פרס מוטרד מהחלטת נתניהו על אתרי המורשת
אחרי הזעם בשטחים והביקורת מוושינגטון, ל-ynet נודע שגם נשיא המדינה מביע מורת רוח מאופן קבלת ההחלטה על צירוף מערת המכפלה וקבר רחל לתוכנית אתרי המורשת. "זה תלוי גם בנו, צריך לנהוג באיפוק", אמר על רקע החשש מהתלקחות בגדה
אחרי הביקורת מהרשות הפלסטינית, מהאו"ם וגם מארצות הברית, החלטתו של בנימין נתניהו בעניין אתרי המורשת מוצאת גם את נשיא המדינה מוטרד. ל-ynet נודע כי נשיא המדינה, שמעון פרס, אינו מרוצה מהחלטת הממשלה לאשר את תוכנית השיקום של "אתרי המורשת" - שכללו את מערכת המכפלה וקבר רחל - והביע דאגה מהשלכותיה.
מורשת קרב - כותרות אחרונות:
- מדינות האיסלאם לאו"ם: התערבו בנושא המורשת
- האלימות בחברון: אבנים וצמיגים בוערים
- ארה"ב על הכרזת אתרי המורשת: פרובוקציה
- אדלשטיין: יש מי שרוצה אישור מהפריץ לקבר רחל
פרס אמר בשיחות סגורות במהלך סוף השבוע כי ההחלטה לא היתה צריכה להתקבל כפי שהתקבלה, אלא בהדרגה. "ניתן היה להחליט על עשרה מוקדים עכשיו, ואז לקבל החלטות בהמשך", אמר פרס לגורמים ששוחחו עמו.
אחרי כמה ימים של מהומות על אש קטנה בשטחים, הנשיא הביע דאגה מהאלימות שעלולה להתפתח בשטחי הרשות הפלסטינית, אולם הטיל חלק מהאחריות על הצד הישראלי: "זה תלוי גם בנו. עלינו לנהוג בזהירות ובאיפוק".
עם זאת, פרס הביע אופטימיות זהירה לגבי האפשרות כי בעתיד הקרוב יתחדשו המגעים הרשמיים עם הפלסטינים במסגרת משא ומתן מדיני, וציין כי חל שינוי קל בעמדת הפלסטינים לאחרונה. בשיחות הסגורות הוא גם הבהיר שבכוונתו להמשיך ולתמוך בראש הממשלה נתניהו כל זמן שיפעל לחידוש המשא ומתן.
פיאד התפלל בחברון: מחאה לא אלימה
לפי החלטת הממשלה מלפני שבוע, אושרה תוכנית רחבת היקף לשימור "אתרי מורשת" בהשקעה של 400 מיליון שקל. ברגע האחרון, בעקבות לחץ שהפעילו גורמי ימין ושרים, הורה נתניהו להוסיף לתוכנית שני האתרים שלא היו כלולים בה מלכתחילה - קבר רחל ומערת המכפלה.
ההחלטה הציתה את אש המהומות בשטחים, ובמיוחד בחברון. בימים האחרונים התפרעו צעירים רבים, וגם ילדים, והתעמתו עם כוחות הביטחון. אחרי שבחמאס קראו לאינתפיאדה שלישית ואבו מאזן הזהיר מ"מלחמת דת", ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, השתתף בתפילת יום השישי בחברון, קרא להמשיך במאבק אך הדגיש כי הפלסטינים לא יתנו להחלטה הישראלית בנוגע לאתרי המורשת לגרור אותם לאלימות.
נתניהו עצמו ביקש מספר פעמים להרגיע את הפלסטינים, ואמר שהייתה אי-הבנה. "אין כוונה לשנות את הסטטוס-קוו בעניין תפילת יהודים ומוסלמים. כל מה שאנו רוצים זה לתחזק את סידורי התפילה הקיימים. עשינו את השיפוצים בתיאום עם הוואקף המוסלמי. אילו תיקונים ראויים", אמר ראש הממשלה.
בינתיים, בירדן נערכו אתמול הפגנות נגד ישראל בהקשר למקומות הקדושים, ודגל הכחול-לבן שוב נשרף.
עשרות חברי האיגודים המקצועיים התכנסו בעמאן ונשאו שלטים שקראו לבטל את הסכמי השלום כ"צעד ראשון להגנה על המקומות הקדושים".
יו"ר איגוד הרופאים, ד"ר אחמד אל-ערמוטי, המשיך באותו הקו ואמר: "התשובה על הפשע הזה, אסור שתסתכם בהוצאת הודעת וגינויים, אלא יש לתרגמה באמצעות תמיכה באופציית ההתנגדות המזוינת, במוג'הידין, בהסרת המצור מעל העם בעזה, וכן בביטול כל צורות הנורמליזציה וההסכמים עם ישראל".
Read this article in English