העוזרים המשפטיים הכריזו על סכסוך עבודה
בתוך 14 יום יוכלו העוזרים של השופטים להתחיל בעיצומים שעלולים לעכב פרסום פסקי-דין. ההסתדרת טוענת כי האוצר חזר בו מהסכמות לאגד את העובדים תחת הסכם קיבוצי
ההסתדרות הכריזה היום (ד') על סכסוך עבודה בין העוזרים המשפטיים למדינה. מדובר בכ-600 עובדים, העוזרים האישיים של השופטים, המועסקים על ידי הנהלת בתי המשפט. לטענת ההסתדרות, הסכסוך הוא תוצאה של חזרת משרד האוצר מהסכמות בין הצדדים בעניין תנאי העסקתם של העוזרים. בתוך 14 יום יוכלו העוזרים להתחיל בעיצומים ואף לפגוע בעבודה השוטפת של השופטים ולעכב פרסום פסקי-דין.
העוזרים המשפטיים מסייעים לשופטים בעבודה השיפוטית ובכתיבת הטיוטות של פסקי הדין וההחלטות של בית המשפט. בניגוד לשאר המשפטנים עובדי המדינה המועסקים בהסכמים קיבוציים, העוזרים המשפטיים מועסקים בחוזה אישי מיוחד המוגבל ל- 4 שנים. בתום תקופה זו העוזרים המשפטיים אמורים להיות מפוטרים ומוצאים עצמם מחוץ למעגל התעסוקה של מערכת בתי המשפט.
לפני כ-10 חודשים התאגדו העוזרים בהסתדרות, שפנתה לממונה על השכר באוצר ולהנהלת בתי המשפט בבקשה לנהל משא ומתן כדי להסדיר את תנאי ההעסקתם. לדברי ההסתדרות, הצדדים גיבשו מתווה לפיו יועסקו העוזרים תחת הסכם קיבוצי במקום חוזה אישי. כמו כן, נקבע כי תקופת ההעסקה הזמנית תבוטל לטובת תקופה בלתי מוגבלת. חוזה ההעסקה אמור היה להיות גם הוא מיוחד, שכן העוזרים יועסקו תחת סעיף של אמון מיוחד, שיאפשר לשופט שהם עובדים אצלו להחליט על שעות ההעסקה גמישות יותר מאלו שקיימות במגזר הציבורי.
אולם משרד הממונה על השכר הודיע לאחר השגת ההסכמות כי הוא אינו יכול להביא הצעה ליישום המתווה בעקבות התנגדות של אגפים אחרים במשרד האוצר למתווה. בהסתדרות אומרים כי אגף התקציבים הוא שמוביל את ההתנגדות.
מוועד הפעולה של העוזרים המשפטיים נמסר: "צר לנו כי אולצנו לנקוט בצעד מעין זה. זה למעלה משלוש שנים אנו מנסים באופן סבלני ומכובד לעמוד על זכויותינו. בחודשים האחרונים הדיאלוג בינינו ובין הנהלת בתי המשפט היה מועיל וממצה. צר לנו כי גורמים אחרים טרפדו הסכמות אלו. אנו מצרים על כך שיש מי שסבורים כי אין פגם בפיטורים גורפים ללא כל שיקול דעת לאחר 4 שנות עבודה בלבד. פיטורים אלה פוגעים בנו, בשופטים עמם אנו עובדים ובציבור כולו".
מהאוצר נמסר בתגובה: "הממונה על השכר מעולם לא אמר שלא הושגו הסכמות עם ההסתדרות. מי שחזר מהחוזה הם העוזרים המשפטיים עצמם. המדינה תגבש את עמדתה בנוגע למשך תקופת ההעסקה של העוזרים המשפטיים עם כל הגורמים הרלבנטיים, ביניהם משרד המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה".