בלייר ל-ynet על הבנייה: לא טוב, אך יש להתקדם
שליח הקוורטט אומר בראיון מיוחד, כי החלטת ישראל להקים 1,600 יחידות דיור במזרח ירושלים אינה צעד חיובי. עם זאת, הוא רחוק מלהספיד את התהליך: "מנסיוני, בהתחלה יש חוסר אמון בין הצדדים". וגם: מה חמאס יכול לתרום, איך צריך לטפל בעזה, ולמה - למרות הכל - הוא כל כך אוהב לבוא לכאן?
ישראל הודיעה על בניית יחידות דיור נוספות במזרח ירושלים, סגן נשיא ארה"ב גינה תוך כדי מסעותיו בארץ, הליגה הערבית נראית כמי שמושכת את תמיכתה מהמשא ומתן העקיף, אבל טוני בלייר לא מתרגש מדי מהאווירה העגומה. בראיון ל-ynet מודה שליח הקוורטט למזרח התיכון כי "אירועים כאלה אינם טובים ליצירת האווירה הנכונה", אך מדגיש כי "צריך לעבור את מה שקרה", וכי אמון הוא דבר שבונים.
"קשה מאוד לעשות שלום, כשהמציאות בשטח אינה מאפשרת אותו. שלום צריך לבנות לא רק סביב השולחן, אלא גם מלמטה למעלה", אומר ראש ממשלת בריטניה לשעבר, בהתייחס למשבר סביב ההכרזה על הקמת 1,600 יחידות דיור חדשות בשכונת רמת-שלמה במזרח הבירה. "הבעיה הבסיסית אינה אם אנחנו יכולים לפתור את הבעיות הסופיות, כמו פליטים, גבולות וירושלים. אלה אמנם בעיות קשות, אך הבעיה הבסיסית היא שבאזור הקטן הזה ישראל צריכה להבטיח את ביטחונה. הפלסטינים צריכים להיות בטוחים שאם ינקטו בצעדים הנכונים - תתאפשר הקמת מדינתם".
בלייר אמנם מביע הערכה להקפאת הבנייה בהתנחלויות, אך מדגיש כי בכך לא תמו הצעדים שישראל צריכה לנקוט בדרך לשלום. "חשוב שההחלטה הזאת התקבלה, זו מחויבות של ישראל, אבל יש נושאים אחרים לצד עניין ההתנחלויות בתהליך המדיני, כמו למשל הבטחת יכולת כוחות הביטחון הפלסטיניים לשלוט בשטח, לצד שיפור הכלכלה והתנועה בדרכים. עשינו שינויים חשובים ב-18 החודשים האחרונים, אך עלינו להאיץ אותם. השלום, לדעתי, הוא השתקפות של המציאות בשטח".
בתשובה לשאלה אם מהשעות הרבות שבילה עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, והנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, חש שיש אמון בין שניהם, ומה מידת האמון שהוא עצמו רוחש לרצונם הטוב, מחייך בלייר במבוכה: "מניסיוני, בתחילת תהליך כזה יש חסר באמון בין הצדדים. אמון בונים, ואמון בונים מפעולות בשטח. כך יקרה אם נוכל ליצור בחודשים הקרובים מצב שבו הפלסטינים יחושו שככל שהם משתפרים במתן ביטחון, ישראל נסוגה (משטחים). זה יבנה אמון. אישית, אני סבור שבמצב הנוכחי מילים לא יבנו אמון - מעשים כן".
לשנות מדיניות בעזה, לספק צרכים הומניטריים
אבל האם אבו מאזן מסוגל בכלל להצעיד את הפלסטינים לשלום? בלייר אינו מספק תשובה ברורה. "הדרך הטובה להציג זאת היא באמצעות סימן שאלה גדול לשני הצדדים, הפלסטיני והישראלי. אני חושב ששני הצדדים נכונים, ויש להם רצון טוב, אבל הבעיה היא שהם זקוקים לשכנוע רב באשר לנכונות הצד השני. זו הדרך, תמיד כך מתחילים התהליכים הללו. האמון, כפי שאמרתי, נבנה בפעולות. ישראל תובעת את בניית ביטחונה, והפלסטינים מבקשים לנהל את השטח (מדינתם)".טוני בלייר עם הכתב המדיני של ynet, רוני סופר (צילום: גיל יוחנן)
בלייר מדגיש כי הוא אינו שולל אפשרות שחמאס ייקח חלק בשלב מסוים במגעים עם ישראל. "אם המשא ומתן יצליח, הם יכולים להחליט אם הם חלק מהתהליך או נותרים במצב של בידוד. אישית, אני סבור שלא כל תושבי עזה תומכי חמאס, יש שם אנשים פשוטים שמוטרדים בעניין חמאס". הוא מנצל את ההזדמנות גם כדי לקרוא לגמישות בכל הנוגע למצור הישראלי על הרצועה: "עזה עוברת תקופה רעה. רוב האנשים רוצים לחיות בשלום. יש להפעיל מדיניות שתבודד את הקיצונים ותסייע לאנשים שרוצים שלום. המצב הנוכחי עלול להוביל לאפשרות שהאנשים שרוצים שלום יסבלו, בעוד האחרים מקבלים את מה שהם צריכים דרך המנהרות ובדרכים אחרות. יש לשנות את המדיניות ולספק לפחות את הצרכים ההומניטריים בעזה".
לפחות בנושא הגרעין האיראני, בלייר ממשיך להציג את העמדה האירופית שרואה עין בעין עם ישראל. "יש דבר אחד שברור לי לחלוטין, והוא שאיראן לא יכולה להיות בעלת יכולת נשק גרעיני. זה אסון לאזור וגם לביטחון שלנו, בריטניה
ואירופה. יש להבהיר זאת לעם ולמשטר באיראן - מדובר באור אדום עבור הקהילה הבינלאומית. המסר צריך להיות ברור וחד".
עם זאת, בתשובה לשאלה אם הוא מוטרד מהאפשרות של תקיפה צבאית באיראן, אומר שליח הקוורטט: "איני רוצה להגיב על הדברים המתפרסמים באשר לאיזו פעולה ננקוט".
ובין כל המשאים ומתנים, הנסיעות וסיורי השטח שהוא עושה במסגרת שליחותו, מתברר שבלייר מוצא גם חדווה בעבודתו בארץ. "זה אולי יישמע מוזר, אבל אני אוהב לבוא לכאן. כן, להיות נציג הקוורטט פה זו עבודה קשה, אבל היא חשובה ומרתקת. אני באמת נהנה, באמת באמת נהנה. על פי אמונת שלוש הדתות: היהודית, המוסלמית והנוצרית, מרתק לבוא לירושלים, עם כזה יופי שיש בה, עם כזאת היסטוריה וכזאת תרבות. זו זכות".