שתף קטע נבחר
 

קבוצות הרכישה בסכנה: גם שר השיכון מתערב

המפקח על הבנקים לא לבד: גם משרד השיכון מודאג מקבוצות הרכישה, ובכוונתו לפרסם שורת הנחיות שתחייב אותן להעניק ערבויות ולהתחייב מראש למחיר הדירות. שר השיכון: "נגן על כספם של רוכשי דירות"

קבוצות הרכישה ממשיכות לספוג מכות: לאחר שהמפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, החמיר מאוד את תנאי ההלוואות שנותנים הבנקים לקבוצות הרכישה, גם במשרד השיכון מתכוונים להיכנס לתמונה. ל"ממון" נודע כי המשרד יפרסם בשבועות הקרובים שורת הנחיות חדשות שיציבו דרישות מחמירות למארגני הקבוצות, במטרה להגן על ציבור רוכשי הדירות.

 

 

שר השיכון, אריאל אטיאס, מתכוון להכניס את קבוצות הרכישה למסגרת "חוק חפציבה" החדש, שתוקן ב-2008 בעקבות קריסתה של חברת הבנייה של בועז יונה, שהשאירה רוכשים רבים ללא דירה וללא הכסף. המשמעות: מחיר הדירה בקבוצת הרכישה ייקבע מראש, בעת חתימת החוזה; כספי הרוכשים יופקדו בחשבון סגור של הפרויקט ויובטחו בערבות חוק מכר, כמקובל בענף הבנייה; המארגנים יחויבו לעמוד בלוחות הזמנים ובעלויות בנייה שייקבעו מראש, ויחויבו בדיווח שוטף על פרטי כל עסקה בתוך שבעה ימים לממונה במשרד השיכון. בנוסף, יחויבו המארגנים לפצות את הרוכשים על איחורים במסירת הדירות.

 

מדובר בשינוי דרמטי של המצב הקיים: כיום, בעוד שקבלנים מחויבים - על פי חוק המכר - לספק לרוכשים ביטחונות להבטחת השלמת הבנייה, קבוצות רכישה אינן מחויבות לעשות זאת. כיום נוהגים בקבוצות לגבות מהרוכשים כ-30% מהתשלום מראש, והכסף מובטח בנאמנות אצל עורך הדין של הקבוצה. כמו כן, הקבוצות פועלות בגמישות גבוהה למדי בכל הנוגע להתחייבות למחיר הדירה הסופי: המארגנים מציגים לרוכשים הפוטנציאלים אומדן של עלות הדירה, שיכול להשתנות משמעותית עד סיום הבנייה.

 

יש לציין כי חברי קבוצת הרכישה תלויים זה בזה, ואם חלק מהחברים נקלעים לקשיים כלכליים או מעוניינים לפרוש, הפרויקט עלול להיתקע ושאר החברים עלולים למצוא את עצמם נאלצים לממן את העלויות הנוספות במקום הפורשים.

אטיאס: למדנו מחפציבה

 

"קבוצות הרכישה מתנגדות למהלך כי זה עולה להן כסף, אבל בראש מעיינינו ההגנה על הצרכן, ולכן הוחלט להחיל את הוראות חוק המכר גם על קבוצות הרכישה", אמר ל"ממון" שר השיכון, אריאל אטיאס. "לא נרשה שהחפציבה הבאה תתרחש בקבוצת רכישה. אחרי קריסת חפציבה המדינה עשתה הכל כדי שכספם של רוכשי הדירות יובטח, ואין ברירה אלא להחיל את הרגולציה גם על קבוצות הרכישה. לא ייתכן שכספי הרוכשים יהיו להפקר".

 

במשרד השיכון טוענים עוד כי כל פעילות קבוצות הרכישה מתבצעת ללא פיקוח, וכי לחלק ממארגני הקבוצות אין ניסיון בתחום יזמות הנדל"ן.

 

ההנחיות החדשות של משרד השיכון היו אמורות להיכנס לתוקף ב-1 במרס, אך איגוד הבנקים ביקש הארכה של שבועיים על מנת להציג את עמדותיו בשימוע מיוחד בנושא, ולכן תחול דחייה ואולי גם תיקונים של הרגע האחרון, הנוגעים למערכת הבנקאית.

 

בשבוע שעבר הורה המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, להחמיר את תנאי ההלוואות שנותנים הבנקים לקבוצות הרכישה. חזקיהו יחייב את הבנק להקצות הון בהיקף של 100% מסכום ההלוואה שניתנת לקבוצה, במקום 35% כפי שהיה נהוג עד כה. המשמעות: עבור כל שקל שמלווה הגוף הפיננסי לקבוצת הרכישה יהיה עליו להקצות שקל להונו, שלא יוכל לעשות בו שימוש עד לפירעון ההלוואה, במקום 35 אגורות במצב הנוכחי.

 

יו"ר איגוד קבוצות הרכישה, עו"ד יצחק חג'ג,' התרעם על ההחלטה ואמר כי אינה נכונה: "קבוצת רכישה לא נושאת במרבית הסיכונים שיש ליזם או לחברה מסחרית, שכן במעמד רכישת המקרקעין ונטילת המשכנתה, כל המקרקעין משווקים לרוכשים מראש בעלות הקבועה".

 

 

הכתבה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר השיכון, אריאל אטיאס
צילום: ששון תירם
מומלצים