ביידן נפרד: בנייה במז'-ירושלים פוגעת במגעים
שעות לפי צאתו מהאזור, סגן נשיא ארה"ב הרצה באוניברסיטת תל אביב. לצד דברי שבח חמים וציון הקשר ארוך השנים בין המדינות - שב ואמר: "ממשלת ישראל החליטה לאשר את הבנייה וזה חותר תחת האמון והמשך המגעים". דבריו אלה זכו לתשואות בקהל. בהמשך הבהיר כי יתמוך בשיחות עקיפות, אך הדרך היחידה לשלום היא שיחות ישירות
בסוף הביקור באזור - מילים חמות לישראל, וביקורת על תוכנית הבנייה במזרח ירושלים. סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, שב ותקף את המהלך הישראלי לבנייה במזרח ירושלים - שעליו הוחלט בעיתוי אומלל עם הגיעו לכאן. הדברים נאמרו בנאומו בצהריים (יום ה') בפני סטודנטים באוניברסיטת תל-אביב. בצל המשבר בשיחות הקרבה הוא הדגיש כי שיחות ישירות הן הכרחיות להשגת שלום.
ככה בונים קרבה? כותרות אחרונות ב-ynet:
- חבר ועדה שאישרה הבנייה: הגדלנו ברגע האחרון
אחרי שהחל את דבריו בדקות ארוכות של שבחים לישראל - שזכו לתשואות מהקהל - פתח ביידן בהתייחסות נרחבת ליחסי ישראל והפלסטינים.
"הנשיא אובמה מאמין באבו מאזן ובכך שלישראלים יש סוף סוף מנהיג פלסטיני שחולק איתם את הרעיון להקמת מדינה פלסטינית. זו הזדמנות שחייבת להיות מנוצלת. במקום זאת, ממשלת ישראל החליטה לאשר את הבנייה וזה חותר תחת האמון והמשך המגעים. אני ביקשתי מאובמה לגנות זאת מיד". דבריו אלה זכו לתשואות רמות בקרב היושבים באולם.
"חלקכם יהיו מופתעים, איך כתומך נלהב של ישראל אני יכול לדבר כך, אך בכנות - רק חבר יכול להעביר את האמת הקשה. ואני מעריך את התגובה של נתניהו שעמד על כך שיימנעו דברים כאלה (קבלת ההחלטה בהפתעה וללא עדכון - א.ש.) ודבריו כי הבנייה עצמה תיקח כמה שנים. זה חשוב - כי זה נותן למשא ומתן זמן לפתור בעיה זו כמו אחרות", אמר.
ביידן באוניברסיטת תל-אביב (צילום: AFP)
בתחום המדיני הבהיר ביידן: "הסטטוס קוו אינו מצב שניתן להמשיך בו. עבור ישראל, המאבק הוא לשמור על זהותה ולהשיג את הביטחון שלו היא זקוקה. עבור הפלסטינים מדינה היא לא רק שאיפה ארוכת טווח, היא תביא לכבוד העצמי שהם דורשים לעצמם במשך שנים. אני יודע למה שני הצדדים סקפטיים. אנחנו מבינים את הספקטיות. היינו כבר בדרך הזו בעבר".
"הדרך היחידה לשלום - שיחות ישירות"
"אני מבטיח לכם שאנחנו נטיל את האחריות על כל צד שיפגע בשיחות. אנחנו לא יכולים להתמהמה, כי הקיצונים מתחזקים. אנחנו מדברים כעת על שיחות עקיפות, למרות שהדרך היחידה להגיע לשלום הן שיחות ישירות. אנחנו תומכים במהלך הזה ומאמינים שדרך משא ומתן שני הצדדים יכולים להגיע לסיום הסכסוך - למדנה פלסטינית בגבולות 67 וישראל כמדינה יהודית עם האינטרסים הביטחונים שלה. שיחות הקרבה נועדו לכך שבסופו של דבר המנהיגים ידברו פנים אל פנים".
"אני יודע שאתם מתוסכלים מרקטות מעזה ולבנון ומחוסר היכולת של מנהיגים פלסטינים לעשות החלטות לקראת השלום. אך באותה מידה, גם הפלסטינים נמצאים במשבר עם ההנהגה הישראלית וכוונותיה לשלום. חוסר האמון הזה יביאו בסופו של דבר לאלימות. המעגל הזה שחוזר פעם אחר פעם לא יביא ליציבות שאתם רוצים. המעגל הזה חייב להישבר".
פרט ליושבים בקהל, בהם שגריר ישראל בארה"ב מייקל אורן, יו"ר האופוזיציה ציפי לבני וראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון עמוס גלעד, מצפים רבים באזור כולו לשמוע את "אקורד הסיום" של הביקור, לאור משבר הבנייה.
"מי שהציע בעבר מדינה פלסטינית עצמאית נחשב למטורף. אך עם הזמן נוצרו קשרים בין ישראלים והערבים, וכעת יש יוזמה ערבית שמציעה את ביטחונה של ישראל בין שכנותיה הערביות. אין לנו אלטרנטיבה חוץ משלום ועלינו להבין זאת", אמר.
בנאומו הוא גם הזכיר את החייל החטוף, גלעד שליט. "יש הרבה אתגרים. גלעד שליט עדיין בשבי, ואנו מתפללים מדי יום - ליום שבו הוא ישוב הביתה ויתאחד עם משפחתו.
העלה זכרונות מגולדה מאיר ויצחק רבין
כאמור, הנאום נפתח בדקות ארוכות של שבחים חמים. "אני תמיד משתאה לנוכח קבלת הפנים בכל פעם שאני מבקר כאן. אני מרגיש בבית. אנא קבלו את הכרת התודה שלי ושל הנשיא אובמה. אנו יודעים שלארצות הברית אין חברה טובה יותר בקהילת האומות".
ביידן דיבר בהרחבה על זכרונותיו והקשר האמיץ שלו עם מדינת ישראל לאורך עשרות שנים. "זה התחיל בשולחן ארוחת הערב בבית משפחתי", אמר והזכיר את פגישותיו עם מנהיגים בישראל לאורך השנים: "פגישתי הראשונה בישראל היא זו שאני זוכר יותר מכל, פגישתי עם גולדה מאיר. הערצתי אותה יחד עם מיליוני אמריקנים. אני זוכר שנכנסתי למשרדה כסנאטור צעיר. היא עישנה בשרשרת והסבירה לי על מפות מלחמת ששת הימים. ולצדה ישב יצחק רבין".
"גולדה אמרה לי יש לנו נשק סודי במאבק עם הערבים. התקרבתי אליה, והיא אמרה 'אין לנו לאן ללכת'. אני זוכר את זה כאילו זה היה אתמול", סיפר. "ישראל לא רק קרובה ללבי, היא היתה מרכז עבודתי כסנאטור וכעת כסגן הנשיא". בהמשך הביע סגן הנשיא הערכה רבה להישגיה הכלכליים של ישראל בעיקר, בתחומי הטכנולוגיה, ואף הזכיר את פיתוח המכונית החשמלית, את יכולתה של ישראל לקלוט עלייה, ואת יישום חזונו של הרצל.
מאבק בטרור - וטיפול באיראן
"היחסים המיוחדים בין ישראל לארה"ב מתפרשים על פני תחומים רבים, ובהם נכללת מחוייבותה הבלתי מתפשרת של ארה"ב לדאוג לביטחונה של ישראל. אסור להעלים עין כשמדינות קוראות להשמדתה של ישראל", הבהיר ביידן ברמז לאיומים הנשמעים מטהרן. ובעוד שביידן נאם בת"א - שב נשיא איראן עם נאום שנאה נוסף בטהרן.
"למעט 3 מיליארד דולר סיוע ביטחוני בשנה, אנו תמיד נשמור על יתרונה האיכותי הצבאי של ישראל. ארה"ב עומדת לצד ישראל במאבק בטרור, שממנו שתי הארצות שלנו נפגעו קשות", אמר. "אל תטעו בעמדת ארה"ב", אמר ביידן והרים את קולו. "יש לנו אלפי הרוגים בשירות המדינה בעיראק ואפגניסטן, שם ובכל מקום. אנו נלחמים בחירוף נפש נגד אידאולוגיות קיצוניות".
"מעל כל מאמצינו עומדת איראן. יש שם עם גדול שסובל מהנהגה שתומכת בטרור ובטרוריסטים. איראן הפכה בעשור האחרון למסוכנת יותר. היא בונה אלפי צנטריפוגות, מממנת את חמאס וחיזבאללה ומאיימת על עמה ועל אזרחיה. הנשיא אובמה החליט על גישה חדשה, לדיאלוג עם איראן, הוא ידע שזה יהיה קשה, אך גם ידע שאם ייכשל - נהיה בעמדה חזקה יותר לטפל בנושא בזירה הבינלאומית".
"איראן ממשיכה להפר את המחוייבות הבינלאומיות שלה וממשיכה לדכא את ההפגנות בדרישה לצדק בסיסי בתחומה. מהלכיה של איראן מובילים אותה לסנקציות. הם צריכים להבין שכיום הם מבודדים יותר מאי-פעם בשני העשורים האחרונים. אנו נחושים למנוע מהם נשק גרעיני. נקודה". דבריו אלה של ביידן זכו למחיאות כפיים מהקהל.
ניסיונות אחרונים להפגת המתח
מלשכת ראש הממשלה נמסר כי נתניהו שוחח בנושא עם סגן הנשיא, כחצי שעה טרם שהגיע לאוניברסיטת ת"א. בלשכה אמרו כי ההתרשמות היא שהתקרית המביכה ומשבר הבנייה נמצאים מאחוריהם. בשעות הבוקר התקיימו מגעים בין בכירים בפמליית ביידן ובבית הלבן לבין היועץ המדיני בלשכת רה"מ, רון דרמר, כדי ללבן את הסוגיה.
עלייתו של ביידן לדוכן הנואמים בת"א התעכבה ביותר מ-40 דקות, ועוררה גל ניחושים בקהל, באשר לאפשרות כי המסרים שיועברו בנאום יעודכנו
ברגע האחרון, בצל המשבר. מדובר בהופעתו הפומבית האחרונה של סגן הנשיא, שעתיד לטוס בצהריים לעמאן, בירת ירדן - ומשם בחזרה לוושינגטון.
"ראש הממשלה נתניהו שוחח עם סגן הנשיא והביע צער על העיתוי הלא מוצלח", אמר ראש מערך ההסברה בלשכת ראש הממשלה, ניר חפץ, טרם ההרצאה. "נתניהו עידכן את הסגן ביידן שהפרוייקט בשכונת רמת שלמה עבר כמה שלבי תיכנון במהלך השנים האחרונות, שהאישור התכנוני הסופי ייארך ככל הנראה יותר משנה ושהבנייה בפועל עשוייה להתחיל בעוד כמה שנים".
Read this article in English