שתף קטע נבחר

חשד: שלושה פגים מתו מקטטר שהוחדר לגופם

משרד הבריאות הקים ועדה שתחקור מותם של שלושה פגים בחודשים האחרונים לאחר שהוכנס לגופם קטטר לצורך מתן מזון ותרופות. הקטטר, על-פי החשד, גרם לנקב בשריר הלב והצטברות דם בקרום העוטף את הלב. בינתיים ניתנה הוראה להפסיק השימוש בקטטר הבעייתי

האם שלושה פגים מתו כתוצאה מדקירה של קטטר בליבם? על פי החשד - קטטר שהוחדר לפגים לצורך מתן מזון ותרופות, גרם למותם של שלושה פגים בפגיות במספר בתי חולים בישראל בחודשים האחרונים. משרד הבריאות הקים ועדה לבדיקת המקרים ובמקביל הוציא הנחיה לפגיות שלא להשתמש בקטטר (פיקליין - picc line) העשוי מהחומר פוליאוריתן. מדובר בקטטר קשיח שנעשה בו שימוש נרחב אצל צעירים ומבוגרים.

 

נציב קבילות הציבור במשרד הבריאות נתקל בחודשים האחרונים בשני מקרים של מוות של פגים שאירעו במועדים שונים ובבתי חולים שונים, אך בשניהם נמצאו קווי דימיון ועלה חשד שהמוות נגרם זמן קצר לאחר החדרת הקטטר לאזור הלב. למשרד הבריאות דווח גם על מקרה נוסף.

 

בעקבות הצטברות במקרים ובמטרה לבדוק האם ישנו קשר למקרים נוספים מונתה ועדת בקרת איכות בראשות ד"ר אשי שלמון ממשרד הבריאות שבה גם נציגי אגף הטכנולוגיות לבדיקת הנושא. ועדת הבקרה תבדוק האם היו עוד מקרי מוות אצל פגים או אצל מבוגרים שאירעו זמן קצר לאחר החדרת קטטר.

 

ד"ר חזי לוי, ראש מנהל הרפואה במשרד הבריאות הוציא היום (ה') הנחיה לכל בתי החלים להפסיק את השימוש בקטטר עשוי פוליאוריתן בפגים.

 

"הקטטר גרם להינקבות של שריר הלב"

"החלטנו לנקוט במשנה זהירות עד לתום הבדיקה, זה הכל", אומר ל-ynet ד"ר לוי, "המקרים אירעו לפי החשד כאשר הקטטר גרם להינקבות של שריר הלב ולהצטברות דם בקרום שעוטף את הלב. במקרה כזה, הלב אינו יכול להתרפות, הוא נשאר במצב מכווץ ונגרם מוות".

 

בחוזר ציין ד"ר לוי "ראוי להדגיש שבשימוש בכל פיק ליין יש להקפיד על מיקום קצה הליין בוורידים הגדולים ולא בתחום גבולות הלב".

 

החדרת קטטר מסוג זה בפגים נועדה לאפשר מתן תרופות, נוזלים והזנה לאזור הלב. מדובר בפעולה שגרתית שנעשית אצל פגים ואצל חולים מבוגרים. הקטטר מוחדר דרך היד או הרגל, כאשר קצה אחד שלו מגיע דרך העורקים עד לאזור הלב והקצה השני נשאר באזור היד או הרגל ודרכו מזליפים תרופות הזנה או נוזלים.

 

פרופ' שאול דולברג יו"ר ועד האיגוד הניאונטולוגי ומנהל היחידה לטיפול נמרץ ביילוד באיכילוב הסביר כי "זה סיבוך מתואר. ישנן פעולות רפואיות שגורמות לסיבוכים קשים ובכל זאת אנחנו מבצעים אותן. השימוש בפיקליין עשוי פוליאוריתן היא הדרך היחידה להכניס את הקטטר הזה. ישנם קטטרים עשויים מחומרים אחרים ורכים כמו סיליקון, אך קשה להכניס אותם".

 

מחקר שנערך באיטליה והקיף כ-250 פגים מצא פגיעה לבבית דומה בקרב 1.8 אחוזים מהפגים המטופלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
החשד - הקטטר גרם לדקירה בלב
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים