הפתעה: מדד המחירים לינואר ירד ב-0.7%
ההערכות המוקדמות צפו כי המדד ירד ב-0.3%. בחודש שעבר חלה ירידה במחירי ההלבשה וההנעלה, הירקות הטריים, אחזקת הדירה ושירותי הדיור. מאידך, התייקרו מחירי הנסיעה בתחבורה הציבורית, ביטוח הרכב, הפירות הטריים והחשמל לצריכה פרטית
הפתעה: מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר ירד ב-0.7% - כך הודיעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. ההערכות המוקדמות צפו ירידה של 0.3%. בהתאם לכך, בארבעת החודשים האחרונים קצב האינפלציה השנתי עומד על 3.2%.
מדד ינואר הושפע בעיקר מירידות חדות של מחירי ההלבשה (9.4%), המים לצריכה פרטית (9.3%), הירקות הטריים (5.9%), ההנעלה (7.3%) ושירותי דיור בבעלות הדיירים (1%). ירידות אלה קוזזו בחלקן על ידי עליות של 4.5% במחירי הנסיעה בתחבורה הציבורית, של 3% במחירי הפירות הטריים ושל 0.8% בתעריפי החשמל לצריכה פרטית.
ירידת המדד חדה מההערכות המוקדמות בשוק ההון - שצפו ירידה של 0.3%. עם זאת, כך או כך - הירידה במדד תומכת בהערכות שהאינפלציה מתחילה לשנות כיוון - ואחרי המדד האפסי (0%) שנרשם בדצמבר, תחל להירשם ירידה במדדי המחירים, החל מהמדד הנוכחי לחודש ינואר, שכאמור, ירד ב-0.7%.
משרד האוצר העריך את ירידת המדד ואת נתוני גביית המסים בהנחה שמדד ינואר יירד ב-0.5%.
בניגוד לאינפלציה בפועל, החורגת מטווח יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%), האינפלציה הצפויה ל-12 החודשים הבאים נמצאת כעת בתוך תחום היעד ומסתכמת ב-2.3%.
ההערכה בשוק ההון היא שהירידה באינפלציה הצפויה תאפשר לנגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, להשאיר בשבוע הבא את הריבית לחודש מרס ללא שינוי, ברמה של 1.25%. סיבה נוספת להותרת הריבית ללא שינוי היא החשש של בנק ישראל שהעלאת הריבית תגרום להמשך התחזקות השקל, דבר שיפגע ביצואנים.
"מדד חודש ינואר משקף ריסון כלכלי של המשק ולא צמיחה אמיתית. אסור להעלות שוב את הריבית", כך טוען יהודה טלמון, נשיא להב – לשכת ארגוני העצמאיים בישראל, בתגובה למדד חודש ינואר. טלמון הוסיף עוד כי "פוטנציאל הצמיחה השנתית של ישראל יכול להגיע ל-5%-6%. מדיניות בנק ישראל מונעת את מיצוי פוטנציאל הצמיחה – והמדד מוכיח זאת. הורדת הריבית הייתה מעודדת את התעשייה והעסקים הקטנים והבינוניים. אני קורא לנגיד בנק ישראל לבחון מחדש את מדיניות הריבית ולעשות את המעשה נכון לטובת העסקים בישראל וכלכלת ישראל בכלל".
גם אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, סבור שזו תהיה טעות להמשיך במגמת העלאת הריבית בישראל. "הרחבת פערי הריבית רק תחזק את מגמת התיסוף בשערו של השקל, ובכך תביא לפגיעה ביצוא הישראלי ותבלום את תנופת ההתאוששות במשק הישראלי", אמר.
להערכת כלל פיננסים, המדד ימשיך לרדת גם בחודש פברואר, מה שיאפשר לבנק ישראל להמתין עוד עם העלאת הריבית. בנוסף, מאמינים בכלל, כי החל מאמצע השנה גם שוק העבודה יחל לראות את סימני ההתאוששות, שיעורי האבטלה יחלו לרדת ונראה יותר ויותר העלאות שכר במשק שיתמכו בהאצת האינפלציה.