אנשי רה"מ ברוסיה: איראן? מדבדב ייבחן בתוצאה
נתניהו לא קיבל מנשיא רוסיה תשובות ברורות בעניין תמיכתו בסנקציות ובעניין מכירת טילי ה-S-300. "התחושה שלנו לאחר הפגישה ולקראת הפגישה עם פוטין טובה", אמר גורם בכיר בפמליה, "אך נראה כיצד יתפתחו הדברים"
בין מדבדב לפוטין. למרות האווירה האופטימית בפמליית ראש הממשלה בנימין נתניהו במוסקבה, לאחר פגישתו עם נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב, שבה התגאו השניים ב"יחסים המיוחדים" בין שתי המדינות, עוד לא ברור לחלוטין אם רוסיה תתמוך כעת בסנקציות קשות נגד איראן. גורם בכיר בפמליית ראש הממשלה הבהיר אמש (יום ב') כי מבחנו של מדבדב בנושא האיראני יהיה מבחן התוצאה.
"ראש הממשלה הבהיר, כפי שאמר למנהיגים אחרים, שזה הזמן להטיל סנקציות חריפות ומשתקות על איראן", אמר הגורם הבכיר. "אולם המבחן הוא מבחן התוצאה של המדינות האחראיות על כך, ובהן רוסיה. התחושה שלנו לאחר הפגישה עם מדבדב ולקראת הפגישה עם ראש הממשלה ולדימיר פוטין היא טובה - אך נראה כיצד יתרחשו הדברים". הפגישה עם פוטין תתקיים היום אחר-הצהריים, במוסקבה.
נתניהו ומדבדב. הפגישה ארכה זמן כפול מהמתוכנן (צילום: AFP)
בעניין מכירת טילי ה-S-300 נגד מטוסים לאיראן - נושא שעומד במוקד השתדלנות הישראלית במוסקבה כבר כמה שנים - אמר ראש הממשלה שהוא סומך על כך שהנשיא מדבדב "יפעל בצורה שתבטיח את היציבות באזורנו". ההערכה בפמליה היא שמדבדב לא יאפשר בשלב זה את מכירת הטילים המתקדמים, העלולים לשבש תקיפת מטוסים נגד מתקני הגרעין של איראן.
ישראל וארה"ב אמנם חזרו והביעו בעבר התנגדות עזה לעסקת מכירה זו, אולם גורם בכיר במועצה לביטחון לאומי של רוסיה שפך ערב הביקור מים צוננים על תביעה זו, כשאמר שרוסיה מחויבת חוזית למכור טילים אלה. עם זאת, כאמור, ככל שניתן להתרשם מפמליית ראש הממשלה במוסקבה, מדבדב לא נוטה לאשר עסקה זאת.
ועידה בינ"ל ברוסיה? הנושא לא עלה
בשיחה בין נתניהו למדבדב עלתה גם הסוגייה הפלסטינית. נתניהו הבהיר למדבדב שהאמריקנים מובילים כרגע את המהלך לפתיחת שיחות, שהן למעשה תיווך אמריקני בין ישראל לפלסטינים כשלב ראשון. בשלב זה, אומר הגורם, ארצות-הברית מובילה תהליך זה. ייתכן שבעתיד תהיה אפשרות לגורמים נוספים, ובהם רוסיה, להשתלב במהלך. לדברי אותו גורם, נושא הוועידה הבינלאומית על אדמת רוסיה להשקת משא-ומתן מדיני עם הפלסטינים, שצף ועולה מדי פעם בשנתיים האחרונות, לא עלה הפעם: "ראש הממשלה האיץ ברוסיה להוות זרז, להכניס את אבו מאזן למשא-ומתן ללא תנאים מוקדמים".
הפגישה נמשכה כמעט זמן כפול מהמתוכנן, בתחילה במסגרת מצומצמת, בהשתתפות השר יולי אדלשטיין, ראש המועצה לביטחון לאומי עוזי ארד והמזכיר הצבאי של ראש הממשלה, האלוף יוחנן לוקר. נושא נוסף שעלה במהלכה היה שחרורו של של גלעד שליט.
נתניהו הבהיר למדבדב שהגרמנים ממשיכים לתווך בנושא זה, וכי על חמאס להעביר את תשובותיו. נתניהו אמר שלא צפויה הצעה משופרת אחרת של ישראל. "רוסיה, בגלל ההיסטוריה שלה, היא בעלת קשרים נרחבים עם כל הגורמים הרלוונטיים במזרח התיכון", אמר הגורם בפמליה. "ראש הממשלה סבור שאפשר להסתייע ברוסיה כדי לקדם את שחרור שליט".
נתניהו, אומרים בפמליה, התקבל במוסקבה בצורה חמה מאוד, והדבר בא לידי ביטוי בין היתר באורך פגישתו עם הנשיא מדבדב, כמו גם בסידורי האבטחה, שבעטיים נסגרו רחובות שלמים במוסקבה לתנועה, כדי לאפשר את תנועת שיירת נתניהו.
Read this article in English