקן התפלה נוסף גם באשדוד.  

 

תוכנית הקמתו של המתקן בשורק זכתה כבר לאישורה של הוועדה לשמירת הסביבה החופית, בספטמבר 2009 וכעת זכתה גם לאישורה של הות"ל. מהוועדה נמסר כי ההחלטה התקבלה על מנת לעמוד ביעדי הממשלה, שקבעה כי עד לשנת 2020 יש להגדיל את היקף התפלת מי הים בישראל לכדי 750 מליון מ"ק לשנה.

 

אולם כאמור, לא כולם מברכים על אישור התוכנית. בחברה להגנת הטבע, המשמשת כנציגת ארגוני הסביבה במוסדות התכנון, הצביעו נגד התוכנית ומתחו ביקורת חריפה על מיקומה ועל הליך בחינת החלופות שלה. "המתקן יפגע ברצף השטח החולי הפתוח של חולות ראשון לציון - פלמחים. צריך היה למקמו מזרחה, לעבר שטח מופר המיועד בתוכניות לתשתיות", ציינו. 

 

בחברה להגנת הטבע ציינו עוד כי מתקני התפלה אמנם חיוניים למשק המים, אך כי הפיתוח העתידי שלהם צריך להתבצע במסגרת "מדיניות זהירה ושקולה". בחברה הוסיפו כי בשל הפגיעה בשטחים פתוחים ובשל מחירים סביבתיים נוספים יש לשקול גם חלופה של ייבוא מים לישראל. 

 

בנוגע למיקום, ציינו בוועדה כי "הוועדה שקלה את הצורך בשטחים פתוחים אל מול הצורך במי שתייה לציבור הרחב, כמו כן שקלה הועדה את האלטרנטיבות למיקום המתקן והחליטה כי מכיוון שמדובר במתקן התפלה בהיקף אדיר שמטרתו לשרת את ציבור האזרחים באזור המרכז הארץ יש לאשר את המתקן במיקום של כמה עשרות מטרים מהמיקום בהתאם לתוכנית המתאר (תמ"א 34) כך שיהיה מרחק סביר בין מתקן טיהור השפכים של השפד"ן לבין מתקן התפלת המים, בהתאם להנחיות משרד הבריאות".

 

בעמותת "אדם טבע ודין" טוענים כי המיקום שמוצע למתקן ההתפלה, באזור חולות ראשון לציון ופלמחים, יגרום להרס מעט השטח הפתוח שנותר במישור החוף, ושניתן היה למצוא שטח חלופי למתקן תשתית מסוג זה. "ההחלטה לאשר את הקמת מתקן ההתפלה במיקום ובהיקף שאושר היום הינה בלתי סבירה בעליל. אנו בוחנים אפשרות של הגשת עתירה לבג"ץ, אשר תמנע את הקמת המתקן בתנאים שנקבעו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן התפלה (המחשה)
צילום: מור דגן
מומלצים