שתף קטע נבחר

 

ביידן והבנייה: 'לא חשבו על העיתוי? זה יותר חמור'

סערת ההכרזה על הבנייה בעת ביקור ביידן טרם שככה, ושאלה אחת מסרבת להתפוגג: האם זהו צעד מדיני שחושב בקפידה? שלמה בן-עמי חושב שזה רק סימפטום להתנהלות קלוקלת, משה ארנס לא מבין על מה המהומה, ופרופסור לדיפלומטיה כבר לא יודעת מה יותר גרוע: "חבלה" מכוונת או אוזלת יד

שאלה של טיימינג: אתמול (יום ג'), בעת ביקורו בירושלים של סגן נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, בישרה ועדה מטעם משרד הפנים כי אושרה בנייתן של 1,600 יחידות דיור בשכונת רמת שלמה שבמזרח העיר. ההודעה גררה שורה של גינויים מצד הפלסטינים, האירופים והאמריקנים, ולכל היה ברור כי מה שצרם יותר מכל הוא התזמון. האם הייתה זו שלומיאליות דיפלומטית מושרשת או שמא מדובר בצירוף מקרים מצער?

 

שר החוץ לשעבר, הפרופסור שלמה בן-עמי, מאמין שהגורם הוא הלך הרוח של היישוב הישן שנטוע בישראלים. "אנחנו עדיין היישוב שמקים 'חומה ומגדל', מציב עובדות בשטח, וזו הבעיה - אנחנו צריכים להבין שמדינה זה לא יישוב", פסק בן-עמי. לדבריו, "תנופת קביעת העובדות בשטח של היישוב הייתה נכונה אולי לזמנה, אבל עכשיו זה משהו אחר".

 

"אני מאמין לנתניהו שתזמון ההודעה לגמרי מקרי", אמר הפרופסור, והביע חשש מאוזלת יד שלטונית ב"כל תחום ותחום". "אנו עוסקים בשאלות הרות גורל - איראן, השלום עם הפלסטינים - אבל ברמה הבסיסית ביותר ההתנהלות השלטונית בישראל היא קלוקלת".

 

לעומתו, הפרופסור גליה גולן מבית הספר לדיפלומטיה ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי בהרצליה, אינה בטוחה אם מדובר בתקלה או בתכנון מראש, אך התוצאה מבחינתה זהה. "זה כל כך גרוע שהייתי חייבת לחשוב שזה מתוכנן, שמדובר ברעיון של ליברמן או דני איילון", אמרה. היא הזכירה ש'חבלות' כאלו בביקורים רשמיים, אינן המצאה ישראלית חדשה: "זה היה טיפוסי בזמנו לפלסטינים דווקא, שרצו לחבל בתהליך והיו מתכננים איזה פיגוע בזמן הביקור. זו הייתה דרך פעולה שיטתית, לכן כל כך חשוד שמישהו תכנן את זה", אמרה.

 

ארנס לא מתרגש: כמו בעל ואישה

עם זאת, גם גולן נוטה להאמין כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אכן לא ידע שהוועדה עומדת להכריז על מתן האישורים, אולם לדבריה "אם אף אחד לא חשב על העיתוי - זה גרוע יותר". היא מתחה ביקורת על מדיניות החוץ הישראלית "שמנוהלת בחוסר מקצועיות, בחובבנות מוחלטת", גם כשמדובר בנושאים גורליים. "זו שערורייה, אבל זה כל כך טיפוסי למדיניות החוץ שלנו. ביידן בארץ, לפי הפרשנים הוא הגיע לתת לישראל את כל הגיבוי האפשרי ולרסן אותנו בתמורה בנושא האיראני, ומה שקרה הוא שנולד מזה גינוי תוך כדי הביקור. במקום ביקור ידידותי, אנו עומדים בפני רגע מאוד לא נעים", סיכמה.

 

בעייני שר החוץ לשעבר, משה ארנס, דווקא אין בעייתיות בהתנהלות הדיפלומטית של ישראל נוכח השקת שיחות הקרבה וביקורו של סגן הנשיא. "אלה הם חילוקי דעות וזה היה בלתי נמנע. זה לא צריך להפתיע ששתי מדינות, שלהן יחסים קרובים כמו ישראל וארצות הברית, לא מסכימות על כל דבר. אפילו בעל ואישה לא מסכימים על כל דבר", אמר.

בראייתו, משום שאין שינוי במדיניות המוצהרת של ירושלים, אין בסיס לטענות כלפי הממשלה: "המדיניות אינה הקפאת הבנייה בירושלים ואין סיבה שהדבר ישתנה, גם נוכח הביקור של ביידן".

 

ארנס דחה את ההאשמות בדבר תכנון מוקדם, וניסיון לטרפד את הביקור "זה מקרי, הרי תהליכי אישורי הבנייה מתקיימים כל הזמן". הוא הזכיר כי "התנהלו מגעים בין ישראל לנציגי הפלסטינים בתקופה שהייתה בנייה בירושלים. לא דיברו על הקפאה בירושלים אז, וזו לא הייתה המדיניות של אף ממשלה בישראל למיטב ידיעתי", מבחינתו לא נוצרה כלל בעיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
שלמה בן עמי. "חשיבה של היישוב הישן"
צילום: חגי אהרון
גליה גולן. "שערורייה טיפוסית לישראל"
צילום: גדי דגון
צילום: הרצל יוסף
משה ארנס. לא רואה בעייתיות
צילום: הרצל יוסף
מומלצים