שתף קטע נבחר
 

הפדרל ריזרב: ארה"ב תצמח השנה בעד 3.5%

בפדרל ריזרב מעריכים, כי שיעור האבטלה יישאר גבוה במהלך השנתיים הקרובות, וינוע ב-2010 בין 9.5% ל-9.7%

הבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב צופה כי הכלכלה האמריקנית תצמח בשנת 2010 בשיעור של בין 2.8% ל-3.5%. בשנת 2011 ו-2012, צופים בפדרל ריזרב, צמיחה בשיעור שבין 3.4% ל-4.5%.

 

 

בפדרל ריזרב מעריכים, כי שיעור האבטלה יישאר גבוה במהלך השנתיים הקרובות, כיוון שהאמריקנים יעדיפו לנהוג בזהירות עקב המיתון החריף. בבנק מעריכים, כי שיעור האבטלה בארה"ב ינוע השנה בין 9.5% ל-9.7%, יצנח בשנת 2011 לרמה של 8.2%-8.5% ואילו בשנת 2012 יירד לרמה של 6.6% ל-7.5%.

 

בבנק המרכזי העריכו אתמול (ד') כי ייקח "זמן מה עד שהמשק האמריקני ושוק התעסוקה ישובו לרמה נורמלית, עם אבטלה ברמה שבין 5.5% ל-6%. התחזית הכלכלית של הבנק כמעט ולא השתנתה מאז נובמבר, כששוק העבודה נותר גם כעת החוליה החלשה. בפדרל ריזרב מצפים להתאוששות כלכלית מתונה, עקב "חוסר ודאות במשקי הבית ובמגזר העסקי, שיפור חלקי בתנאי שוק העבודה והקלה איטית של תנאי האשראי במגזר הבנקאי".

 

מתקציר פגישת הריבית של בכירי הבנק מינואר, שפורסם אתמול עולה, כי מספר חברים בפדרל רזרב מודאגים מגודל המאזן של הבנק המרכזי - 2 טריליון דולר - ורוצים למכור בהדרגה נכסים בעתיד הקרוב. עם זאת, חברים אחרים בבנק מודאגים מכך שמכירת הנכסים תגרום לזעזועים בשוק ותעיב על ההתאוששות הכלכלית שעדיין לא הגיעה למיצוי. 

 

באופן כללי, פרוטוקול ה-FOMC משקף מגוון רחב של דעות לגבי אופן השינוי - אם וכאשר - במדיניות הריבית הנמוכה של הבנק. חברי "ועדת השוק הפתוח" דחו את הצעתו של אחד מהם להוסיף גמישות לתכנית רכישת האג"ח מגובות המשכנתאות. לגבי התחזית לאינפלציה אין הסכמה. מחנה אחד חושש מדיפלציה והמחנה הנגדי מודאג מעליית מחירים.

 

הנשיא יקים ועדה לצמצום הגרעון

בתוך כך דיווח אתמול משרד האוצר האמריקני, כי הגרעון התקציבי של ארה"ב לינואר הסתכם ב-43 מיליארד דולר. זהו החודש ה-16 ברציפות שבו הממשלה מציגה גרעון אך היקפו ירד לעומת החודש המקביל אשתקד 63 מיליארד דולר.

 

ההוצאה בינואר הסתכמה ב-248 מיליארד דולר - השניה בגודלה לינואר אי פעם. תקבולי המסים עמדו על 205 מיליארד דולר. בדצמבר התרחב הגרעון המסחרי לשיא של שנה - 40.2 מיליארד דולר - על רקע עליית ייבוא הנפט בקצב גבוה יותר מהגידול בייצוא. 

 

ההוצאות הבולטות לחודש החולף כללו 19 מיליארד דולר של תשלומי ריבית על אג"ח ממשלתיות, 28 מיליארד דולר לביטוח לאומי ו-68 מיליארד דולר לבריאות.  הבית הלבן מצפה לגרעון פיסקלי של 1.6 טריליון דולר לשנה הנוכחית והנשיא מקים ועדה מיוחדת שתבחן דרכים לכיווץ הגרעון.

 

בשנה הבאה הפער בין ההכנסות להוצאות אמור לרדת ל-1.3 טריליון דולר לפני תכנית התקציב שפורסמה בתחילת החודש. ב-2014 הגרעון כבר יירד ל-706 מיליארד דולר ויתחיל לטפס שוב. הוועדה המיוחדת לטיפול בגרעון שחבריה יוכרזו רשמית ביום חמישי תבחן דרכים לצמצום הגרעון ל-3% תוצר עד 2015 ותציע דרכים למתן עלויות ביטוח לאומי, מדיקייר ומדיקייד, (ביטוחים רפואיים).

 

אובמה: "חוק עידוד הצמיחה מנע שפל גדול מספר 2"

הנשיא ברק אובמה שיבח אתמול את תכנית עידוד הצמיחה הממשלתית בת השנה ותאר אותה כהישג שמנע "שפל גדול" נוסף והציל 2 מיליון משרות. עם זאת, נוכח אבטלה של מיליוני בני אדם הנשיא מכיר בכך שעבורם "עדיין לא הורגשה ההתאוששות".

 

בחלוף שנה להשקת תכנית העידוד בעלות של 787 מיליארד דולר שעברה בקונגרס, אובמה כיוון את דבריו לספקות שהוטלו בציבור ובפרט על ידי מחוקקים רפובליקנים באשר ליעילות של התכנית. הנשיא הסביר לציבור, כי התכנית הורכבה מהטבות מס לרבים לצד סיוע לממשלות המדינות, הארכת הזכאות להטבות של ביטוח לאומי והשקעות גבוהות באנרגיה, חינוך ותשתיות.

 

"לאחר שנה, אפשר להודות לחוק עידוד הצמיחה עבור מניעת 'שפל גדול' נוסף", אמר הנשיא. למבקריו מהימין, שטענו כי מדובר בחוק יקר שהעמיק את הגרעון הלאומי ולא 'סיפק את הסחורה', הנשיא אמר כי עליהם להפנות את הטיעונים האלה למי שמצא עבודה או קיבל דמי אבטלה הודות לחוק הדמוקרטי הזה. 

 

ארה"ב איבדה 8.4 מיליון משרות מתחילת המיתון בדצמבר 2007. אובמה מעריך שתכנית עידוד הצמיחה תיצור ותחסוך עוד 1.5 מיליון משרות ובסך הכל 3.5 מיליון משרות.


פורסם לראשונה 17/02/2010 22:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי
צילום: AP
מומלצים