מקורקע לנצח: עיט השמש הנדיר לא ישוב לטבע
עיט שמש צעיר, דורס גדול שמצוי בסכנת הכחדה עולמית, נפצע קשה בכנף וברגלו בצפון הארץ. הרופאים נאלצו לכרות חלק מהכנף ולאחר תקופת התאוששות, הוא לא יוכל לשוב לטבע, אך השבוע עבר לפנסיון חייתי בו יבלה את שארית חייו עם דורסים פצועים ברמת הנדיב
"העיט הפצוע התגלה על ידי רוכב טרקטורון שנסע בשדה והבחין בו על האדמה ללא יכולת תעופה", מספר שלומי פרי, מטפל בחיות בר בבית החולים. "הוא העביר אותו לטיפול ראשוני אצל הווטרינר של שרות בתי הסוהר ומשם הוא הגיע אלינו להמשך אישפוז".
במהלך הבדיקות בבית החולים, התגלה כי הדורס הגדול סובל מפגיעה קשה בכנף וברגלו. "הוא הגיע עם עצם חשופה בכנף ולרופאים לא נותרה ברירה אלא לכרות חלק מהכנף הפגועה", הוא אומר.
נותרו רק אלפים בעולם
עיט שמש הוא אחד מהדורסים הנדירים ביותר ששוהים בתקופת החורף בישראל וכיום הוא מצוי בסכנת הכחדה עולמית. כיום חורפים בישראל כעשרות עיטי שמש בלבד.
אוכלוסיית עיט השמש בעולם מוערכת במספר אלפים בלבד (בין 5,200-16,800 פרטים) ומצבם באירופה לא מזהיר במיוחד. מספר הזוגות באירופה מוערך בפחות מ-1,600 פרטים והירידה המתמשכת במספרם מאיימת על קיומם בטבע. בישראל מדווח מדי שנה על מספר פרטים מצומצם שנפגע כתוצאה ממפגש עם קווי מתח גבוהים או מורעל למוות.
אובדן בתי גידול ותמותה גבוהה בקרב עיטים בוגרים כתוצאה ממפגש עם קווי חשמל ומתח, קינים שנפגעים על ידי טורפים או כריתת יערות לא מוסיפים רבות לאתגרי ההישרדות של הדורס המרהיב. "גם ההרעלות מאיימות על העיטים. כך לדוגמא, אם מרעילים חיות בר או כלבים משוטטים, זה חוזר ופוגע גם בדורסים שנודדים מעלינו וניזונים מהטרף", מזהיר אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות. "רק על ידי פעולות חינוך ואכיפה נאותה ניתן יהיה לשפר את המצב".
מתחיל פרק ב' ברמת הנדיב
בבית החולים מציינים כי לא ידועה סיבת הפציעה של העיט. "לצערנו, ככל שזה פרט נדיר ויפהפה, במקרה הזה גם צעיר ורק בתחילת דרכו, הוא לא יוכל לחזור לטבע. אנחנו נדאג לו לבית טוב בו יוכל לבלות את שארית חייו וגם יאכל טוב...", מסכם פרי.
לאחר תקופת החלמה בבית החולים, בתחילת השבוע השתחרר העיט והחל את פרק ב' בחייו החדשים בפארק הטבע ברמת הנדיב. ביל וודלי, אחראי על שימור חיות הבר ברמת הנדיב מספר כי הדורס הצעיר מתאקלם בהצלחה במקום.
"העיט הנכה יהיה אצלנו עד סוף ימי חייו, ולמרות שהוא לא יוכל לעוף יותר, יש לו כאן מקום מוגן", מגלה וודלי, שמזמין את המטיילים לצפות בדורס הנדיר בכלוב פתוח באזור פארק רמת הנדיב. "הוא חי ביחד עם זוגות נוספים של דורסים, ביניהם רחמים, עקבים עיטיים, עקבי חורף וחיוויאים, שגם הם סובלים מבעיות שונות של פציעות שלא מאפשרות את השבתם לטבע".
-
עשרות סיפורי חיות מחכים לכם בבלוג "בית החולים לחיות בר"
מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> ד"ר רונה נדלר: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322