צ'ילה: תושבים בחרו לישון תחת כיפת השמיים
רעידת אדמה בעוצמה 8.8 בסולם ריכטר ועשרות רעשי משנה שכנעו המוני צ'יליאנים שעדיף לא להסתכן ולישון ברחוב. ביפן וברוסיה היכו נחשולים בגובה קטן יחסית של עד 1.2 מטרים
אחרי שהאדמה רעדה מתחת לרגליהם החליטו אלפי בני אדם בצ'ילה לישון הלילה (יום א') תחת כיפת השמיים מחשש לרעשי משנה. גם באזורים אחרים בעולם חשים בהלה אחרי שגלי צונאמי שטפו את רוסיה ויפן. לא היו נפגעים שם.
רעש האדמה בצ'ילה - כל העדכונים ב-ynet
- הצונאמי הגיע ליפן; כ-300 הרוגים בצ'ילה
- נשיאת צ'ילה: ברעידה כזו יהיו עוד הרוגים
- ישראלים בשיחת וידאו: הגוף התאבן עדות: "פחד מוות, אבל בונים כמו שצריך"
רעש האדמה העז פקד את צ'ילה בשבת, וגרם להתמוטטות מבנים ולגלי צונאמי ברחבי האוקיאנוס השקט. מניין ההרוגים עומד לפי שעה על יותר מ-300 בני אדם בצ'ילה, בעוד פעולות החילוץ וההצלה נמשכות. לפחות 50 רעשי משנה בעוצמה של 5 דרגות בסולם ריכטר או יותר פקדו את המדינה בתוך פחות מ-24 שעות.
גם הארוחות תחת כיפת השמיים (צילום: רויטרס)
נשיאת צ'ילה, מישל באשלט, אמרה כי שני מיליון בני אדם בארצה הושפעו כתוצאה מהרעש וכי ממשלתה פועלת לאמוד את שווי הנזק. מאמצי השיקום כבר יתגלגלו לפתחו של המיליארדר סבסטיאן פינרה, שנבחר לנשיא בחודש שעבר ואשר ייכנס לתפקידו בעוד חודשיים.
בעיר קונספסיון, שבה מתגוררים כ-670 אלף איש, ניתן לראות אלפי בני אדם ישנים ברחובות. רבים מהם לא איבדו את בתיהם, אלא בחרו לישון באוהלים מחשש שרעשי המשנה יגרמו להתמוטטות מבנים.
מאורי ארנסיביה (23) סיפרה כי היא חשה הקלה גדולה כשגילתה שדודתה שרדה את קריסתה ביתה בעיר, אך ההרס הרב בקונספסיון עדיין קשה לעיכול. "אני מאוד מודאגת, ואני לא יודעת מה לעשות", אמרה.
הרעש היכה גלים
רעידת האדמה עוררה גלי ענק ברחבי האוקיאנוס השקט שהציתו בהלה במדינות רבות. במזרח רוסיה היכו הבוקר גלים בגובה 80 סנטימטרים, ולא גרמו לנפגעים או לנזק. ליפן, לעומת זאת, הגיעו גלים בגובה 1.2 מטרים. הרשויות פינו מבעוד מועד כ-320 אלף תושבים מחשש שהצונאמי יהיה גבוה עוד יותר.
מחכים במקום בטוח. יפנים חוששים מצונאמי (צילום: רויטרס)
מוקדם יותר הלילה דווח על גלי צונאמי שפגעו בחופים המזרחיים של אוסטרליה ובחופי ניו זילנד, אולם לא נמסר על נפגעים או על נזק ממשי. אמש פגעו גלים
בגובה 1.8 מטר בכמה חופים בפולינזיה הצרפתית, שבדרום האוקיינוס השקט. בכל האיים באוקייניה - ובעיקר בסמואה, סמואה האמריקנית, טהיטי וטונגה - פונו התושבים מהחופים לאזורים בטוחים יותר.
לאיי צ'טהאם שבמזרח ניו-זילנד הגיעו גם כן נחשולים אך הם לא היו משמעותיים. להוואי הגיע נחשול המים הראשון מעט אחרי חצות (שעון ישראל), אולם גם הוא לא היה משמעותי. ברחבי האי, ובעיקר במפרץ הילו שבאי הגדול, נשמעו צפירות הקוראות לתושבים להתרחק מקו המים לאזורים גבוהים יותר.