שתף קטע נבחר
 

תוכנית החירום של התעשייה הצבאית נחשפת

הנהלת תע"ש הציגה בפני רשות החברות הממשלתיות תוכנית התייעלות שצפויה להוביל לחיסכון של כ-150 מיליון שקל ב-2010. ברשות החברות עדיין מצפים לתוכנית ארוכת טווח שתיתן מענה לגירעון של 220 מיליון שקל שצברה תע"ש

תוכנית החירום של התעשייה הצבאית נחשפת: לפני כשבוע הציגה תע"ש את תוכנית החירום בפני רשות החברות הממשלתיות, ובמסגרתה תבוצע הקפאת שכר לכלל העובדים ויפוטרו 500 מבין 3,400 העובדים. אלא שהתוכנית המלאה שהציגה הנהלת החברה לדירקטוריון ואושרה על ידו כוללת שורה של קיצוצים נוספים, שמטרתם למזער את הגירעון התזרימי של החברה שעמד בשנת 2009 על כ-220 מיליון שקל ואשר על פי גורמים במשרד האוצר, עשוי אף להגיע ב־2010 ל-360 מיליון שקל.

 

עם זאת, לטענת מקורבים לחברה הגרעון צפוי להיות נמוך באופן משמעותי. התוכנית כוללת פיטורים של 500 עובדים מדור א' בחברה ועוד 40 עובדים מדור ב'. במסגרת הדיונים על הפרטת החברה, 950 עובדים של החברה היו אמורים לצאת לפרישה מוקדמת בעלות של מיליארד שקל למדינה. עם זאת, המשא ומתן על ההפרטה נקלע למבוי סתום, ולכן הודיעה החברה בינתיים על פיטורי 540 עובדים, כאשר תע"ש, ולא המדינה, היא שתישא במימון עלויות הפיטורים בהיקף של כחצי מיליארד שקל.

  

משכורות הבכירים - יקוצצו

בנוסף, במסגרת תוכנית החירום של החברה יבוצעו קיצוצים בשכר 120 בעלי חוזים אישיים בחברה המוגדרים כבכירים. להערכת גורמים מקורבים להנהלת תע"ש, במסגרת תוכנית ההתייעלות יחסך סכום של כ־150 מיליון שקל.

  

סעיף משמעותי נוסף בתוכנית כולל קיצוץ שכר יועצים וקבלני משנה ב-15%, כאשר תע"ש צפויה לפתוח למשא ומתן חדש חוזים מול ספקים וקבלני משנה ולבדוק את ההתקשרויות מולם.

  

כמו כן הודיעה תע"ש על קיצוץ בתקציב הנסיעות לחו"ל, עצירת השקעות ברכוש קבוע, עצירת קידומי שכר, ביטול שעות נוספות (אלא אם התקבל אישור מראש), צמצום עלויות אנרגיה וביטול תגמולי הצלחה למפעלים מצליחים. 

 

היו"ר מוותר על שכרו

בנוסף, ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת התוכנית הודיע יו"ר תעש אבנר רז, המכהן כיו"ר פעיל, כי יוותר באופן וולנטרי על שכרו. על פי דו"ח הממונה על השכר, שכרו של רז (תא"ל במילואים) עומד על 43,349 שקל ברוטו בחודש ועלות העסקתו עומדת על 63,002 שקל.

  

בחצי השנה האחרונה חודשו המגעים בין משרד הביטחון, משרד האוצר, תעש והעובדים על הפרטת החברה. חמישה צוותי עבודה החלו לדון ביישום ההפרטה על פי מודל של הנפקת 49% מהחברה ומכירת היתרה למשקיע פרטי. 

 

לפני כחודש הוחלט ברשות החברות כי תע"ש איננה בשלה להנפקה בשלב זה, ועל כן החלה הרשות לבחון את אפשרות המכירה למשקיע פרטי ללא הנפקה. במקביל התקיימו שיחות עם העובדים על תנאי הפרישה שלהם. העובדים והחברה דרשו כי המדינה תישא בעלויות הפרישה של 950 עובדים בעלות של מיליארד שקל, ותבטיח תנאי פרישה דומים ל־1,000 עובדים נוספים בעלות דומה. ברשות החברות התנגדו, והמשא ומתן נקלע למבוי סתום.

  

לאחר החלטת רשות החברות כי התוואי המתאים יותר לתע"ש הוא מכירה למשקיע פרטי, החלו חברות כגון אלביט מערכות, רפאל ותעשייה אווירית לגשש ביחס לאפשרות הרכישה של תע"ש.

  

לאחר שבחודשים האחרונים הזרימה המדינה לתעש כ־60 מיליון שקל מדי חודש לתשלום משכורות העובדים, ולאחר שהמו"מ על ההפרטה נתקע, פנה מנהל רשות החברות הממשלתיות דורון כהן לתע"ש וביקש כי החברה תכין תוכנית חירום ובהמשך תוכנית התייעלות ארוכת טווח שתציג פתרון לגירעון התופח.

 

יחד עם זאת, בהנהלת החברה עדיין לא ויתרו לחלוטין על האופציה העדיפה מבחינתם - הנפקה של החברה בבורסה בשני שלבים: הנפקה של עד 49% מהמניות בשלב הראשון והנפקה נוספת או מכירה למשקיע פרטי בשלב השני. בתע"ש גם מבקשים מרשות החברות לא להתעלם מהמשקולת הכבדה של ההתחייבויות הפנסיוניות.

  

הכרזה על סכסוך עבודה 

במקביל, אישר הדירקטוריון את תוכנית החרום האמורה שצפויה להיות מיושמת כבר בימים הקרובים, לרבות סעיפי הפיטורים. על רקע זה אישרה בשבוע שעבר ההסתדרות סכסוך עבודה בתע"ש, לבקשת ועד העובדים של החברה. 3,400 עובדי החברה מפעילים לאחרונה לחצים גדלים והולכים על יו"ר ההסתדרות עופר עיני להתערבות בנעשה בחברה, אצל שר הביטחון אהוד ברק.  

 

העובדים חוששים מההשלכות של תכניות ההבראה וההתייעלות עליהן החליט הדירקטוריון בכמה מישורים. העובדים חוששים מפגיעה מיידית בתנאי ההעסקה באמצעות פרישת עובדים, יציאה כפויה לחופשה, קיצור משמרות ושעות נוספות ופגיעות נוספות בתנאי ההעסקה. בטווח הארוך חוששים העובדים כי כאשר יבואו נציגיהם לשולחן הדיונים על ההסכם הקיבוצי שלאחר ההפרטה, הם יגיעו מעמדה נחותה, לאחר שכבר הסכימו לוותר על חלק ניכר מדרישותיהם בתוכנית ההבראה ולא לקראת ההסכם הקיבוצי.

 

 

 

השתתפו בהכנת הידיעה: נעמה סיקולר ומיקי פלד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל פרץ
העובדים חוששים. עובדי תע"ש בהפגנה
צילום: ישראל פרץ
מומלצים