הפתעה: הישראלים מוכנים לעבוד בחקלאות
בשנתיים האחרונות עלה מספר הישראלים שעבדו בענף החקלאות ב-4,000, ובכל פעם שמספר העובדים הזרים יורד – מספר העובדים הישראלים עולה ולהפך; כך קובע מסמך שהוגש היום בכנסת לוועדת העובדים הזרים. הוועדה דנה בתופעה של בריחת עובדים זרים ממעסיקיהם
התפיסה לפיה ישראלים אינם מעוניינים או אינם מסוגלים לעבוד בחקלאות איננה עומדת במבחן המציאות. בשנתיים האחרונות עלה מספר הישראלים שעבדו בענף החקלאות ב-4,000. ממעקב אחר נתוני ההעסקה בענף אפשר ללמוד כי בכל פעם שמספר העובדים הזרים יורד – מספר העובדים הישראלים עולה ולהפך. כך קובע מסמך שהוגש היום בכנסת לוועדת העובדים הזרים מטעם מרכז המחקר והמידע של הכנסת.
מספר הישראלים שעבדו בחקלאות עלה מ-36,100 ב-2007 ל-40,100 בספטמבר 2009 והיה גדול ממספר הזרים שהועסקו באותה תקופה. מספר הזרים אף ירד מ-28 אלף ל-24,800 לפי נתוני רשות ההגירה, אותם מצטט כותב המסמך ד"ר גלעד נתן.
עם זאת, נתן מצא כי למרות שישראלים רבים יותר חוזרים או נכנסים לראשונה לעבוד בענף, זה לא קורה בערבה ובהר הנגב, והוא מציע להפנות לשם יותר זרים.
הוועדה דנה היום (ד') בתופעה של בריחת חלק מהזרים ממעסיקיהם החקלאים החוקיים - בעיקר בערבה התיכונה. מדובר בכ-1,000 איש שעוברים לחקלאי אחר או לענפים אחרים במעמד לא חוקי. למעסיק החוקי נגרם נזק כבד אם הותר לו להעסיק 2-3 עובדים וקבלת עובד חלופי כרוכה בביורוקרטיה מתישה. נתן מציע לשחרר את החקלאים מסבך זה בקביעת נוהל מסודר של "מעבר עובדים מרצון" בין המעסיקים.
עם זאת מזכיר המסמך גם מקרים שבהם נפתחו במשטרה תיקים נגד מעסיקים חקלאים בחשד לעבירות של סחר בבני אדם והעסקה בתנאי עבדות וכפייה, אך לא מציין איך הסתיימו ההליכים הפליליים. הוא כן מציין מקרים שבהם מעסיקים לא שילמו קנסות שהוטלו עליהם ללא זכות ערעור (על העסקה שלא כדין וכו'), ובמקרים אלה הממשלה לא התחשבנה אתם ואף היטיבה עמם בהארכת היתרי העסקת הזרים שלהם.
בסיכום ישיבת הוועדה, שהתמקדה רק בסוגיית העובדים החסרים, קרא היו"ר ח"כ יעקב כץ (האיחוד הלאומי) לממשלה לסייע בינתיים לחקלאים שעובדים ברחו מהם - בהארכת השהייה של הזרים שנשארו עד סוף 2010 (אם סיימו את 63 חודשי העבודה שהוקצבו להם). הממשלה גם נדרשה לקבוע לחקלאים אלה כתובת אחת כחלופה לביורוקרטיה שמסרבלת את הליכי קבלת ההיתר לעובד חלופי.
כמו כן, נקראה הממשלה להשלים את מכסת הזרים שאישרה לחקלאות ב-2,400 עובדים נוספים, להפנות לענף את הפליטים שביקשו מקלט בישראל, להמריץ את התכנית לעידוד ישראלים לעבוד בענף נוכח הצלחתו עד כה, וגם להגדיל את מספר היתרי העבודה לפלסטינים.
המסמך שהוגש לוועדה מתריע בהקשר זה גם על הדרך הלא יעילה שבה נקבעת מכסת הזרים בכל שנה. "יש פגם מהותי בשיטה שהמכסה נקבעת בתחילת השנה ועד השלמתה עוברים כמה חודשים", טוען ד"ר נתן ומציע למשרדי הפנים והחקלאות לתאם את העבודה ביניהם כך שהתהליך יסתיים לפני תחילת השנה החדשה, ולא במהלכה.