אובמה מרוצה: עיראק נהרה לקלפי למרות הפיגועים
38 איש נרצחו ביום של פתקים ופצצות, כשהמוני עיראקים לא נכנעו לאיומי הטרור - והלכו להצביע. עד שהמערכת הפוליטית תתייצב צפויים לעבור עוד חודשים, אך במערב נשמעו מסופקים: "המחבלים לא השיגו את מטרתם, נמשיך לתמוך בעיראק"
אל-קאעידה איים, המחבלים הפגיזו, אבל העיראקים הרימו ראש. המוני אזרחים במדינה השסועה פקדו היום (א') את הקלפיות במסגרת הבחירות הכלליות, למרות איומי ארגוני הטרור. 38 בני אדם שילמו על כך בחייהם, כשמחבלים ביצעו שורה של פיגועי התאבדות וירו פצצות מרגמה, אך עם סגירת הקלפיות הערב הביעו גורמים בעיראק ובמערב שביעות רצון משיעור ההצבעה.
מערכת הבחירות הנוכחית בעיראק היא השנייה שנערכת במדינה מאז נפילת משטרו של הרודן סדאם חוסיין בשנת 2003. יש לה חשיבות מיוחדת במדינה שעדיין עדה לעימותים אלימים בין סונים לשיעים, בשל השאיפה לייצבה לקראת נסיגת הצבא האמריקני, שאמורה להתחיל בקיץ הקרוב.
למרות הטרור ופצצות המרגמה שנחתו סביב, המצביעים בבירה בגדד נהרו אל הקלפיות. ווליד עביד, תושב שכונת עזמייה שבצפון העיר ואב לשניים, סיפר כי הוא אינו חושש, על אף שלפחות 20 פצצות מרגמה נורו אל השכונה. "אני לא פוחד, ואני
לא מתכוון להישאר בבית. עד מתי? אנחנו צריכים לשנות דברים. אם אשאר בבית ולא אבוא להצביע, המצב יידרדר". פיגועים נרשמו במהלך היום לא רק בבגדד, אלא גם במוסול, פלוג'ה, יתרב, בעקובה ועיירות קטנות מדרום לבירה.
בצאתם מהקלפיות נופפו עיראקים רבים באצבעות מוכתמות בצבע סגול, סימן לכך שמימשו את זכותם להצביע. תחנות ההצבעה ננעלו כמתוכנן בשעה 17:00 לפי השעון המקומי, אולם גורמים רשמיים הבהירו בשעת הסגירה כי גם אזרחים שהגיעו לקלפיות דקות לפני תום ההצבעה ולא הספיקו לשלשל פתק אל החריץ - יוכלו לעשות זאת.
אירופה לצד עיראק: נתמוך לטווח ארוך
כ-6,200 מועמדים מתחרים במערכת הבחירות הנוכחית על 325 מושבים בפרלמנט החדש. למרות האופטימיות היחסית עם תום יום הבחירות, משקיפים הדגישו כי קיומן הוא רק צעד ראשון בתהליך הפוליטי. התוצאות אמורות להתפרסם בתוך כמה ימים, אולם בהתחשב בטבעה הרעוע של הפוליטיקה העיראקית, המשא ומתן על הקמת ממשלה עלול להימשך כמה חודשים.
למעט העיראקים, מי שלוטשים עיניים כאמור יותר מכל אל מערכת הבחירות הנוכחית הם האמריקנים, ואלה נשמעו הערב מרוצים. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בירך את העם העיראקי על כך שבחר לצאת להצביע חרף מעשי האלימות, ושיבח גם את ראש הממשלה, נורי אל-מליכי, וכוחות הביטחון המקומיים על שמנעו התקפות נוספות. דובר הצבא האמריקני, גנרל סטיבן לנזה, אמר שמטרת ההתקפות של החמושים היתה להפחיד את התושבים, "אבל ההשפעה הפסיכולוגית הזו לא הושגה".
גם האיחוד האירופי הביע שביעות רצות. שרת החוץ של האיחוד, קתרין אשטון, אמרה כי הליכתם
של העיראקים לקלפיות חרף האלימות מדגישה את המחויבות של העם העיראקי למדינה דמוקרטית, וראויה לכבוד מצד כולם. "האיחוד האירופי ימשיך לתמוך בעיראק במאמציה לשקם את המדינה ואת המערכת הפוליטית שלה", הבטיחה אשטון, והתחייבה לשותפות ארוכת טווח.
ארגוני הטרור ניסו להטיל מורא ברחובות כבר בשבועות שקדמו לבחירות. לפחות 130 בני אדם נהרגו בתוך פחות מחודש בשורת פיגועים, שרובם בוצעו על-ידי ארגונים סוניים קיצוניים שקראו להחרים את ההצבעה עקב אפליה וניסיונות לכאורה של השיעים לדחוק את הסונים ממוקדי הכוח. ארגון אל-קאעידה הודיע בסוף השבוע כי יכפה עוצר על עיראק כולה, ואיים להשתמש בכל האמצעים "הלגיטימיים" העומדים לראשותו, כולל הצבאיים, כדי למנוע את ההצבעה.