שתף קטע נבחר

מהו "זיהום אור" ומדוע הוא מסתיר את הכוכבים?

קשה להיות רומנטיקן בימינו: אחרי שנעלמו הפינות הירוקות, הולכים ומדלדלים גם כוכבי השמיים - התאורה הבזבזנית שנהוגה בעיר המודרנית מונעת מאיתנו לראותם. רק תאורה צנועה וחסכונית יותר תחזיר את הרומנטיקה לשמיים

כאשר אנו יוצאים למדבר, בלילות חשוכים נטולי ירח, אנו נפעמים לנוכח מראה השמים עטורי אינספור כוכבים, כאשר שביל החלב משתרע מאופק לאופק כעננה בהירה. סריקה של שמי הלילה מאתר חשוך, גם במשקפת פשוטה, תגלה מראות מפעימים של היקום. אולם, בשנים האחרונות מראה שמי הלילה הוא חזיון נדיר המתאפשר רק במקומות המרוחקים מאוד ממקומות יישוב. הסיבה לכך היא התאורה המסיבית המצויה בכל מקום ישוב, מפעל או מחנה צבאי.

 

זיהום האור (Light Pollution) הפך בשנים האחרונות לאחד המכשולים הגדולים העומדים בפני אסטרונומים חובבים ומקצועיים כאחד, והוא מפריע להם ליהנות מיופים של שמי הלילה. מספר הכוכבים הנראים בעיר מוארת קטן ככל שגדל זיהום האור, שלא לדבר על גרמי שמים עמוקים כגלקסיות או ערפיליות שיש צורך בנסיעה של כמה שעות כדי שיהיה אפשר לצפות בהם.

 

זיהום האור נובע מכמה סיבות: ראשית, תאורה שמקורה בבתים פרטיים - תאורה זו נובעת מחלונות, מרפסות וכן תאורת גינה ותאורת חניה. בשנים האחרונות חלה התגברות של תופעה התאורה ה"דקורטיבית": בעלי בתים רבים, דירות גג ובתים פרטיים, מאירים את בתיהם בתאורה עתירת אור ואנרגיה, ובכך מאירים לא רק את שכיות החמדה בהן הם מתגוררים, אלא גם את השמים.

 

גורם אחר הוא התאורה הציבורית – בעיקר תאורת רחוב. בשנים האחרונות חלה עליה קלה במודעות לחסכון אנרגיה ובמקומות ציבוריים חל גידול בשימוש בתאורה ממוקדת, מונוכרומטית (בדרך כלל כתומה) המופנית כלפי מטה, אל הכביש.

 

תאורה "מזהמת" נוספת היא תאורת המגדלים - סוג תאורה בזבזני ומיותר המאיר כל גורד שחקים המתנוסס בקו הרקיע של המטרופולין. כיום כל מבנה מרובע, המתנוסס לרום, מואר בשפעה של אור משל היה יצירת פאר ארכיטקטונית. התאורה היא לרוב בפרוז'קטורים עתירי אנרגיה, המאירים באור לבן בוהק הן את השמים והן את המגדל.

 

במחיר העלות של מגדל מקומי למשך תקופה קצרה, אפשר לרכוש כרטיס טיסה לכל יעד באירופה ולראות כיצד אפשר להאיר מבני ענק, יצירות מופת ארכיטקטוניות, בתאורה מינימליסטית וחכמה שנוסף על היותה חסכונית, גם האפקט האסתטי שלה גדול יותר. אגב, גם במקומותינו יש דוגמאות לתאורה חכמה יחסית ואחת מהן היא זו המאירה את מגדל שער העיר ברמת גן.

 

כל מי שטס מעל מטרופולין גדול באירופה לא יכול שלא להבחין בשמים החשוכים יחסית מעליו. אחת הסיבות לזיהום האור המופרז בישראל בכלל וברצועת החוף בפרט היא השילוב הרע בין אבק ולחות, שני גורמים המסייעים מאוד לזיהום אור שאופייניים מאוד לישראל וחסרים באירופה. האבק באטמוספירה מחזיר ביעילות את האור המוקרן עליו מהקרקע ומאיר את השמים. כך קורה גם באדי המים להם יש מעין "זוהר" טבעי משלהם.

 

אז מה עושים? כמו בכל מלחמה, יש צורך במערכה מאורגנת היטב. הפחתת זיהום האור אינה מועילה רק לקומץ האסטרונומים החיים במדינת ישראל, אלא תשפר את חייהם של כל האזרחים. היא תחסוך באנרגיה, תמנע זיהום סביבתי וכמובן גם תאפשר לנו לראות יותר כוכבים גם מתוך שטח העיר.

 


שימוש בתאורה לא חסכונית גורם לזיהום אור ומסתיר את כוכבי השמיים

 

הבעיה העיקרית היא העלויות. החלפה של רשתות שלמות של תאורת רחוב לא חסכונית מחייבת השקעה חד-פעמית גדולה (היא תביא לחסכון רב בטווח הארוך). בעיה גדולה יותר היא בתאורה הפרטית של משקי הבית, המחייבות החלטות של גורמים פרטיים, שמרחב השיקולים שלהם אינו כולל בהכרח את השיקול הציבורי.

 

האגודה הישראלית לאסטרונומיה, גוף ציבורי המאגד מאות חובבי אסטרונומיה בישראל, מסייעת לקמפיין העולמי והארצי בנושא זיהום האור. המטרה העיקרית היא לנסות ולקדם חקיקה בנושא ובמקביל להגדיל את המודעות הציבורית. אחד הקמפיינים המתקיים בימים אלו נקרא Globe at night: מדובר במערכה חובקת עולם שמרכזת סוכנות החלל האמריקנית, נאס"א, ושמטרתה למפות את זיהום האור ברחבי הגלובוס. הקמפיין ימשך עד ה-16 בחודש מרס והאגודה הישראלית לאסטרונומיה מרכזת את הפעילות בישראל.

 

מטרת הפרויקט היא למפות את הכוכב החיוור ביותר (בעל עוצמת האור החלשה ביותר) שאפשר לראותו ממקומות שונים. מדד זה יאפשר לנו לקבוע מהו זיהום האור באותו מקום – ככל שאפשר לראות כוכבים חיוורים יותר במקום מסוים, כך זיהום האור קטן יחסית.

 

במהלך המבצע, צופים ברחבי הארץ יתבקשו להביט בשמים במקום מגוריהם ולנסות לאתר את הכוכב החיוור ביותר הנראה בעין בקבוצת הכוכבים אוריון, הנראית בימים אלה בשמי הערב בכיוון דרום. את הדיווחים ניתן להעביר לאתר המיוחד שהוקם על ידי האגודה הישראלית לאסטרונומיה.

 

באתר יש הנחיות מדויקות לביצוע המדידה ולאופן הדיווח. לזיהוי קבוצת אוריון בשמים אפשר להיעזר במפת כוכבים מסתובבת המראה את מיקומם של קבוצות הכוכבים בהתאם לתאריך ולשעה. האגודה הישראלית לאסטרונומיה תרכז את התצפיות בישראל ותעביר אותן לגורם המרכז.

 

השבוע בשמיים  

ביום ראשון יחלוף הירח צפונית לענק האדום אנטרס שבקבוצת עקרב. בשבוע הבא נסקור את קבוצת אוריון, המצויה בלב המערכה שהזכרתי למעלה. על פי המיתולוגיה היוונית העקרב הוא הסיבה למותו של אוריון ולכן זריחת העקרב בלילה מלווה בשקיעתה של קבוצת אוריון. קבוצת העקרב מסמלת את שמי הקיץ בעוד שאוריון מסמלת את שמי החורף. זהו סימן נוסף לכך שהאביב כבר עומד בפתח.

 

כוכב הלכת נוגה ממשיך להתרחק מהשמש והוא נראה היטב מעל האופק המערבי מיד לאחר השקיעה. דווקא בימים אלו מעניין לראות את נוגה בוהק על רקע שמי הערב, כשעה לאחר שקיעת החמה.

 

כוכב הלכת מאדים הניכר בגונו הכתום-אדום מצוי בקבוצת הכוכבים סרטן ובסביבות השעה 9 בערב הוא נמצא כמעט מעל הראש, כאשר הוא יוצר קו ישר כמעט עם שני כוכבי התאומים, קסטור ופולוקס, המצויים צפונית-מערבית לו.

 

שבתאי ממשיך להתקרב לכדור הארץ ונראה כבר בשעות הערב המאוחרות, 10 בערב ואילך, די גבוה מעל האופק המזרחי, בתחומי קבוצת בתולה. אפשר לצפות בטבעותיו בטלסקופים קטנים.

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב- YNET.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים