ברק מתעקש בארה"ב: סנקציות משתקות על איראן
זמן קצר לאחר שמחלקת המדינה הודיעה כי לא תתמוך בסנקציות משתקות על טהרן - אמר שר הביטחון לעמיתו רוברט גייטס כי חשוב להטיל עליה סנקציות "חריפות ומשתקות". מאוחר יותר אמר כי ישראל תחכה לראות אילו סנקצות יוטלו בסופו של דבר: "נבחן אותן לפי מהותן, ולא לפי כותרות"
מחלוקת עמוקה בין המדינות, או ראייה טקטית שונה? לאחר שמחלקת המדינה הבהירה שלא תתמוך בסנקציות משתקות על איראן, מחשש לפגיעה באזרחיה, אמר הלילה (יום ו') שר הביטחון, אהוד ברק, כי ישראל תראה אילו סנקציות יוטלו על טהרן, ותבחן אותן לפי מהותן, "ולא לפי כותרות". לעמיתו האמריקני, רוברט גייטס, אמר אמש כי איראן היא בעיה של העולם כולו, ולא רק של ישראל: "בשלב זה חשוב להטיל סנקציות חריפות ומשתקות על איראן, על מנת למנוע את התקדמותה לנשק גרעיני".
- זמן גרעיני - כל הכתבות ב-ynet
גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אינו מתכוון לשנות את תביעתו לנקיטת
סנקציות משתקות, ולא מן הנמנע שבירושלים מבקשים לקבל הבהרות לגבי העמדה החדשה.
השר ברק, שנועד בפנטגון עם שר ההגנה גייטס, דן עמו בחשיבותה של האצת הטיפול בנושא הסנקציות נגד איראן כדי לעצור את תהליך ההתגרענות שלה.
דבריו של ברק נאמרו זמן לא רב לאחר שדובר מחלקת המדינה אמר: "איננו מתכוונים להטיל עיצומים משתקים, כיוון שאלה יפגעו בעיקר בעם האיראני. אנו מנסים למצוא דרכים להפעיל לחץ על הנהגת איראן, אך תוך הגנה על אזרחיה", אמר לעיתונאים הדובר פיליפ קרולי. יצוין כי מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, היא שתבעה לפני כשנה הטלתן של סנקציות חמורות על טהרן (המינוח המדויק: crippling sanctions).
בשיחה עם כתבים ישראלים לאחר פגישתו עם גייטס, סירב הלילה ברק להתייחס ישירות לדברי מחלקת המדינה בדבר סנקציות משתקות. עם זאת, הוא אמר כי האמריקנים רצינים: "העשייה שלהם מקיפה בהרבה פינות בעולם. ישנה התפכחות בעולם, והיום מבינים לאן איראן חותרת. נראה מהן הסנקציות שיוטלו, ונבחן אותן לפי מהותן, ולא לפי כותרות".
ברק העריך כי מועצת הביטחון של האו"ם תחליט על סנקציות חדשות נגד איראן "בשבועות הקרובים". הוא שב והדגיש כי ישראל דורשת סנקציות משתקות ויעילות, "שישכנעו את האיראנים להפסיק עם תוכנית הגרעין שלהם". הוא אמר כי הדבר צריך להתבצע במהירות ובנחישות, כשמה שיקבע הן התוצאות.
הפתעה בירושלים או תרחיש צפוי?
בשיחתו עם הכתבים הישראלים הלילה הוסיף ברק כי הדו"ח החדש שפרסמה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ושבו הודתה כי יש חשד שאיראן חותרת לפיתוח נשק גרעיני, הוא התפתחות חיובית. על מידת התיאום וההבנה בין ישראל לארה"ב בנושא האיראני, אמר השר ברק כי "היחסים מאוד טובים, אבל אנחנו לא רואים בכל עניין עין בעין". הוא הבהיר, עם זאת, כי "יש תשתית רחבה של שיח גלוי".
ובכל זאת, ההתבטאות שיצאה ממחלקת המדינה האמריקנית מהווה מכה קשה למאמציה של ישראל להביא להסכמה רחבה ככל האפשר להטלת עיצומים קשים על הרפובליקה האסלאמית. לא ברור אם בירושלים הופתעו מהעמדה שהביע דובר מחלקת המדינה, אך על פי גורמים מדיניים אחדים, התחושה בירושלים הייתה ש"הפעם וושינגטון הולכת על כל הקופה", ותנקוט מהלכים דיפלומטיים דרמטיים, אם במועצת הביטחון ואם בסנקציות כלכליות נפרדות.
עם זאת, גורמים מדיניים אחרים, במשרד החוץ בירושלים, טוענים כי "היה ברור שארה"ב תעשה כל מאמץ ליישר קו הן עם הרוסים, ולא תתריס כנגד הסינים, המתנגדים לסנקציות חריפות".
כך או כך, לשכת ראש הממשלה העדיפה שלא להגיב פומבית להצהרה של מחלקת המדינה. לא מן הנמנע, אמרו גורמים בכירים בסביבת נתניהו, שקווי הטלפון בין וושינגטון לירושלים התעוררו, בניסיון ישראלי לברר עד כמה משקפת הצהרה זאת
את עמדת הבית הלבן.
מלשכת ברק נמסר כי במהלך הפגישה בפנטגון נדון הציר הרדיקלי איראן-חיזבאללה-סוריה, וזאת בעקבות פגישת נשיא סוריה, בשאר אסד, עם נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, שעות אחדות קודם לכן בדמשק. שר הביטחון ברק הדגיש בפני שר ההגנה את הצורך הרב והחשיבות המרובה לרסן את הקשרים ההדוקים בין איראן לבין סוריה וחיזבאללה.
אמש נועד ברק גם עם השליח האמריקני למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, ועם סגנו, פרד הופ, המתמחה בנושא הסורי. היום ישלים שר הביטחון את ביקורו בוושינגטון, כשייפגש עם מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, ועם סגן הנשיא, ג'ו ביידן.
Read this article in English