ו' הכספים נאלצה להאריך צו הפיקוח על האלכוהול
הועדה לא הצליחה לאשר את הצו החדש, המגדיל את המיסוי על המשקאות האלכוהולים בניסיון להגביל את צריכת האלכוהול. בשל כך נאלצה להאריך בשלושה ימים את הצו הקיים ובשבוע הבא תתבקש לדון בצו החדש ולאשרו
ועדת הכספים של הכנסת נאלצה היום לאשר הארכה בת שלושה ימים עד ה-3 במארס המותירה את מחירי האלכוהול כפי שהם, לאחר שלא הצליחה לאשר את צו המיסוי החדש על משקאות אלכוהוליים. צו המיסוי החדש צפוי לייקר את המשקאות בכ-25%-50%.
תוקף הצו החדש של רשות המסים שפורסם לפני כשבועיים אמור היה לפוג ב-1 במארס. במידה והצו אכן היה פוקע, המחירים היו חוזרים לקדמותם, דבר שהיה פוגע באמנות הסחר עליהם חתומה ישראל ובחנויות הדיוטי פרי.
משמעות ההתייקרות הצפוייה לאחר אישור הצו הוא שמחירו של בקבוק וודקה שמחירו 40 שקל יעלה 45-48 שקלים. לעומת זאת, מחיריהם משקעות איכותיים ויקרים יותר ירדו. לדוגמא בקבוק וויסקי בינוני שמחירו כ-130 שקל, ירד ל-120 שקלים, אולם בהקשר זה ציינה רשות המיסים כי רוב צריכת הוויסקי בארץ איננה מרכש מקומי אלא מדיוטי פרי, הפטור ממיסים.
הוועדה התבקשה להכריע בין שתי חלופות שהציעה רשות המסים, נוכח ההתנגדות לצו הקיים, שלגביו נטען כי אינו משפיע על מחירי האלכוהול הזולים, שהם אלו הנצרכים בכמויות גדולות על ידי הצעירים. הצו הקיים קובע מס קצוב של 15 שקל לליטר, בתופסת 50% מהמחיר למשקאות מקומיים או תוספת של 100% למשקאות מיובאים. הצו המתוקן שצפוי להחליפו יעלה את המס הקצוב ל-20 שקל לליטר בתוספת 75% ממחיר המשקאות המקומיים, או 150% על משקאות מיובאים. הצו המתוקן ידרוש אישור לא רק של וועדת הכספים, אלא גם של מליאת הכנסת, אך לכנסת יינתן פרק זמן של מספר שבועות לדון באישורו.
יו"ר הוועדה, חבר הכנסת משה גפני, גילה שהופעל עליו לחץ לאשר את הצו המתוקן. הלחץ כלל מכתב של נציג ארגון המדינות המפותחות בישראל (ה-OECD) וחתמו עליו שגרירי ארצות הברית, בריטניה, צרפת, אירלנד ופינלנד, אשר תומכים בהגדלת המיסוי על מוצרים הארץ והשוואתו למוצרים מחו"ל, במסגרת חובותיה הבינלאומיים של ישראל, החתומה על אמנת סחר שאינה מאפשרת אפליה בין המחירים בישראל לאלה של חו"ל.
גפני אמר שהוא רואה בחומרה את התערבות זו והגדיר אותה כ"משחק מסוכן". הוא השווה אותה לשגריר ישראל בארצות הברית אשר יפעיל לחץ על הסנאט מאחורי גבו של הממשל. עם זאת, הסכים שישראל צריכה לנהוג באחריות ולפעול על פי ההסכמים שהיא חתומה עליהם, כדי לגשר על הפער בין מחירי המשקאות בארץ ובחו"ל. אחרת תהיה פרצה שתאפשר למדינות לפגוע בייצוא הישראלי למדינות אלו.
רשות המיסים הציעה שתי חלופות אולם השינוי הצפוי בצו שיוגש בסוף השבוע הבא הוא החלופה השנייה היקרה יותר. סמנכ"ל רשות המיסים ציין כי ההתייקרויות לא יפגעו ביין ובבירה והפער בין שתי החלופות הוא זניח מבחינת תחולתו על שוק המשקאות. עיקר השינוי מתייחס למשקאות שמחירם עד 90 שקלים, שנצרכים על ידי כ-95% מצרכני האלכוהול.