ביידן בדרך לישראל: השוטר הטוב קופץ לביקור
סגן נשיא ארה"ב אמנם נטול כל סמכות חוקית, אך בדומה לקודמיו הוא זוכה למקום מרכזי בממשל האמריקני. הוא והבוס אובמה אוהבים להחליף ביניהם את תפקיד השוטר הטוב והרע, אך ישראל יכולה לנשום רווחה: ג'ו ביידן בא לירושלים כדי להרגיע
סגן נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, שיגיע הערב (יום ב') לביקור בישראל, נתפס לאחרונה לוחש לאדם אחר ש"זה קל להיות סגן נשיא. לא עושים כלום". אחרי הפרסום הוא כמובן מיהר להסביר שזה היה בצחוק. אבל האיש שלמעשה נטול כל סמכות מהותית הוא עדיין דמות מרכזית בממשל האמריקני, וביקורו בארץ אינו ריק מתוכן.
- בישראל מתכוננים: "המו"מ עם הפלסטינים - כדי להתפנות לאיראן"
פליטות הפה של ביידן הן חלק בלתי נפרד מאישיותו של סגן הנשיא ה-47 של ארה"ב, אבל את הטובה מכולן סיפקה דווקא רעייתו, ד"ר ג'יל ביידן. יום לפני השבעת הנשיא וסגן הנשיא בינואר 2009, היא סיפרה בראיון לאופרה ווינפרי שברק אובמה הציע לבעלה לבחור בין תפקיד סגן הנשיא לבין מזכיר המדינה. ג'ו ביידן ניסה להסותה, אבל זה היה מאוחר מדי.
הוא חייך במבוכה כשזוגתו חשפה בפני מיליוני אמריקנים את מה שלרוב אומרים במטבח, אבל בשקט כדי שהשכנים לא ישמעו. "אם תהיה מזכיר המדינה, תסתובב הרבה בחוץ ואנחנו לא נראה אותך. אני אראה אותך מדי פעם בארוחת ערב רשמית", היא ייעצה לבעלה,
סגן הנשיא הטרי ניסה לכבות את השריפה בהודעה לעיתונות. בראיון לווינפרי סיפר ביידן שהוא לא השיב מיד בחיוב להצעת אובמה, משום שהוא לא השתכנע שתפקיד זה מתאים לו. הוא הסכים להיות סגן הנשיא רק אחרי שסיכם עם אובמה על סמכויותיו. "זוהי שותפות", טען ביידן. "אמרתי לו שלא ישאל לדעתי לפני שהוא מתייעץ עם אנשים אחרים. אולם אני צריך להיות האיש האחרון שאיתו הוא מדבר לפני קבלת החלטה".
זה נשמע כמעט כמו הבטחת בחירות, שלא ממש צריך לקיימה. אובמה בהחלט מתייעץ עם ביידן ומעניק לו כבוד. הוא מומחה גדול בנושאי חוץ - עיראק, אפגניסטן, פקיסטן והמזרח התיכון - שלא לדבר על עבודת הקונגרס, אחרי קריירה עשירה של 36 שנים בסנאט. עם זאת, לא ברור כלל שביידן הוא האיש האחרון שעימו מתייעץ אובמה לפני קבלת החלטה.
לא בכיס של אובמה
ביידן הוא האדם המנוסה בצמרת הממשל, המסוגל לשאול את השאלות הקשות בכל ישיבה חשובה, אבל לעיתים הוא מתנהג כמו ילד שובב. אובמה נזהר בכבודו, אבל בכל זאת מדובר באדם שסיפק שלל הצהרות מביכות בזמן מסע הבחירות לנשיאות והמשיך בדרך זו גם עם כניסתו לתפקיד. למשל, פחות מחודש אחרי השבעתו הוא הצהיר שלתוכנית הכלכלית החדשה של אובמה יש "סיכוי של 30 אחוזים לכישלון".
נאמן ואהוד. ביידן עם הבוס (צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן)
ופליטות הפה לא נפסקו שם. באפריל אשתקד, אחרי שאובמה ניסה להרגיע את האומה המודאגת מפני התפשטות שפעת החזירים, הצהיר סגנו כי ייעץ לבני משפחתו להימנע מנסיעות במקומות סגורים כמו מטוסים ורכבות. כעבור חודש הוא פלט סוד מדינה של ממש: בארוחת הערב השנתית לכתבי הבית הלבן הוא גילה לחבריו לשולחן את דבר קיומו של בונקר סודי בבית סגן הנשיא בוושינגטון, שבו הסתתר קודמו, דיק צ'ייני, בעקבות מתקפת 11 בספטמבר 2001.
נטייתו של ביידן לומר את מה שאסור לו לומר אינה נובעת מעילגות לשון, אלא מדובר יותר בסוג של נכות. זה אולי מביך, אבל זאת תמיד האמת. לדוגמה, ביולי האחרון הוא נשאל אם ארה"ב תעמוד בדרכה של ישראל אם תחליט לתקוף באיראן. "זו תהיה זכותם הריבונית", השיב ביידן. הנשיא אובמה נאלץ לצאת לתקשורת ולהבהיר כי אין לפרש את הצהרתו של ביידן בתור "אור ירוק" לתקיפה באיראן.
ביידן איננו "יֶס מן". ב-36 שנותיו בסנאט לא היה לו בוס, עד שאובמה ביקש ממנו לכהן כסגנו. הוא איש נאמן ואהוד, שאינו חושש לומר את דעתו בחדר המצב של הבית הלבן. הוא דובר רהוט ומשמיע את עמדותיו בלי חשבון, ומוצא עצמו לא פעם במיעוט.
הוא לא היסס להביע את התנגדותו לשיגור תגבורת לאפגניסטן, והציע להסתפק בתקיפות מהאוויר ופעולות קומנדו נגד אל-קאעידה. הוא טען שאפגניסטן אינה הבעיה של ארה"ב, אלא פקיסטן הגרעינית. אובמה החליט לבסוף לשגר 30 אלף חיילים לאפגניסטן.
מגולדה לביבי
סגן הנשיא מבלה שעות ארוכות מדי יום לצדו של אובמה, ומקבל יחד עמו תדרוכים מודיעיניים וכלכליים. אין חוק המעניק לו סמכות למשול. תפקידו של סגן הנשיא הוא לשבת בשקט ולחכות עד שהנשיא ימות או לא יוכל למלא את תפקידו כדי להיכנס לנעליו בעת הצורך. הסמכות היחידה שיש לו בזמן כהונתו היא תפקידו כנשיא הסנאט האמריקני, המסוגל להכריע במקרה של שוויון 50-50 בהצבעה במליאה.אולם מעבר להגדרה החוקית, תפקידו של סגן הנשיא נקבע במידה רבה לפי אישיותו ובהתאם ליחסיו עם הנשיא. קודמו בתפקיד, צ'ייני, היה בעל חשיבות מכרעת בניהול ענייני המדינה תחת הנהגתו של הנשיא ג'ורג' בוש הבן. גם לפניו, סגני הנשיא האחרונים ביצעו תפקידים מטעם הנשיא, מעבר לייצוג סמלי של ארה"ב בהלוויות של מנהיגים ברחבי העולם.
השוטר הרע. ביידן בביקור בגאורגיה, יולי 2009 (צילום: AFP)
ביידן הוא ממשיך דרכם של הסגנים האחרונים, ויום בחייו גדוש בעבודה לקידום מטרות ממשל אובמה. הוא גם ממלא תפקיד חשוב בתור הזרוע פוליטית של הנשיא. בשנה האחרונה הוא שוגר ל-25 אסיפות בחירות ואירועי איסוף תרומות של חברי קונגרס לקראת בחירות המשנה בנובמבר הקרוב.
הדינמיקה של שני האנשים החזקים בארה"ב מאפשרת להם לשחק את השוטר הטוב והשוטר הרע. משחק זה בלט בהתמודדות עם רוסיה. בעוד אובמה דיבר על אתחול היחסים בין שתי היריבות לשעבר, ביידן המריא לגאורגיה ולאוקראינה כדי להזהיר את הקרמלין לרסן את השאיפות הטריטוריאליות שלו. כשסגן הנשיא לשעבר צ'ייני החל לתקוף את הנשיא אובמה מול כל מיקרופון אפשרי, נשלח ביידן להתראיין בטלוויזיה כדי לתקוף בחזרה. הוא האשים את צ'ייני בניסיון לשכתב את ההיסטוריה.
ג'ו ביידן הוא בן ברית של ישראל בממשל, שבמשך עשרות שנים הצביע בעד הצעות חוק המיטיבות עם ישראל בסנאט.
הוא מכיר את הפוליטיקה הישראלית, ונראה שהוא גם מיודד עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על אף חילוקי הדעות הגדולים ביניהם. על פי הדיווחים הוא אמור להכריז בביקורו על פתיחת המו"מ העקיף בין ישראל לפלסטינים על רקע נכונות ישראל ואישור הוועד הפועל של אש"ף להתחיל בקיומן של "שיחות הקרבה" הלא-ישירות.
בביקורו בארץ הוא יבקר במוזיאון יד ושם ובמפעל של שי אגסי לייצור מכונית חשמלית. ייתכן שיספר לישראלים על ימיו כסנאטור צעיר כאשר פגש את גולדה מאיר שעישנה בשרשרת והכירה לו גנרל צעיר בשם יצחק רבין. כל אלה אמורים להזכיר לישראל, שבניגוד למצב ברוסיה, הפעם הוא מופיע בתור השוטר הטוב - האיש שינסה לשכנע את הציבור בישראל שארה"ב ממשיכה להיות מחוייבת לביטחונו וליחסים המיוחדים בין שתי המדינות. עם זאת, הוא גם יזהיר מאחורי הקלעים שבין ידידים אין סודות, ושארה"ב מצפה שישראל לא תפתיע אותה בפעולה צבאית באיראן.