ציידים לכדו כריש לוויתן רק כדי לחתוך את סנפיריו
כריש לוויתן צעיר נתפס על ידי דייגים בפיליפינים, סנפיריו וזנבו נחתכו ממנו בעודו בחיים. הדייגים הותירו אותו לגסוס במים ולמרות מאמצים של מתנדבים להצילו, הוא מת מפצעיו. סנפירי כריש לוויתן נמכרים באסיה בכ-800 דולר לקילוגרם
כריש לוויתן צעיר באורך של כ-5.5 מטר שנתפס על ידי ציידים באזור בטנגאס בפיליפינים לפני יומיים, מת מפצעיו למרות מאמצים להצילו. הציידים כרתו את סנפיריו וזנבו של הדג הענק, דבר שמנע ממנו לשחות ולצלול בים. על פי הערכות, הסנפירים נחתכו על ידי ציידים למטרות סחר. לדברי חוקרי קרן הטבע העולמית (WWF), התגלו סימני פגיעה מסכינים על גופו של הכריש.
צוללנים באתר נופש הבחינו בכריש הפצוע בשעת בוקר מוקדמת ביום שני. "הכריש נגרר על ידי סירה מהים הפתוח למקום בו המים היו יותר רדודים ורגועים", סיפרה מנהלת אתר הנופש, לינדה ריאיז-רומאולדז. בסיוע של מתנדבים, הצליחו להפוך את הכריש שצף על גבו בעזרת מקלות במבוק והתקינו רשת מתחת לגופו כדי למנוע פציעות נוספות. "רצינו להקל על כאביו עד כמה שניתן", היא אמרה.
לדברי החוקרים, למרות שכריש הלוויתן נאבק על חייו, הפצעים והחתכים העמוקים שנגרמו על ידי הציידים הכריעו אותו. הכריש שזכה לשם החיבה "התינוק של טינגלוי", מת לאחר יום. תקרית הציד הגיעה שבוע לאחר סיומה של ועידה שנערכה במדינה בנושא נדידת כרישים במטרה להגן על האוכלוסיות שמגיעות לאזור הפיליפינים.
מת מפצעיו לאחר יממה (צילום: WWF-Philippines/ Linda Reyes-Romualdez)
800 דולר לקילוגרם של סנפירי כריש לוויתן מיובשים
על פי דיווחים שונים, כלי דיג כבדים נצפו שטים במשך מספר ימים במרחק של עד כ-300 מטרים מהחוף ובעקבות תלונות של נופשים ותושבים מקומיים, המשטרה הורתה להם לעזוב את האזור והם נענו לכך.
לאחר מספר לילות, הדייגים שבו שוב לאזור סמוך והחלו לדוג, עד שהדבר דווח לרשויות על ידי צוללנים שגילו אותם. בלשכת הדיג המקומית הצהירו כי בכוונתם לפתוח בחקירת המקרה בתקווה לאתר את האשמים בהרג החיה המוגנת ובהבאתם לדין. בשלוחת קרן הטבע העולמית בפילפינים הצהירו כי "טבח של מינים מוגנים - גדולים כמו המקרה שהתרחש השבוע - עדיין יכולים להתרחש אם לא נעמוד על המשמר".
למרות שציד כרישי לוויתן הינו אסור בחוק מזה מספר עשורים בפיליפינים, עדיין מתרחשים מקרי ציד בעיקר של כרישים. בשר וסניפירי כרישים מיוצאים בעיקר לסין, הונג קונג וטאייוון. על פי הערכות, בשווקים ניתן לרכוש בשר כריש לוויתן במחיר של 8 דולר לקילוגרם ואילו סנפירי כרישי לוויתן מיובשים נמכרים לעיתים במחיר של 800 דולר לקילוגרם.
(צילום: WWF - Canon)
דגים גדולים ועדינים המצויים בטבע תחת איום
כרישי הלוויתן מוגדרים כיום באיגוד השימור העולמי כמין הנמצא תחת איום, נחשבים לפגיעים ובעלי סכנת הכחדה מהטבע. למרות גודלם העצום ושמם המטעה, הם אינם יונקים, אלא דגים גדולים, עדינים המגיעים לאורך של כ-12 מטרים ואינם מסוכנים. דבר שהופך אותם לחביבים במיוחד בקרב חובבי צלילה ברחבי העולם.
מאז שנת 1997 ניצודו לפחות 200 כרישי לוויתן בפיליפינים והרשויות החמירו את העונשים כנגד ציידים. מי שהרג כריש לוויתן או שנמצא ברשותו בשר עשוי להישלח לכלא עד לארבע שנות מאסר בפועל וקנס כבד. לאורך חופיה של הפיליפינים קיימים הריכוזים הגדולים בעולם של כרישי לוויתן הנודדים לאיזור זה ומבלים בהם מספר חודשים, ככל הנראה כדי להתרבות, להביא צאצאים חדשים לעולם וליהנות משפע המזון בים.
כיום בפיליפינים כרישי הלוויתן מהווים אטרקציה גדולה המושכת תיירים רבים המגיעים לצלול עימם בים. בקרן הטבע העולמית משקיעים מאמצים גדולים בקרב קהילת הדייגים והתושבים המקומיים, בכדי לעודד את פיתוחה של התיירות האקולוגית ולהפחית את מקרי הציד למטרות מאכל.