צ'ילה: מניין ההרוגים עולה; עשרות לכודים בבניין
בין 60 ל-100 בני אדם לכודים בתוך בניין שקרס בעיר קונספסיון, שספגה את הנזק הקשה ביותר ברעש האדמה. אומדן נזקים עד כה: 214 הרוגים, נזק לחצי מיליון בתים, כמיליון וחצי בני אדם הושפעו ישירות מהרעש. הצונאמי הרג כמה אנשים באי סמוך, אך בשאר המדינות המקיפות את האוקיינוס השקט יכולים להירגע
בצ'ילה ממשיכים בצהריים (יום א') לאמוד את נזקי רעידת האדמה רבת העוצמה שפגעה בה אתמול בבוקר. מניין ההרוגים הרשמי כבר עומד על 214, אולם ברשויות מעריכים שעוד ימשיך לעלות, ככל שיתברר היקף הנזקים. במרכז מאמצי החילוץ היום עומד בניין מגורים בעיר קונספסיון, שתחת הריסותיו לכודים עשרות אנשים - בין 60 ל-100 לפי ההערכות המקומיות.
רעש אדמה בצ'ילה - כותרות אחרונות ב-ynet:
- תושבים בחרו לישון תחת כיפת השמיים
- ישראלים בשיחת וידאו מצ'ילה: הגוף התאבן
- גוגל מתגייסת לאיתור הנעדרים
על פי המידע שמפרסמות הבוקר הרשויות בצ'ילה, כמיליון וחצי מתושבי המדינה הושפעו ישירות מרעש האדמה, וכחצי מליון בתים ספגו נזק משמעותי. נשיאת צ'ילה, מישל באשלט (שמסיימת את כהונתה ב-11 במרס), הכריזה על מרכז המדינה כ"אזור אסון". לדבריה, מדובר ב"קטסטרופה בעלת השלכות הרסניות".
הרעש בעוצמה 8.8 בסולם ריכטר הוא השביעי בעוצמתו בעולם מאז החלו למדוד (הוא חולק את המקום יחד עם רעש שאירע ב-1906 באקוודור), והוא חזק פי כמה מאות מהרעש שגבה מאות אלפי קורבנות בהאיטי בחודש שעבר - אך מוקדו היה עמוק יותר באדמה, ולכן הוא גרם פחות נזק.
הנשיאה באשלט (שלישית מימין) מבקרת בקונספיון, היום (צילום: רויטרס)
אחת הסיבות המקשות על אומדן נזקי הרעש היא העובדה שעדיין נמשכים כל העת רעשי המשנה, וחלקם אף מגיעים לעוצמה 6 ואף 7 בסולם ריכטר, גורמים נזק נוסף ואף גובים עוד קורבנות. נזקי הרעש מקיפים שטח גיאוגרפי עצום, והוא הורגש ברוב מדינות דרום אמריקה - עד סאו פאולו שבברזיל.
הרעש גם יצר גל צונאמי באוקיינוס השקט, שהרג חמישה אנשים באי קטן לחופי צ'ילה, שם עדיין נעדרים 11 בני אדם. הגל פגע גם בחופי צ'ילה עצמה, ובנמל טלקאואנו הוא אף העלה אוניה אל החוף, לעומק של כמה מטרים. הצונאמי הגיע גם למדינות רחוקות יותר, אך הגל לא היה גבוה דיו לגרום נזק. בשעות הבוקר הוסרה אזהרת הצונמי שעוררה בהלה בין היתר בחופי פולינזיה, מערב ארה"ב ויפאן.
האונייה שהצונאמי העלה לחוף בטלקאואנו (צילום: רויטרס)
"הבניין נפל ברגע שהחל הרעש"
בעיר קונספסיון לבדה, נמנו כבר למעלה ממאה הרוגים. העיר בת 200 אלף התושבים, השוכנת כ-100 ק"מ מצפון למוקד הרעש, ספגה את הנזק הקשה ביותר. בין היתר, עלה באש בניין האוניברסיטה, בדליקות הרבות שפרצו עקב השילוב המסוכן של כבלי חשמל חשופים וגז שהשתחרר ממכלים. המשטרה הודיעה כי בעיר נפוצו מעשי ביזה - כנראה לפחות חלקם מעשה ידיהם של האסירים שניצלו את הרעש ונמלטו מכלא סמוך.
הבניין שתחתיו עדיין לכודים אנשים הוא בן 11 קומות. הבניין קרס על צדו, הרצפות הפכו בן רגע לאנכיות, וכל הרהיטים והחפצים צנחו על הקירות. "הוא נפל ברגע שהחל הרעש", הסביר היום קצין כבאות בעיר, בהצביעו על המקום שבו ניתקו היסודות.
24 שעות לאחר מכן, הצליחו המחלצים להוציא מהבניין 16 בני אדם בחיים, ועוד שש גופות. כאמור, עוד רבים לכודים בפנים.
הכבאים מתקשים מאוד בעבודת החילוץ בבניין, והיא אורכת זמן רב. כך למשל, אמש בשעה 11 בלילה שמעו המחלצים את זעקתה של אשה, כנראה מהקומה השישית, אך עד הבוקר עדיין לא הצליחו להגיע אליה. לדבריהם, עם הציוד שיש ברשותם, פתיחת חור בודד בקוטר שמאפשר מעבר של אדם בתוך קיר בטון, אורכת כשעה וחצי. "מאוד קשה לעבוד גם בגלל רעשי המשנה", הסביר פאולו קליין, מפקד של צוות חילוץ שהוטס לקונספסיון מהעיר הדרומיות פוארטו מונט. "צריך לעבוד בזהירות רבה".
גם הבירה סנטיאגו ספגה לא מעט נזקים. בין היתר, ניזוק המוזיאון הלאומי לאמנות, וחניון בן שתי קומות קרס ומחץ כ-50 מכוניות. נמל התעופה הבינלאומי של סנטיאגו עדיין סגור, הרכבת התחתית טרם שבה לפעול. גם הנמל הראשי של צ'ילה, ולפראיסו, מושבת מפעילות.