הצעה חוק: ריבית על יתרת הזכות בבנק
אחרי פגרת הפסח, תדון הכנסת בהצעת חוק משותפת של יו"ר ועדת הכלכלה ויו"ר ועדת הכספים, לחייב את הבנקים לשלם ריבית על יתרת הזכות של לקוחות בחשבון העו"ש. האם הפעם יצליחו יוזמי החוק היכן שקודמיהם נכשלו?
סיבוב נוסף במאבק הכנסת בבנקים במטרה לאלץ אותם בחקיקה לשלם ריבית על יתרות הזכות
בחשבונות העו"ש – ייערך לאחר פגרת הפסח. ריבית כזאת ניתנה בעבר הרחוק בחלק מהבנקים ולא באחוזים משמעותיים, אבל גם היא בוטלה במרוצת השנים.
ניסיונות לחדש את הזכות הזאת בחוק נעשו בכנסת בתקופות קודמות אך לא צלחו. הניסיון האחרון היה בכנסת הקודמת ביוזמת ח"כ אורית נוקד (עבודה), היום סגנית שר התמ"ת. הצעתה לא התקדמה מעבר לאישורה בקריאה הטרומית ונגנזה.
להצעת החוק החדשה שהונחה היום על שולחן הכנסת יש לפחות יתרון פוליטי כבד. מדובר ביוזמה משותפת של ראשי ועדות הכלכלה והכספים הח"כים אופיר אקוניס (ליכוד) ומשה גפני (יהדות התורה) יחד עם מרכז הקואליציה בוועדת הכספים ח"כ ציון פיניאן (ליכוד).
הצעתם אמורה לעלות לוועדת השרים לחקיקה אחרי פגרת הפסח. זה לא יקרה לפני מאי. אם היא תקבל את תמיכת הממשלה, יגדלו סיכוייה להתקדם בצנרת החקיקה, אלא אם גם הפעם יצליחו הבנקים לכופף בלחץ ההון את השלטון.
לא נראה כי יזמי הצעת החוק מודעים לכישלונות קודמיהם. אם היא מוגדרת כ"מהפכנית". "הואיל והבנקים גובים עמלות ומחייבים את בעל החשבון בריבית גבוהה על האוברדרפט, עליהם לשלם ריבית על יתרות הזכות מהשקל הראשון", נכתב בדברי ההסבר לחוק.
ח"כ פיניאן אמר היום כי, "החוק ישווה אותנו למדינות שבהן נהוג לתת את הריבית הזאת, ויפסיק את העוול שנגרם ללקוחות שמקפידים לא לחרוג מיתרת הזכות". ח"כ אקוניס מקווה ש"הריבית תהווה תמריץ שלא להיכנס לאוברדרפט".
הבנקים ישלמו לנו על יתרת הזכות?
צילום: שאול גולן
מומלצים