שתף קטע נבחר

גם להם מותר. חיי המין של אנשים מוגבלים

קנאה, אהבה, יחסי מין, בגידות, זוגיות, ילדים ומשפחה - כל אלו מתקיימים במרכז "לחוד וביחד" שמפעילה אגודת ניצן ברחובות, כדי לתת מענה לאוכלוסיות עם מוגבלות חברתית. "התפיסה שלהם שונה, אבל הם עדיין מבינים שזוגיות, חום ואהבה זה המתכון לאושר"

המילה הראשונה שהילדים הללו לומדים היא קודם כל אסור! אסור לאהוב, אסור שיהיה בן זוג, אסור שיהיה חבר, אסור להביא ילד לעולם. אבל גם לאנשים עם מוגבלויות מגיע לקיים זוגיות, לקיים יחסי מין ואף לשאוף להקים משפחה. 

 

לפני כשבע שנים הוקם ברחובות מרכז "לחוד וביחד" של אגודת ניצן לקידום מבוגרים ובוגרים עם לקויות למידה, בעיות קשב וקשיי הסתגלות. מרכז "לחוד וביחד" של אגודת ניצן משמש לייעוץ, טיפול והדרכה בתחום המיניות, הזוגיות והיחסים החברתיים לאנשים עם מוגבלויות חברתיות וקוגניטיביות. אירית ירון, מנהלת "ניצן" רחובות, מדברת על הצורך של אוכלוסיית הבוגרים בעלי צרכים מיוחדים באהבה, זוגיות, חום וקשר מיני.

 

"נתקלתי במקרה בו בני זוג מהדיור, אשר מתגוררים יחד וכולם ידעו שהם "זוג", יצאו עימנו לטיול בוגרים. כאשר ראיתי את הבחורה ללא בן זוגה שאלתי אותה האם החבר שלה מגיע? היא אמרה שהיא לא יודעת. כששאלתי אותה אם הם יצאו מאותו הבית וישנו באותה מיטה היא אמרה שכן, אבל היא עדיין לא יודעת. מבחינתם, זוגיות מתפרשת כלישון ביחד. הם לא מודעים אפילו לעובדה שזוג אמור לדבר אחד עם השני, לצאת, לבלות יחד, לסגור את דלת החדר כשהם ביחד. התפיסה שלהם שונה, אבל למרות כל הבעיות שלהם, בתוכם הם עדיין מבינים שזוגיות, חום ואהבה זה המתכון לאושר".

 

טיפול מיני לאנשים עם מוגבלויות? זו לא מילה גסה

"יש אצלנו מטפלים מיניים שבאים מהרקע של החינוך המיוחד, הם עובדים בצורה פרטנית או עם קבוצות, על מה היא פרטיות? איך יוצרים אינטימיות? איך אפשר לענג אחד את השני? טיפול יכול להימשך תקופה ארוכה או מספר מפגשים, תלוי בכל אחד, ככה זה גם באוכלוסיה הרגילה. לפעמים המשפחה מתערבת בטיפול ולפעמים הטיפול נעשה רק עם המטופל עצמו, לכל אחד מתאימים את מה שנחוץ".

 

"התפיסה בחברה הנורמטיבית היא כי לא מגיע להם להתחתן, להביא ילדים, לקיים זוגיות, אבל זה לא נכון. רק במסגרת הדיור שלי, ישנם זוגות שהתחתנו, ישנם כאלו שגרים ביחד, יש אף זוג שהחליט להביא ילד כי הם מעוניינים לקיים את מצוות "פרו ורבו". הסברנו להם ולהורים את ההשלכות ובכל זאת החליטו ללכת עם רצונם, ואנו כיבדנו זאת. כמובן שכל עוד הם גרים תחת קורת גג של מסגרת חוץ-ביתית, אין הם יכולים להביא ילדים".

 

שום דבר לא טריוויאלי אבל הכול מאד נורמאלי

בסדנאות מראים למשתתפים עזרי מין ותמונות. הם לא מרגישים בנוח, מצחקקים, משפילים את הראש. תופעה שתתרחש בכל כיתה שרואה בפעם הראשונה אביזרים כאלו, רק שבמקרה הזה, רובם בני 20 פלוס. 

 

גב' יונה רימוני, רכזת טיפולית של מרכז 'לחוד וביחד' ומטפלת מינית, מספרת מניסיונה ש"אחרי שאני מראה להם את העזרים לוקח להם זמן עד שהם נרגעים. לקח להם זמן עד אשר היו מוכנים לגעת בעזרים ולדבר על מה הם הרגישו, רגשות שהיו מעורבים בדחייה, אי נוחות, בושה ועוד. השתדלתי להסביר להם שכל מה שהם מרגישים זה בסדר. וזה בסדר גם אם ירגישו גירוי באיבר המין וזה בסדר ללכת לחדר ולאונן. בחור אחד אמר לי בסוף המפגש: 'היום למדתי איך נראה איבר המין של אישה'.

 

"הכיף הכי גדול שלי זה כשאני שומעת על שינויים ועל ההצלחות הקטנות שהטיפולים מביאים לחייהם. עד לא מזמן הייתה לי בחורה שפחדה לישון ביחד עם בן זוגה. כיום, אחרי טיפולים רבים, היא מסוגלת לישון איתו."

 

רימוני מדגישה כי אלו שאין להם בני זוג מקנאים עד מאד בזוגות. "הם אולי לא יודעים מהי זוגיות נורמטיבית אבל הם מרגישים שהיו רוצים להיות בזוגיות, הם מרגישים שהם רוצים לגעת, הם פשוט מרגישים את זה גם אם הם לא יודעים בדיוק מה זה אומר. אם החבר חיבק בחורה אחרת הם מרגישים את הכעס עליו. ואז צריך להסביר מה זה כבוד ומה לא".

 

ירון מדגישה את הגנת היתר מצד ההורים. "יש להם פחדים טבעיים בכל מה שנגוע למיניות הילד הפגוע. יש להורים קושי אמיתי להבין את הצורך של ילדם במיניות, או להבין שהילד הזה לא יכול להיות בזוגיות עם אדם שהוא אינו בעל צרכים מיוחדים ויש להתאים לו בן זוג".

 

רימוני מדגישה ש"קשר זוגי גם אצל אדם בעל צרכים מיוחדים הוא מדד להגשמה עצמית. לכל בת בדיור יש חבר, וכשמגיעה בחורה חדשה הבנים ישר בודקים אותה מרחוק ולאט לאט מתקרבים ולהפך".

 

  • יום ההתרמה השנתי של אגודת ניצן יתקיים ב-16 במרץ. לתרומות:  10 שקלים ב-SMS למספר 6226 או בטלפון 03-5272270.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים