שתף קטע נבחר

השקט והשלווה חזרו לנגב - ואיתם גם התיירות

הטילים כבר לא נופלים, והתיירות בנגב מתאוששת. בשנה האחרונה נפתחו יחידות אירוח, מסעדות ואטרקציות מאשקלון ועד אילת. דימונה, ירוחם והמגזר הבדואי נשארו מאחור, כפי שפורסם ב"ממון" של "ידיעות אחרונות"

הטילים כבר לא נופלים בנגב, והתיירות פורחת. כך עולה מסיכום פעילות פרויקט חממת התיירות, המשותף לרשות לפיתוח הנגב, המשרד לפיתוח הנגב והגליל, משרד התיירות ומשרד החקלאות ופיתוח הכפר.

 

בשנה שעברה טיפלה החממה ב‭119-‬ פניות. מאז סיום מבצע עופרת יצוקה והפסקת ירי הטילים הוקמו ברחבי הנגב 85 יחידות אירוח וארבעה מתחמי לינת שטח בתכולה של 500 לנים, ונפתחו 15 מתחמי הסעדה חדשים ו‭15-‬ אטרקציות חדשות לביקורי קהל ופעילות משפחתית.

 

השנה התקיימו ברחבי הנגב 34 אירועי תרבות ותיירות שאליהם הגיעו אלפי תיירים. מאות תיירנים השתתפו ב‭20-‬ ימי קורסים וסדנאות במטרה לשפר את השירות והמוצרים התיירותיים בנגב. עיקר פעילות החממה הוא במגזר הכפרי, 96 פניות, לעומת 23 בלבד במגזר העירוני ובמועצות המקומיות. כמות הפניות מהמגזר הבדואי פחתה באופן משמעותי, מ‭16-‬ ב‭,2008-‬ ל‭4-‬ בלבד ב‭.2009-‬ הסיבה לכך נעוצה, ככל הנראה, ביציאתו לחופשה ללא תשלום של רכז התיירות במגזר הבדואי.


אלפי תיירים באו השנה לנגב. קטיף בתלמי יוסף (צילומים: ישראל יוסף)

 

אז איך הכל קרה? חממת התיירות, פרויקט בן 10 שנים, מאפשרת ליזמים השונים לקבל שעות ייעוץ, כאשר היזם משלם ‭25%‬ מהעלות, והחממה את השאר. יועץ עסקי נפגש עם היזם, שומע את הרעיון שלו, ומכאן ממשיכים הלאה או שהיזם יורד מהחלום שלו. "לפעמים היזם מבין שאין לזה כדאיות כלכלית או מספיק שטח בשביל המיזם שהוא מעוניין להקים‭,"‬ מסביר אחד היועצים העסקיים בחממה, אילן בן-יוסף.

 

אחד מאותם פונים הוא גיל שבדרון ‭,(54)‬ איש עסקים מבאר-שבע. הוא ביקש להקים חוות סוסים, מסעדה וצימרים, הכל תחת כיפת השמיים ביער להב. "בחממה ישבה ועדה ובה נציגים מכל הגופים השותפים וסיפרתי להם על המיזם‭,"‬ סיפר שבדרון. "באחד הפרויקטים יש פעילויות של סוסים, אופניים ואירועים אתגריים בטבע. פרויקט נוסף הוא בניית מלונית כפרית שבה 24 צימרים. בחממה הצמידו לי יועץ‭."‬


חוות סוסים ביער להב

 

בירוחם ובדימונה המצב לא מעודד

בין האטרקציות החדשות ברחבי הנגב: מתחמי פיינטבול בקיבוץ כרמים ובערד, תעתיק של בית כנסת קוצ'יני במושב נבטים, פארק דיג בקיבוץ משאבי-שדה, חוות סוסים תיירותית במושב צופר ומתחם הפעלת מכוניות מרוץ זעירות בשלט רחוק במושב ניר משה, ואוהל בדואי וחמאם בקיבוץ צאלים.

 

בירוחם ובדימונה, לעומת זאת, המצב לא מעודד: הופסקה עבודתו של מנהל החברה הכלכלית בירוחם, מה שגרם למחסור בכתובת זמינה שתטפל ותקדם יזמים. ובכל זאת, הוקמו בשנה שעברה בירוחם ארבע יחידות אירוח. באזור דימונה התקבלה פנייה אחת בלבד להקמת חוות אירוח ופעילות באתר ממשית, דרומית לעיר.


אטרקציה חדשה בנגב. פיינטבול בקיבוץ כרמים (צילום: הרצל יוסף)

 

מרכז החממה מטעם הרשות לפיתוח הנגב הוא יעקב שמול. לדבריו, "לפני עשר שנים לא הייתה בכלל פעילות תיירותית באזור, ומתקציב החממות צמחו מיזמים תיירותיים וחקלאיים רבים. לכאורה בנגב אין אטרקציות, אין נחלים זורמים, אך על-אף זאת הצלחנו לעשות תיירות‭."‬

 

טלי סטרץ, מתכננת התיירות במחוז הנגב של משרד החקלאות, מספרת, כי בחבל אשכול לא הייתה תיירות עד לפני ‭6-5‬ שנים. "היועצים הראשונים ששלחנו אמרו שזה לא הגיוני, שאם תהיה תיירות, זאת תיירות של יום‭,"‬ מספרת סטרץ. "היום יש צימרים, תיירות חקלאית, סיורים חקלאיים, פשוט תענוג‭."‬

 

מ"מ מנכ"ל הרשות לפיתוח הנגב, אסף סיידה: "החממה התיירותית מסייעת לייצר בנגב מוצר תיירותי איכותי וייחודי והכל על טהרות הכוחות המקומיים. באמצעות החממה אנחנו מעניקים כלים ליזמים באזור להגשים את חלומם‭."‬

 

במשרד לפיתוח הנגב והגליל עושים מאמצים לקדם את התיירות באזור הנגב. "חממות התיירות הוכיחו את עצמן, בעקבות הליווי שמקבלים בחממה. בכלל, יש התעוררות עצומה בשטח‭,"‬ אומר השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוהלי אירוח בנבטים
צילום: ישראל יוסף
מומלצים