שתף קטע נבחר
 

נחל שורק: כלבים משוטטים טרפו יחמור נדיר

באזור נחל שורק משיבים בשנים האחרונות יחמורים נדירים לטבע. אך לאחרונה משוטטים באזור גם כלבים פראים, שהשבוע טרפו את אחד היחמורים. בניגוד לשנים קודמות, כיום מנועים פקחי רשות הטבע והגנים מלירות בכלבים הפראים. לאור המקרה הנוכחי הוחלט להקפיא את פרויקט היחמורים. המשרד להגנת הסביבה: מחפשים פתרון שאינו כולל הרג כלבים

מחזה מזעזע התגלה השבוע לאנשי גן החיות התנכ"י בירושלים, שהגיעו לבדוק את מצבם של היחמורים הפרסיים באזור נחל שורק. האיילים הנדירים - שבעולם נותרו מהם מאות בודדות בלבד - נראו מבועתים והיסטריים, ולעובדי הגן היה ברור שמשהו רע מאוד קרה.
 
"מאה מטר מהכניסה למכלאה המוגנת רצה לידנו נקבת יחמור בהיסטריה, מבועתת עם פחד מוות בעיניים. היא כמעט התנגשה ברכב שלנו מרוב בהלה", סיפר שמוליק ידוב, האוצר הזואולוגי של הגן. "על אותו השביל ראינו שני כלבים משוטטים, שרצו במרחק של כ-200 מטר אחריה. כשהם ראו אותנו הם ברחו...".
 
בסריקות שביצע ידוב ואנשיו באזור הם גילו את נקבת היחמור המבוהלת מסתתרת בקרבת המכלאה, אך נחרדו יותר לגלות שרידים של יחמור ליד אחת הגדרות. "חלקי גוף ואיברים היו מפוזרים על האדמה וניתן היה לראות בבירור שהוא נטרף. לאורך מספר מטרים בגדר היו סימני פרווה עם דם, ונראה שהתנהל שם מאבק קשה בין היחמור לכלבים", הוסיף ידוב.
 
"תנים ושועלים לא יכולים לטרוף יחמור גדול; רק הכלבים מסוגלים לעשות זאת. הם צדים אותם בחוכמה - רצים אחריהם לאורך קילומטרים, מעייפים אותם ותוקפים אותם". אנשי הגן מעריכים כי מלבד היחמור שנטרף, יתכן ועד פרט אחד נפגע.
 

צילום: שמוליק ידוב, גן החיות התנ"כי
נקבת יחמור עם משדר רדיו שמצאה מחסה מפני הכלבים
 
היחמורים הפרסיים הם איילים נדירים שנכחדו בארץ בתחילת המאה שעברה. הפרט האחרון של היחמורים באזור ישראל ניצוד ככל הנראה בשנת 1922 בעבר הירדן. בסוף שנות ה-70 הובאו לישראל שישה זוגות יחמורים מגרמניה ומאיראן. הם היו הבסיס לגרעין רבייה שהוליד עדר קטן, שגודל בתנאי שבי ותפח לאוכלוסיה שמונה כיום כ-300 פרטים. בשנים האחרונות החלו ברשות הטבע והגנים להשיב את היחמורים לטבע באזורים שונים בארץ.
 
ההשבה היא תחילה במכלאת איקלום בשטח, ולאחר מכן מאפשרים להם לשוטט באופן חופשי, אך הם יודעים לשוב למכלאה בעיתות מצוקה.
 
בגן התנ"כי טוענים כי זו אינה הפעם ראשונה שכלבים משוטטים באזור הנחל פוגעים בחיות הבר הנדירות. לדבריהם, בעבר חיה באזור אוכלוסיה של כ-70 יחמורים שהושבו לטבע, אך מהם מתו כ-10 או 15 מתקיפה של כלבים משוטטים או פגיעת הרכבת. גם הצבאים שחיו בעבר באזור הרי יהודה נעלמו לכמה שנים בגלל כלבים טורפים, ורק לאחרונה החלו להופיע שוב באזור.
 

הפקחים מנוּעים מלירות בכלבים משוטטים

ידוב סיפר כי לאחרונה הגיעה לאזור גם להקת כלבים משוטטים שנצפתה שם באופן קבוע, והם מאיימים על חיות הבר. "בעבר פקחי רשות הטבע והגנים הרחיקו את הכלבים המתפראים באמצעות ירי מבוקר, שהעניק שקט תעשייתי לשנה כמעט. אך מאז תחילת השנה אין לפקחים סמכות להרחיק כלבים משוטטים. אני חושש כי אם הדבר יימשך, היחמורים באזור נחל שורק עשויים להיעלם".
  
יריב מליחי, אקולוג מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים, ציין כי בעקבות טריפות היחמורים על ידי הכלבים, הוחלט ברשות להשהות עד להודעה חדשה את פרויקט השבת היחמורים לטבע באזור זה. "תכננו להשיב יחמורים מחי בר-כרמל ומגן החיות התנ"כי, אך השחרורים הללו מוקפאים עקב הימצאות הכלבים המשוטטים באזור", אמר מליחי ל-ynet.
 
לדבריו, נטישת הכלבים על ידי בעליהם חוזרת כמו "בומרנג" לטבע המקומי. "אנשים צריכים לדעת שאם הם מחליטים לנטוש כלב באזור טבעי, הם לא פוגעים רק בחיה, אלא יש לכך השפעות על הטבע כולו. ההשפעה על המערכת האקולוגית כאשר נכנסים טורפים גדולים כדוגמת כלבים, היא לא רק פגיעה ביחמורים הנדירים, אלא גם בנמיות, חוגלות וחיות בר נוספות".   
 

השר להגנת הסביבה: אי אפשר לירות סתם בכלבים

הסיבה שפקחי הרשות אינם יכולים עוד לירות בכלבים משוטטים באזורים שאינם מוגדרים "מוכי כלבת" מקורה בהחלטה של השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. מלשכת השר נמסר בתגובה: "ראוי להדגיש שהמשרד אחראי על הגנת חיות הבר, אך מגן גם על יתר בעלי חיים. לא יעלה על הדעת שחתול או כלב שיברח מבית בעליו יירה למוות על ידי פקחי רשות הטבע והגנים. לגבי המקרה הנקודתי, עדיין נותרו שאלות פתוחות לגבי מציאת פתרונות חלופיים להריגת כלבים משוטטים ואלו שאינם נגועים בכלבת, אך פוגעים בחיות מוגנות - כמו שימוש בחיצי הרדמה".
 
"בעקבות תלונות רבות שהגיעו למשרד להגנת הסביבה כנגד פקחי רשות הטבע והגנים שיורים בכלבים וגורמים לגסיסה ממושכת וייסורים קשים לכלבים. הנחה השר את רשות הטבע והגנים להסדיר הנחיות ברורות באילו נסיבות מותר לירות בכלבים משוטטים ובאיזה אופן יתבצע הירי.
 
כיוון שהמשרד הממונה על מניעת הפצת כלבת הוא משרד החקלאות, נתבקשה רשות הטבע והגנים הפועלת בעניין כקבלן משנה של משרד החקלאות, לבקש הנחיות מקצועיות של הווטרינר הראשי של משרד החקלאות.עד היום מספר חודשים אחרי, טרם קיבל השר את ההבהרות שביקש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקבת יחמור ליד המכלאה
צילום: שמוליק ידוב, גן החיות התנ"כי
שרידי היחמור שנטרף
צילום: שמוליק ידוב, גן החיות התנ"כי
מומלצים