מים חדרו מבעד לגג? דירשו פיצוי מהקבלן
אם נחרדתם לגלות כי לדירתכם החדשה חדרו מי גשמים, דעו כי מחובתו של הקבלן לחפש את מקור הדליפה ולמצוא פיתרון מיידי. בנוסף, באפשרותכם לתבוע פיצוי ממנו בגין עוגמת נפש
החורף שהכה בסוף השבוע בעוצמה גרם לנזקים רבים. בין הנפגעים היו בעלי דירות חדשות, שדירתם נפגעה מנזילות בעקבות חדירת הגשם.
לא רבים יודעים כי בנוסף לאפשרות של בעל הדירה לדרוש מהקבלן לתקן מאת ליקויי הבניה, לרבות קבלת פיצוי בגין ירידת הערך שנגרמה לדירה בעקבות חדירת מי הגשם, קיימת אפשרות גם לתבוע מהקבלן פיצוי בגין עוגמת הנפש.
חוק מכר הדירות קובע, כי בכל הנוגע לרטיבות בגג, בקירות ובמקלט, על הקבלן לתת אחריות לגבי טיב ואיכות עבודות הבניה, ומחובתו להעניק אחריות זו ללא כל תנאים מגבילים.
בנוסף, בהתאם לסעיף 13 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) תשל"א, בתי המשפט פסקו בערכאות שונות כי ליקויי רטיבות הם "רעה חולה" ולכן הפיצוי בגין עגמת הנפש שייפסק במקרים כאלה יהיה גבוה יותר מאשר בגין ליקויי אחרים.
הבעיה המרכזית: עוגמת הנפש
הבעיה המרכזית בתיקון מקור הדליפה היא עוגמת הנפש שכרוכה בכך. בתי המשפט קבעו כי מתפקידו של הקבלן לחפש את מקור הדליפה ועליו למצוא לכך פיתרון באופן מיידי.
בתביעה בעניין דרוקר זכריה, חברה קבלנית לעבודות אזרחיות ופיתוח בע"מ נגד ויקטור נחמיאס ואחרים, פסק בית המשפט, כי "אין כל יחס ישיר בין הסכום הנדרש לתיקון לבין הסבל ועגמת הנפש שרוכש דירה עלול לסבול עקב ליקויים בדירה... מסירת דירה לקויה ודולפת, ואי תיקון הליקויים במשך תקופה ארוכה, יסבו לרוכשים סבל ועוגמת נפש".
הגורמים שמשפיעים על בתי המשפט בקבלת הכרעה בנושא הם:
- היקף הליקויים וסוגם - ככל שהליקוי מקשה יותר על חיי בעל הנכס, הסכום שייפסק יהיה גבוה יותר. ניסיון העבר מלמד כי בתי המשפט נוטים לפסוק פיצויים שגובהם נע בין אלפי שקלים בודדים לבין עשרות אלפי שקלים. במקרים מסוימים פסק בית המשפט כי הקבלן יפצה את בעל הדירה בסכום של 100 אלף שקל. כמובן שכאשר מדובר בדירה המשמשת גם כעסק, בית המשפט יתייחס לכך בהתאם.
- פינוי הדיירים מהדירה - במידה שאופי הנזק כרוך בפינוי הדיירים מהדירה ומציאת פתרון מגורים חלופי הגורם למשפחה להתנתק מסביבתה הטבעית, סכום הפיצוי שייפסק יהיה גבוה יותר וייקבע בהתאם למשך הזמן בו נאלצה המשפחה לשהות מחוץ לדירתה.
- נזק לתכולה - אם חדירת המים גרמה גם נזקים המצריכים פירוק או פינוי של תכולת הבית, הפיצוי שיינתן יהיה גבוה יותר. כך למשל, אם בעלי הדירה נאלצו לפרק את ארונות המטבח או ריהוט קבוע אחר המותקן בדירה.
- תיקונים תכופים שאינם פותרים את הבעיה - אם הבעיה התגלתה לפני הגשמים והקבלן ניסה לאטום את מקור חדירת המים ללא הצלחה, בית המשפט ייקח בחשבון את חוסר הנוחות שנגרמה לדיירים לאור הניסיונות המתמשכים ויפסוק פיצוי בהתאם.
- שיתוף פעולה מצד הקבלן - שיקול נוסף שעומד בפני בית המשפט בבואו לפסוק את גובה הפיצוי בגין עוגמת הנפש, הוא מידת שיתוף הפעולה של הקבלן, שנדרש לספק פיתרון מיידי לבעל הדירה.
הכותב הוא מומחה לדיני חוזים ומקרקעין