בני ברק: קרינה חריגה בבית הספר היסודי
דו"ח של היחידה לאיכות הסביבה בעיריית בני ברק גילה שמאות ילדים בבית ספר יסודי בעיר חשופים לקרינה אלקטרו-מגנטית גבוהה, שהיא גורם אפשרי לסרטן. לאור הנתונים פינה בית הספר שתי כיתות של ילדים בני 7. חברת החשמל: הממוצע השנתי של הקרינה נמוך יותר
האם מאות תלמידי בית ספר יסודי בבני ברק חשופים לקרינה גבוהה ומסוכנת מקו מתח של חברת החשמל? דו"ח בדיקה של היחידה העירונית לאיכות הסביבה טוען שכן אך בחברת החשמל מכחישים.
קו המתח שהדאיג את הנהלת והורי בית הספר החרדי "מקור ברוך" ברחוב חזון איש בבני ברק, גרם למנהל בית הספר, הרב יצחק מנדלקורן, להזמין בדיקה מקצועית במבנה רחב הידיים בשבוע שעבר. תוצאות הבדיקה הגיעו ל-ynet.
לפי דו"ח הבדיקה, שסקר 18 נקודות שונות ברחבי בית הספר, נרשמו עוצמות שדה מגנטי בשיעורים גבוהים שבין 2.9, 9.5 ועד 18.8 מיליגאוס. זאת, כאשר רמת החשיפה המומלצת על ידי ארגון הבריאות העולמי היא לא יותר מ-2 מיליגאוס ב-24 שעות.
המשמעות: כמעט בכל הנקודות במבנה נרשמו שיעורים גבוהים מהרמה המומלצת, אם כי הם נמדדו בפרק זמן של שעה. יחד עם זאת, בשל הקרבה של בית הספר לקו המתח המרכזי, הנתונים נתנו אינדיקציה על שיעורי הקרינה להם חשופים התלמידים במשך השעות הרבות שהם שוהים בשטח בית הספר.
מנהל מדור תעשיות וחומרים מסוכנים ביחידה לאיכות הסביבה בעיריית בני ברק, סורין סולומון, ציין בדו"ח כי "הארגון הבינלאומי לחקר הסרטן (iarc) קבע כי מתקני חשמל החושפים את הציבור לאורך זמן לשדה מגנטי הינם גורם אפשרי לסרטן. קביעה זו מבוססת על מחקרים המראים שבין הילדים החשופים לאורך זמן לשדה מגנטי שמעל 3-4 מיליגהאוס, יש פי שניים יותר מקרי לוקימיית ילדים מאשר בקרב הילדים החשופים לשדה מגנטי בעוצמה נמוכה יותר".
מנהל בית הספר, הרב מנדלקורן, אמר כי לאור הנתונים המדאיגים, "כבר התחלנו בהליך של פינוי שתי הכיתות הבעייתיות ביותר למקום אחר. בכיתות אלה לומדים עשרות תלמידים בני 7. באופן כללי, אנחנו קורבן של המצב הזה, והתפקיד שלנו כאחאים הוא לשמור על בריאות הילדים".
בחברת החשמל מסבירים כי לפי הבדיקות שלהם, שהיו רחבות יותר, הקרינה הנפלטת מקו המתח נמוכה בהרבה מהדו"ח העירוני. "חברת החשמל מודעת להימצאות כבלים תת קרקעיים במתח עליון לאורך רחוב חזון איש, ואף ביצעה מדידות ברחוב ובתחום תלמוד תורה הממוקם ברחוב זה", הגיב דובר מחוז דן בחברה, עינב חשאי.
"רמות השדה המגנטי ברחוב נמוכות משמעותית מערך הסף על פי הוועדה הבינ"ל להגנה מקרינה בלתי מיינת שאומץ בארץ, ואשר מטרתו להגן מפני השפעות קצרות טווח של שדה מגנטי. הרמות הממוצעות עבר הילדים לאורך שעות שהותם במוסד, נעות בין 1 ל-3 מיליגאוס, הגם שיתכנו מעת לעת רמות שדה מגנטי גבוהות יותר - הממוצע השנתי של רמות השדה המגנטי מהווה מדד המשקפת את המציאות נכון יותר, ומקובל גם על המשרד להגנת הסביבה לאפיון החשיפה לאורך זמן לשדה מגנטי. על בסיס המידע המקצועי הרב שבידינו, לרבות מסמכי ארגון הבריאות העולמי, אין לייחס השלכות סביבתיות לקיום רמות אלו בשטח המוסד החינוכי".