טרור אווירי: "השת"פ עם ארה"ב הוכיח את עצמו"
ישראל וארה"ב יתרגלו תרחישים של אירועי טרור במטוסים אזרחיים במסגרת הסכם חדש. פיתוח ישראלי המתריע על חטיפת מטוס נוסה בהצלחה וכבר מעורר עניין בארה"ב
ישראל וארצות-הברית משתפות פעולה במאבק בטרור בכל העולם, וכעת גם באוויר: שתי המדינות חתמו על הסכם להידוק שיתוף הפעולה הביטחוני ביניהן למניעת טרור אווירי בתעופה האזרחית. ההסכם החדש יכלול תרגולות משותפות שיבחנו תרחישים של אירועי טרור במטוסים אזרחיים.
מנהל מחלקת הביטחון במשרד התחבורה, דני שנער, אמר ל-ynet כי "ההסכם התגבש לאחר שלפני שנתיים הוקם באגף הביטחון מרכז מבצעים לאבטחת התעופה.
המרכז מאגד בתוכו את כל המידע התעופתי של ישראל, והוא הגורם המאבחן את כל הניתוחים הקשורים למטוסים במרחב האווירי". לדבריו, פעילות המרכז מתייחסת ל-60 אלף מטוסים הנכנסים לישראל מדי שנה.
"האמריקאים ראו שיש פרטנר למניעת טרור, ושיתוף הפעולה הביטחוני מחזיק מעמד שבעה חודשים", ציין שנער והוסיף: "הוא הוכיח את עצמו ברמה יוצאת מן הכלל באירועים ביטחוניים תעופתיים שאירעו בשנה האחרונה". מטעמי ביטחון הוא לא פירט באילו אירועים מדובר.
בהסכם נקבע כי באירוע אמת של חטיפת מטוס יעבירו שתי המדינות מידע באופן מיידי, כחלק מהידוק שיתוף הפעולה הקיים כיום. כמו כן, צוותים משותפים, אמריקניים וישראלים האמונים על הביטחון בתעופה האזרחית, יקיימו מפגשים לתכנון תגובות מקבילות של שתי המדינות לאירועי טרור אווירי.
"הקוד הפוזיטיבי" יתריע על חטיפת מטוס
שר התחבורה ישראל כץ אמר כי "מסמך ההבנות שנחתם מחזק את שיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל וארצות הברית בכל מקרה של התמודדות מול אירועי טרור אווירי והוא מבטיח תיאום מלא והעברת מידע שוטף בין שתי המדינות". שרת המשרד לביטחון המולדת של ארה"ב, ג'נט נפוליטנו ציינה כי ההסכם יאפשר לארה"ב וישראל להגיב בצורה טובה יותר לאירועי טרור אווירי.
על רקע ההסכם החדש, החל אגף הביטחון במשרד התחבורה בהפעלת "הקוד הפוזיטיבי" בכל מטוס אזרחי שטס לישראל.
מדובר במערכת מיוחדת, שתתריע בפני אגף הביטחון ברגל שמחבל משתלט על מטוס בדרך לארץ, ושם את ידיו על הגאי המטוס. הפטנט הישראלי נוסה בהצלחה בשנה האחרונה ב-4000 מטוסים קטנים ופרטיים שטסו לישראל.
עד כה צורפו לקוד חברות דלתא, יו.אס.אייר, קונטיננטל, אייר קנדה ואתיופיאן איירליינס והכוונה היא לצרף חברות בינלאומיות נוספות באופן הדרגתי. "האמריקנים כבר גילו עניין בקוד שפיתחנו, שהינו פטנט ישראלי ראשון מסוגו בעולם", ציין שנער.
Read this article in English