חיסול בדובאי: הצילום, התחבולות ומה שלא פורסם
לא קל להוביל מבצע חיסול בנסיכות שמרושתת במצלמות על פי "מודל לונדון". האנשים שלטענת משטרת דובאי התנקשו באל-מבחוח היו כנראה מודעים לכך - ופעלו בהתאם. עם זאת, המשטרה לא דיווחה מה עשה יעד החיסול בנסיכות - כנראה מחשש להכעיס את חמאס
סרט מבצע החיסול של בכיר החמאס חשף הרבה מעבר למה שנגלה לעין. דובאי היא צומת מסחר בינלאומי וצומת עסקאות חשאיות ופעולות ריגול מכל הסוגים. שליטי הנסיכות יודעים זאת היטב והם גם יודעים כי עושרם ומיליארדי הדולרים שהם מפיקים מהפעילות הכלכלית הזו מותנים בשמירה על הביטחון, ולכן הנסיכות מרושתת במצלמות אבטחה, כמעט בכל פינה.
הדגם שלפיו רושתה דובאי במצלמות אבטחה ופיקוח הוא מרכז לונדון, והעובדה ששטח העיר הוא קטן יחסית, מקלה על עבודת המעקב והפיקוח על מי שנע בתוכה. כתוצאה מכך יכלו משטרת דובאי ורשויות הביטחון האחרות שלה לאסוף במהירות חומר מוקלט בוידיאו, כמעט מכל מקום שבו נע אל-מבחוח וגם אלה שכנראה היו חברים בחוליית החיסול.
האנשים שלדברי ראש משטרת דובאי התנקשו באל-מבחוח היו כנראה מודעים לכך, ולכן הם השתמשו בתחפושות המסתירות את תווי פניהם וגופם באופן שקשה יהיה מאוחר יותר לדלות מן הצילומים - שגם בלאו הכי הם מטושטשים בגלל איכות המצלמות - פרטים מזהים שיאפשרו מצוד בינלאומי אחריהם. סביר להניח שאל-מבחוח וגם רודפיו השתמשו בדרכונים אמיתיים, שעברו שינויים וטופלו כך כדי שלא יאבדו את האותנטיות והמהימנות - אך יקשו על מצוד בינלאומי לאחר מעשה.
כמה נקודות חשובות מאוד נעלמו מדיווחי המשטרה בדובאי: מה עשה אל-מבחוח בנסיכות? עם מי נפגש? חקירת משטרה רצינית כמו זו שהוצגה כוללת גם התחקות אחר הקורבן - ולא רק אחר המחסלים. סביר להניח שהמצלמות שתיעדו בפרוט כה רב את המתנקשים - סיפקו תמונות מפורטות על מעשיו של אל-מבחוח ועל האנשים שפגשו אותו. נראה כי יש בדובאי מי שמבקשים לא להביך את חמאס ולא להיכנס לעימות עם בני שיחו - אולי איראנים, אולי סודנים ואולי אחרים. דובאי רוצה להמשיך לשמש צומת עולמי - מבלי להיקלע לצרות עם השכנים.
חוליות קטנות, נפרדות ושקטות
מקטעי הוידיאו שהציגה משטרת דובאי והשחזור שביצעה באמצעותם עולה בבירור כי מי שביקש להתנקש באל-מבחוח עשה עבודה מקצועית ביותר, החל בהגעה בחוליות קטנות - נפרדות זו מזו - לשדה התעופה, עבור למעקב הצמוד על ידי אנשים מתחלפים אחרי מבחוח ותנועותיו, וגמור בהתארגנות לקראת הביצוע - וההסתלקות שלאחר מעשה.
מתוך תדרוך משטרת דובאי - קווין וגייל מגיעים לקניון (צילום: רויטרס)
סביר להניח על פי ארועים דומים שהיו בזירה הבינלאומית, שצוות המתנקשים כלל אף יותר מעשרה אנשים שהתחלקו לקבוצת מעקב ש"ישבה" על אל-מבחוח ודיווחה על כך לחוליית הפריצה לחדרו. קבוצה נוספת היא שככל הנראה ביצעה את המגע הסופי עם היעד לחיסול. על פי אותו היגיון - על כל אלה פיקד צוות מצומצם.
במשימות מסוג זה נוהגים גופים מבצעיים בעולם להיעזר גם בצוות אבטחה היקפי. נראה כי חוליית האבטחה שהתה במסדרון הקומה כאשר ארבעה מצוות הביצוע שהו בחדרו של אל-מבחוח.
איך בדיוק השתלטו על איש החמאס? ממה שחשפה משטרת דובאי נקודה זאת טרם הובררה, אולם נראה כי חוליית הביצוע, או לפחות חלק ממנה, היו בחדר לפני שמבחוח נכנס אליו כשחזר מסיורו בעיר. לכן, בהתאם למה שדווח עד עתה, הם השתמשו במכשיר שהמם אותו מיידית, אך מבלי להשאיר צלקות. זו הסיבה שמשטרת דובאי חושדת כי מדובר ב"שוקר" חשמלי שאיפשר להם לנטרל בשקט את יעד החיסול, מבלי שיצעק ויעורר אולי תשומת לב במלון. לאחר שהממו אותו - ניתן היה בידם ולהמשיך בביצוע החיסול, באופן שיטשטש את סיבת המוות.
התרופות בחדר, כפפות הגומי והמילוט
במשטרת דובאי טענו כי המחסלים אף פיזרו תרופות בחדרו של אל-מבחוח, כדי להטעות את מי שימצא את הגופה - וגם את מי שיבקש לחקור. הטעיה זו נחוצה בין השאר אם הגופה היתה מתגלית במהירות. במקרה שכזה, מהלך הטעיה היה יכול "לקנות זמן" למחסלים להימלט מהנסיכות. בפועל, הגופה התגלתה כעבור שעות רבות. המחסלים כבר היו רחוקים.
תמונות החשודים. המצוד לא יהיה פשוט (צילום: AFP)
בצילומים שהציגה משטרת דובאי, בהם לטענתה נראו שני זוגות מצוות הביצוע נכנסים למעלית, אפשר לראות בבירור כפפות גומי על ידיו של אחד המבצעים. הם גם נשאו תיקי גב ותיקים אחרים שבהם כנראה היה הציוד ששימש אותם בפריצה לחדר וב"טיפול" באל-מבחוח.
ממה שהציגה משטרת דובאי עולה כי בכל מהלך הפעולה דאגו חברי צוות החיסול לנקוט באמצעי זהירות מופלגים: הם החליפו חדרי מלון, החליפו זה את זה במהלך מעקב והתקשרו אלה עם אלה בטלפונים סלולרים הפועלים ברשתות אירופאיות ולא רשתות מקומיות, כך שאי אפשר היה להאזין לשיחותיהם באמצעות הרשת הסלולרית המקומית. אין ספק שאנשי הצוות היו מיומנים מאוד, אבל כך גם היתה משטרת דובאי לאחר מעשה. החוקרים עשו שימוש מעניין מאוד ומקצועי בחומר התיעודי שהעמיד לרשותם מערך האבטחה של הנסיכות.
בנוסף לדברי ראש משטרת דובאי, פירסמו רשת אל-ג'זירה ורשת אל-ערביה מידע לפיו השתתפו בחיסול או סייעו לו לוגיסטית גם שני פלסטינים. זה הוביל לזריקת בוץ הדדית בין הפלגים הפלסטינים - תחילה נטען כי אחד מהם הוא איש מנגנון הביטחון של הרשות, אולם בהמשך נשמעה דווקא עולה שהשניים היו אנשי חמאס, שנפגשו עם אל-מבחוח בדובאי, ואמורים היו לסייע לו בהמשך דרכו, ולא לחוליית המתנקשים. כך או כך, משטרת דובאי מילאה פיה מים בנושא הזה - כדי לא להביך את מי מהצדדים. אם השניים אמנם היו אנשי חמאס, יש בכך הסבר לסירוב של משטרת דובאי לשתף את הארגון בחקירה.
Read this article in English