ביידן: איראן מבודדת מתמיד; פרס: לסלק מהאו"ם
סגן הנשיא האמריקני נפגש עם נשיא המדינה והצהיר כי אין פער עם ישראל בנושאי הביטחון, וכי שיחות הקרבה עם הפלסטינים יוכלו לסייע להתגבר על האי-אמון. פרס: "אחמדינג'אד לא יכול להיות חבר באו"ם, ומצד שני לקרוא להשמדת ישראל ולתלות אנשים ברחוב. צריך להעמיד אותו במקומו"
לפתוח בנימה אופטימית. יום אחרי שנחת בישראל, פותח הבוקר (יום ג') סגן נשיא ארצות-הברית, ג'ו ביידן, את סבב פגישותיו עם הצמרת בירושלים במשכן נשיא המדינה. בנושא האיראני, הבטיח ביידן לנשיא שמעון פרס כי "איראן מבודדת מתמיד". פרס מצדו, הדגיש את חשיבות הטלת "סנקציות מוראליות" על המשטר בטהרן, ובכלל זה - הרחקתה מהאו"ם.
לדברי סגן הנשיא, הדמות הבכירה ביותר בממשל אובמה שמבקרת בישראל, "איראן מבודדת מתמיד, גם בזירה הפנימית וגם בזירה הבינלאומית. העם האיראני עצמו נוקט בסנקציות מוסריות כלפי המשטר בטהרן".
ביידן התייחס לגם למצבה של ישראל בעולם ואמר כי "יש מאמצים בעולם לבודד את ישראל", וכי המערב אינו עושה די נגד מגמה זו: "לפעמים אנחנו האויב הכי גדול של עצמנו, ומשחקים לידי אלה שרוצים בכך". הוא הדגיש כי אין פער, ולו הקטן ביותר, בין ארה"ב לישראל לגבי סוגיית בטחונה של ישראל.
פגישה מחויכת בבית הנשיא (צילום: משה מילנר, לע"מ)
ביידן הוסיף ואמר כי הוא מקווה ששיחות לא ישירות עם הפלסטינים הן כלי שדרכו אפשר להתגבר על האי-אמון בין הצדדים, ש"הצטבר עם השנים". לדבריו, אם מסתכלים על האזור מבחוץ - "ניתן לראות שיש יותר נקודות הסכמה בין הצדדים מאשר מוקדי מחלוקת".
"אחמדינג'אד לא יכול להסתובב כמו גיבור תרבות"
פרס, מצדו, דרש להטיל "סנקציות מוראליות" על איראן, כחלק משלושה מהלכים שלדבריו יש לנקוט כלפי המשטר בטהרן. בין היתר אמר כי סנקציות כאלה צריכות לכלול את סילוקה מהאו"ם: "הסנקציות המוראליות לא פחות חשובות מהכלכליות. אחמדינג'אד לא יכול להיות חבר באו"ם, ומצד שני לקרוא להשמדת ישראל ולתלות אנשים ברחוב. צריך להעמיד אותו במקומו. הוא לא יכול להמשיך ולהסתובב כמו גיבור תרבות".
אשר לשני המהלכים הנוספים - האחד, לדברי פרס, הוא מסלךול הסנקציות הכלכליות שהולך ומתקדם במועצת הביטחון, והשני הוא נקיטת אמצעי הגנה מפני מתקפה איראנית: "יש להקיף את איראן במעטפה של סוללות הגנתיות נגד איומי טילים. להגנה עצמית יש משקל חשוב בהגבלת הסכנה האיראנית".
עוד בעניין הנשיא אחמדינג'אד, אמר פרס כי "הוא מנסה לעשות דה-לגיטימציה לנו ולכם, כאילו אנחנו השטן והוא האל המושיע".
"אני מוצא עידוד בכך שאתה תהיה הפרטנר שלנו" (צילום: AFP)
בספר האורחים של הנשיא כתב ביידן: "שמעון, הקשר בין שתי המדינות שלנו היה והינו בלתי ניתן לערעור. רק יחד נוכל להגיע לשלום בר-קיימא באזור. אני מוצא עידוד בכך שאתה תהיה הפרטנר שלנו למטרה זו. מי ייתן והאל ימשיך לברך את האומה הישראלית הגדולה ואת תושביה. אתה אדם גדול".
"ישראל בת מזל שיש לה אותך"
אחרי פגישתו עם פרס, המשיך ביידן לבית ראש הממשלה, לפגישה עם בנימין נתניהו. בהגיעו, לחץ ביידן לחץ את ידו של נתניהו וחתם בספר האורחים. "ישראל בת מזל שיש לה אותך, ואני שמח שיש לי אותך כידיד", אמר לו נתניהו. השניים נועדים בארבע עיניים ולאחר מכן בשיתוף הפמליות, ובצהריים יישאו הצהרה משותפת.
לאחר הפגישה עם נתניהו ייוועד ביידן גם עם יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני. מאוחר יותר יבקר יחד עם רעייתו בהר הרצל, שם יניחו בני הזוג זרים על קבריהם של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין וחוזה המדינה בנימין זאב הרצל. בערב, יסעדו בניה זוג עם בנימין ושרה נתניהו.
הודעת השליח האמריקני מיטשל אתמול, על פתיחת השיחות העקיפות, הייתה מינורית ולקונית. נתניהו מבקש שיחות עקיפות קצרות שיובילו למשא ומתן ישיר תוך שבועות. נשיא הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, דורש דיון במהות הסכסוך כבר בשיחות העקיפות, בתיווך אמריקני.
ברשות הפלסטינית לא מפגינים אופטימיות. גורם בכיר ברשות אמר ל-ynet כי התחושה בקרב הפלסטינים היא שהנכונות האמריקנית ללחוץ על ישראל כדי שזו תשנה באופן משמעותי את מדיניותה ובעיקר את התנהלותה בשטח, היא מוגבלת.
ביום רביעי ייפגש ביידן עם שליח הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר. לאחר מכן ייצא לרמאללה, שם ייפגש עם ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד ועם הנשיא אבו מאזן. אחרי הביקור ברשות הפלסטינית ישוב ביידן לישראל, וביום חמישי הוא צפוי לשאת באוניברסיטת תל אביב נאום תחת הכותרת "השותפות המתמשכת בין ארצות הברית וישראל".
Read this article in English