הסלמה בגזרה האיראנית תחליש את השקל
התחזקות הדולר בעולם איטית יותר מהתעצמותו מול יתר המטבעות בעולם, בשל מצבה החיובי של כלכלת ישראל. התגברות הסיכונים מכיוון איראן או לבנון עלולים ליצור מומנטום רב יותר להתחזקות הדולר בגזרת המט"ח המקומית
התעצמות המגמה של התחזקות הדולר מול האירו, יוצרת מוטיבציה ברורה למעבר לדולר, בין אם כהשקעה ספקולטיבית קצרת טווח ובין אם להשקעה ארוכת טווח. יחד עם זאת השקל מתנהג בשונה משאר המטבעות ביחס לדולר.
כלכלת ישראל ומצבה, ללא ספק מושכת מט"ח פנימה. לכן, כוחות הנגד אינם מאפשרים התחזקות אגרסיבית לדולר מול השקל. קרי, התחזקות הדולר מול השקל לא בהכרח תהיה בהתאם למגמת ההחזקות הדולר בעולם. היא תהיה איטית יותר, אך סביר מאוד שתתרחש.
ברמת המאקרו, ניכר שהלחץ על בנק ישראל להעלאת ריבית תהיה פחותה במידה מסוימת. זאת כמובן לאחר אישור ההפחתה של תעריפי החשמל בישראל. שיעור ההפחתה יהיה כאמור ברמה של 10%-15%. זהו אולי שיעור ההפחתה הגבוה אי פעם שהתרחש בישראל. הפחתה זו תמתן קצב העלייה במדד המחירים לצרכן, וכך למעשה תפחית את הלחץ מבנק ישראל באשר להעלאת ריבית במשק הישראלי.
גם מהלך זה בהחלט מובן לספקולנטים. כנראה, שתרחיש הריבית כבר לא יספק להם סיבה למסיבה, המספיק כדי לעבור לדולר. אם כך, מהו התרחיש אשר יצור מומנטום חזק יותר? ייתכן שהסיכונים הגיאופוליטיים כגון - הסלמה בנושא הגרעין של איראן וציר סוריה-לבנון, הם אלה, בהנחה שיתממשו, יצרו מומנטום חזק יותר להתחזקות הדולר מול השקל.
השקל נסחר מול הדולר ברמה ממוצעת של 3.75. שוק הסחורות מתקן בעליות שערים של כ-1%, כאשר מחיר הנחושת בבורסת לונדון רושם עלייה לשער של 6870 דולר לטון. היום לא יתקיים מסחר בורסות ארה"ב עקב יום הנשיאים. בערב (ב'), יפורסם מדד המחירים לצרכן, אשר צפוי להיות שלילי.
דולר/שקל - המסחר בצמד יציב ונע ברמה ממוצעת של 3.75 שקלים לדולר. בשוק המקומי מצפים לקריאת המדד לחודש ינואר, אשר צפוי להיות שלילי.
אירו/דולר - הצמד הסחיר ביותר נסחר היום ביציבות יחסית, ובסביבה של 1.36 דולר לאירו. לרגל יום הנשיאים החל היום בארה"ב, המסחר דליל יחסית בשוקי המט"ח. כאמור בסקירתי הקודמת, סביבת השערים לצמד בטווח של שבועות הקרובים תנוע ברמה של 1.32-1.35 דולר לאירו. שבירת רמת ה-1.3 דולר לאירו, הינה בבחינת שבירתה של תמיכה טכנית חזקה מאד.
הכותב הוא מנהל חדר מצב ואנליסט בשקל אג'יו מקבוצת שקל