שתף קטע נבחר

 

8 חולים התבשרו: נמצאה לכם תרומת מוח עצם

חדשות טובות: במבצע מוח עצם האחרון של "עזר מציון" נמצאו 8 תורמים מתאימים לחולי סרטן. התורמים והנתרמים נתבשרו על ההתאמה ובחודשים הקרובים יתבצעו ההשתלות. עד כה הצטרפו למאגר מח העצם הלאומי מעל חצי מיליון איש. המטרה: מליון ישראלים כתורמים פוטנציאליים

בשורות משמחות לשמונה חולים, העשויים להתרפא ממחלת הסרטן: במבצע "עזר מציון" לתרומת מוח עצם שהתקיים בדצמבר האחרון, שבו נאספו מעל 30 אלף מבחנות, ודגימות חיילים הנאספות בדרך קבע בשרשרת החיול בבקו"ם, נמצאו שמונה התאמות בין תורמים פוטנציאליים לחולים. הודעה על ההתאמה נמסרה לכל התורמים ולחולים. שתי השתלות כבר צפויות להתבצע בחודש הקרוב. שמות התורמים והנתרמים הפוטנציאליים נשמרים בסודיות עד לשנה לאחר הביצוע המוצלח של תרומת מוח העצם. 

 

המטרה: מיליון תורמים פוטנציאליים

את מבצע מוח העצם האחרון הוביל אלי טובבין, חולה לוקמיה בן 33 שעבורו עדיין לא אותר תורם מתאים. כאמור, אותרו שמונה התאמות לחולים אחרים שחייהם

יינצלו בזכות המבצע. זמן רב עובר מאז ההתרמה ועד קבלת התשובות, שכן תהליך קליטת דגימות הדם, עיבודן והפקת ה-DNA (החומר התורשתי) הוא סבוך ומבוצע בצורה מוקפדת כדי להימנע מטעויות.  

 

"אין מצווה גדולה יותר מהצלת חיי אדם", אומרת ד"ר ברכה זיסר, מנהלת המאגר הלאומי של מוח העצם של עזר מציון, "אנו רואים בשנים האחרונות מגמה של עלייה בהצטרפות למאגר מוח העצם הלאומי של עזר מציון ומקווים שהיא רק תלך ותגבר. אני מצרה על כך שלא נמצא תורם לאלי טובבין ומברכת על שמונה ההתאמות שכן נמצאו. חשוב להבין כי הגדלת המאגר תשרת גם תרומות עתידיות לטובת הצלת חיים. המטרה שלנו היא להגיע למאגר של מיליון תורמים פוטנציאליים במאגר ובכך להגדיל את הסיכויים של 95% מאזרחי ישראל למצוא תורם מתאים".

 

בעקבות המבצע האחרון, התרחב המאגר הלאומי של עזר מציון והוא כולל היום כ-519,000 תורמי מח עצם פוטנציאליים, המכסים כ-50% מכלל אוכלוסיית ישראל. בשנת 2009 נמצאו במאגר 646 התאמות ו-138 תרומות מח עצם בוצעו בפועל. מאז הקמת המאגר ועד היום נמצאו 2,500 התאמות לתורמים פוטנציאליים ובוצעו בפועל מעל 600 תרומות מח עצם, כאשר למעלה ממחצית ההשתלות בוצעו בשלוש שנים האחרונות. ב"עזר מציון" מתכננים לבצע התרמות נוספות. תאריך להתרמה הקרובה טרם נקבע.

 

הבדיקה: שאיבת דם פשוטה 

תאי מוח העצם הם תאי דם ייחודיים בעלי יכולת להתחלק וליצור כמעט כל תא בגוף האדם. תאי מוח העצם שנתרמו מוחדרים לגופו של החולה והם יוצרים תאי דם חדשים ובריאים. כך מנצחים גופו של החולה וגופו של התורם את מחלת הסרטן. עד כה טופלו כ-600 חולים בזכות מאגר מוח העצם של "עזר מציון", ומאות חולי סרטן נוספים ממתינים לתורם שעדיין לא נמצא.  

 

בעבר התבצעה תרומת מוח העצם על ידי שאיבת החומר מעצם בגוף בהליך כירורגי. כיום, תהליך תרומת מוח העצם פשוט ביותר: התורם המתאים מוזמן לקבל טיפול בתרופה נאופוגן, הגורמת לשגשוג תאי הדם. לאחר הטיפול, מוזמן שוב התורם להליך תרומת מוח העצם, הליך הנמשך כחמש שעות.  

 

התורם יושב על כורסא, צינורית דקיקה מחוברת לווריד ביד ודרכה נשאב הדם ועובר סינון במכונה הדומה למכונת דיאליזה. תאי מוח העצם נשארים במכונה, שאר מרכיבי הדם של התורם מוחזרים לגופו. בשלב הבא מוצאים התאים הסרטניים מגוף החולה. תאי מוח העצם שנתרמו מוחדרים לגופו והם יוצרים תאי דם חדשים ובריאים.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נבדקים למוח עצם. מבצע מוצלח
צילום: עופר עמרם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים