משבר דיפלומטי: טורקיה מחזירה השגריר מארה"ב
הוועדה ליחסי חוץ בבית הנבחרים קיבלה על חודו של קול החלטה המכירה בטבח הטורקים בארמנים כרצח עם. בעקבות ההחלטה, הודיעה טורקיה על החזרת השגריר. אובמה ניסה למנוע את ההצבעה מחשש לפגיעה ביחסים עם אנקרה
משבר ביחסי אנקרה-וושינגטון בעקבות הכרה ברצח הארמנים כרצח עם. טורקיה הודיעה אמש (יום ה') על החזרת השגריר שלה מוושינגטון לאחר שהוועדה ליחסי חוץ בבית הנבחרים קיבלה החלטה המכירה בטבח שביצעו חיילי האימפריה העות'מנית בארמנים במלחמת העולם הראשונה כרצח עם. הוועדה התעלמה מבקשת ממשל אובמה שלא להצביע בנושא - וההחלטה התקבלה על חודו של קול. 23 תמכו ו-22 התנגדו.
לפי ההחלטה, נשיא ארה"ב, ברק אובמה, נדרש להבטיח שוושינגטון תתייחס במדיניותה באופן רשמי לטבח כאל רצח עם, ולהשתמש במונח זה כשיישא את הנאום השנתי שהוא מקדיש לנושא בחודש אפריל - דבר שממנו נמנע אובמה אשתקד. קבוצות של יוצאי ארמניה בארה"ב דוחפות למהלך כבר עשרות שנים, אך חשוב לציין שהחלטת הוועדה אינה מחייבת את הנשיא וטעונה אישור נוסף בהצבעה בבית הנבחרים.
חברי פרלמנט טורקים הגיעו למחות בוושינגטון (צילום: AP)
גורם ממשלתי טורקי אמר אתמול כי קבלת הצעת ההחלטה תפגע קשות ביחסים עם ארצות הברית, ותסכן גם את הנורמליזציה ביחסי טורקיה-ארמניה. דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, הביע חשש שההחלטה תפגע בהסכם נירמול היחסים בין טורקיה לארמניה, שהושג בזכות מאמציהם של אובמה ומזכירת המדינה, הילרי קלינטון, וטעון עדיין אישור של הפרלמנט הטורקי.
ארמניה: ארה"ב מחויבת לזכויות אדם
הנשיא אובמה, שבמהלך מסע הבחירות שלו לנשיאות הבטיח לקבוע חד-משמעית שהטבח בארמנים היה רצח עם, מוצא עצמו עכשיו בראש המאמץ האמריקני למנוע את המהלך, שעלול להביא לקרע עמוק בין ארה"ב וטורקיה - שהיא מדינת מפתח מבחינת האמריקנים במזרח התיכון ובמלחמה באפגניסטן. למרות האישור בוועדה, הלחץ של הנשיא אובמה על הרוב הדמוקרטי במליאת בית הנבחרים צפוי להביא לבלימת המהלך.
בארמניה שמחו כמובן לשמוע על תוצאות ההצבעה בוושינגטון, ואמרו כי מדובר בחיזוק לזכויות האדם בעולם. שר החוץ של
ארמניה, אדוארד נלבנדיאן, אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי "הממשלה מעריכה את ההחלטה. זו הוכחה נוספת למחויבותו העמוקה של העם האמריקני לערכים אנושיים אוניברסליים וצעד חשוב למניעת פשעים נגד האנושות".
טורקיה וארמניה חתמו אשתקד על הסכם נורמליזציה אחרי יותר ממאה שנות איבה. הרקע לסכסוך בין השתיים הוא הטבח ההמוני וגירושם של הארמנים בסביבות שנת 1915. טורקיה מכירה בעובדה שארמנים נוצרים רבים נרצחו בידי אנשי האימפריה העות'מנית, אך דוחה את הטענות כי עד מיליון וחצי איש מתו וכי מדובר במימדים של ג'נוסייד.