לין: החלטת חזקיהו נגד קבוצות רכישה - אפליה
נשיא איגוד לשכות המסחר יוצא נגד יוזמת המפקח על הבנקים להקשיח את מתן האשראי לקבוצות הרכישה לעומת חברות קבלניות. לדבריו, המהלך יגרום להעלאת מחירי הדיור בישראל ולפגיעה מהותית בתחרות בבנייה למגורים
"הקשחת תנאיי מתן האשראי לקבוצות הרכישה לעומת האשראי הניתן לחברה קבלנית, נגוע בחוסר מידתיות ובאפליה". כך אמר היום אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, בתגובה לטיוטת החוזר לתאגידים הבנקאיים בדבר קבוצות רכישה שהוציא המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו.
לין, המייצג את פורום מארגני קבוצות הרכישה, אמר כי "תוכן ההוראות לפי טיוטת החוזר תגרום לפגיעה מהותית בקבוצות הרכישה, העלאה בלתי נחוצה של מחירי הדיור בישראל ופגיעה מהותית בתחרות בתחום הבניה למגורים".
עוד הוסיף לין, כי "מן הראוי לתת לבנקים לבצע עבודה עניינית טרם העמדת האשראי לכל קבוצת רכישה, לגופו של עניין".
לטענתו של לין, אין הבדל מהותי מבחינת הסיכונים הניצבים בפני התאגיד הבנקאי בהעמדת אשראי לחברה קבלנית או לקבוצת רכישה המיועדת לבנות יחידות דיור.
בשני המקרים לדבריו, "מדובר בעסקת נדל"ן שהבנק יודע לתמחר את הסיכונים הניצבים בפניו, ויש לו את הכלים לבדוק האם להעמיד אשראי, כמה אשראי ובאיזה תנאים. טענה שקבוצת רכישה עלולה לקרוס ובכך לגרום פגיעה למעמד האשראי של הבנק, נוגעת באותה מידה לכל חברת בניה".
לין מוסיף כי קבוצות הרכישה הצליחו להוזיל את מחירי הנדל"ן.
"כיום קבוצות הרכישה אחראיות על מרבית התחלות הבניה לדירות למגורים והן אלו שמסייעות לרכוש דירות במחירים זולים של עד 30%. כמו כן, קבוצות רכישה רבות קמות מתוך רצון אמיתי של אזרחים לקבוע את סטנדרט דירת מגוריהם", אמר.
עוד ציין לין בפנייתו כי "מן הראוי כי טרם הוצאת החוזר, היה מתקיים דיון מקדים עם מארגני קבוצות הרכישה לבחינת האמירות אותן מעלה הפיקוח על הבנקים בדבר אופי ומבנה קבוצות הרכישה, שחלקן אינן מדויקות".