חוק בנק ישראל: הליך ההכרעה בעניין השכר יקוצר
פשרה בוועדה: יו"ר ועדת הכספים קטע את הדיון בנושא השכר במסגרת חוק בנק ישראל החדש, והשיג פשרה בין הנגיד פישר, הממונה על השכר באוצר לוין ויו"ר ההסתדרות עיני. על פי הסיכום, ראש הממשלה יהיה המכריע הסופי במחלוקות שכר
פשרה בעניין הפיקוח על שכר עובדי בנק ישראל במסגרת חוק בנק ישראל החדש: יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), קטע את הדיון המתוח שהתפתח היום (ג') בוועדה וזימן ללשכתו את נגיד הבנק סטנלי פישר, את יו"ר ההסתדרות עופר עיני ואת הממונה על השכר באוצר אילן לוין - שהגיעו בתום ההתייעצות לפשרה עקרונית.
חוק הגמ"חים יידחה עד לאישור חוק בנק ישראל
פישר מצדיק הקמת ועדה מוניטרית בבנק ישראל
על פי הפשרה שהושגה בין הצדדים, הליך ההכרעה במחלוקות הקשורות לשכר עובדי הבנק יתקצר משמעותית - מ-270 יום ל-60 עד 90 יום. על פי הסיכום, תבוטל הוועדה המקצועית - שאמורה היתה להכריע במחלוקות שיתגלעו בין האוצר לבין המועצה המנהלית שתאשר את מדיניות השכר בבנק ישראל.
במקום הוועדה המקצועית, יהיה זה ראש הממשלה שיכריע במחלוקות - בעניינים חריגים ומיוחדים. ראש הממשלה יקבל 60 יום כדי להכריע, לאחר שיקבל חוות דעת של יועץ מקצועי לענייני עבודה. במידה שראש הממשלה לא יגיע להכרעה בתום תקופה זו, יינתנו לו 30 יום נוספים.
הדיון בלשכת יו"ר הוועדה גפני היה מתוח ועמד בפני פיצוץ, כשעיני איים לעזוב את ההתייעצות בטריקת דלת. לאחר השגת הסיכום התכנסה הוועדה שוב, כדי לסכם סופית את הפרטים הקטנים.
יו"ר הוועדה גפני הודיע כי יקיים את ההצבעות על אישור הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית מחר, ולכל המאוחר ביום חמישי. זאת, כדי שמליאת הכנסת תוכל לאשר אותו בשבוע הבא - השבוע האחרון שלפני פגרת הפסח.
"לא בריא שיהיה בידי האוצר מכשיר לחץ"
בתחילת הדיון הבוקר ביקש גפני מהצדדים להיות גמישים במטרה להגיע לסיכום שיהיה מקובל על כולם.
הפשרה נדרשה לנוכח התנגדות עיני להצעת החוק שמשאירה מידה של פיקוח על נושא השכר בידי האוצר לעומת דרישת הממונה על השכר לשנות את החוק כך שכל הכרעה במחלוקת על שינויים בשכר לא תינתן לוועדה מקצועית מיוחדת בהכרעת ראש הממשלה. הנגיד הזהיר כי כל שינוי בנוסח הצעת החוק שהוגש לכנסת יביאו לפיצוץ החוק "ואני לא רוצה להיות הגורם לפיצוץ".
גם היו"ר גפני טען בתחילת הדיון, שהחוק במתכונתו המקורית לא לטעמו, בעיקר מבחינת התהליך ליישוב מחלוקות לנושא השכר שנמשך הרבה זמן (עד 270 יום) ודרש לצמצם את התהליך וכן להוציא את ראש הממשלה מהחוק כגורם מכריע. "זה לא לכבודו של ראש הממשלה" אמר גפני.
הנגיד חזר והודיע כי נתן יד להצעת החוק כדי להוציא מידי האוצר את הפיקוח הבלעדי על נושא השכר, בטענה כי לא בריא שיהיה בידי האוצר מכשיר הלחץ הזה בחיכוכים שקיימים בינו לבין הבנק בנושאים אחרים.
לוין הזהיר מהתמוטטות מערכת השכר במשק
עיני טען כי ההסתדרות נשכחה בעת ניסוח החוק. הוא אמר כי אם שר האוצר יהיה הפוסק - הוא לא ישתף פעולה. מכל מקום הצעת החוק לדעתו מונעת מהעובדים לעמוד על זכויותיהם ומנטרלת את זכות השביתה. עיני הציע כפשרה להגדיל את המועצה המנהלית שאמורה על פי החוק החדש להיות הגורם המאשר את תנאי העבודה בבנק משבעה לתשעה חברים, כך שלחמשת נציגי הציבור יתווספו הממונה על השכר והמשנה שלו - כך שתהיה להם מילה כבר בשלב הראשון והפוסק בנושא.
הממונה על השכר לוין אמר כי האוצר מאוהב בפשרה שהושגה בחוק, מאחר שוועדת השכר המקצועית שאמורה להכריע במחלוקת בין הבנק לאוצר כאמור בהצעת החוק היא גוף שלא נושא באחריות ושאיננו נופל מוועדות הבוררים במשברי שכר אחרים, שלטענתו אינם מגיעים לשום מקום, דוגמת משבר הרופאים.
לוין הזהיר כי התרופפות הפיקוח של האוצר על שכר העובדים בבנק ישראל, עלולה להיות תחילת ההתמוטטות של מערכת השכר במשק.
יו"ר ועד העובדים של הבנק, ניצה קסיר, תמכה בפשרת עיני. לטענתה, היא לא מתנגדת לפיקוח חיצוני על השכר בתנאי שיהיה סביר והחוק המוצע איננו מאפשר זאת. "לא ייתכן שאנחנו לא נהיה צד ונימצא מחוץ לתהליך", אמרה.
חברי הוועדה שהתבטאו בדיון היו חלוקים בשאלה אם לקבל את הצעת החוק כלשונה או להכניס בה שינויים לטובת הבנק או לטובת האוצר.
רבלין: לנצל את הדיון למאבק בחוק ההסדרים
הצעת החוק המונחת על שולחן הוועדה קובעת מערכת של פיקוח חיצוני על השכר בבנק - מועצה מנהלית שתאשר את מדיניות השכר. הבנק יהיה צריך לדווח לשר האוצר על כל הסכם שכר או כל שינוי בשכר במתכונת שבה מדווחים לממונה על השכר.על פי המתכונת שהוצעה לפני השגת הפשרה היום, אם שר האוצר יתנגד לשינוי המוצע שאושר במועצה המנהלית יהיה עליו לבקש ממנה לשנות את החלטתה. במקרה שהמועצה לא תקבל את דעת השר העניין אמור היה לעבור לבדיקה והחלטה של ועדה מקצועית המורכבת מיו"ר כשיר להיות שופט במינוי היועץ המשפטי לממשלה ושני נציגי ציבור שימונו בהסכמת הבנק והאוצר.
במקרה שאחד מהצדדים לא יקבל את החלטת הוועדה המקצועית - נקבע בהצעת החוק המקורית - ההכרעה הסופית תימסר לידי ראש הממשלה.
יו"ר הכנסת, רובי רבלין, הפתיע את ועדת הכספים כשהופיע בעיצומו של הדיון בעניין חוק בנק ישראל, וביקש לנצל אותו נגד האוצר במאבקו לביטול חוק ההסדרים. רבלין אמר, כי הטיפול של ועדת הכספים בחוק בנק ישראל מוכיח את יכולתה של הכנסת לקדם רפורמות משמעותיות ומהפכניות בדיון ציבורי רחב ויסודי, ללא לחצים מצד הממשלה.