בכיר לובי: שווייץ משפילה את קדאפי ואת אזרחינו
המדינות המתקוטטות לא מפסיקות לעצבן אחת את השנייה, ופתרון המשבר הדיפלומטי לא נראה באופק. ממלא מקום שגריר לוב בשווייץ הסביר כי הפתרון דווקא פשוט: "אם שווייץ תיכנע לכל דרישותינו ותשיב לשאלותינו, הכל ישוב לקדמותו"
אחרי החרם הכלכלי והקריאה לג'יהאד - החרפה נוספת במשבר הדיפלומטי בין לוב לשווייץ. ממלא מקום שגריר לוב בז'נבה קרא היום (ה') לממשלת שווייץ להיכנע לדרישות לוב ולהסיר את ההגבלות על כניסתם לאירופה של השליט מועמר קדאפי ועשרות בכירים נוספים. לדבריו, ההגבלות הן "השפלה גדולה" לקדאפי ולמדינה האפריקנית כולה.
ממלא מקום השגריר, איברהים אלדרדי, אמר כי על שווייץ לנקוט מספר צעדים על-מנת להפיג את המתיחות בין המדינות, שהחלה עם מעצר בנו של קדאפי בשנת 2008. אלדרדי דרש משווייץ לעצור את השוטר שעצר את חניבעל קדאפי ורעייתו בחשד שהיכו את אחד המשרתים שלהם ולפצות את משפחת קדאפי על התקרית.
בין הבכירים הלובים שכניסתם לשווייץ נאסרה נמצא גם הנשיא המכהן של מועצת הביטחון של האו"ם. שווייץ אמנם אינה חברה באיחוד האירופי, אך חתומה על הסכם מעבר ללא דרכונים בין 25 מדינות אירופיות. לכן, האיסור שהטילה על הבכירים מונע מהם לבקר גם במדינות נוספות ובהן גרמניה וצרפת.
"הגבלת תנועתם של הבכירים הלובים היא פוליטית", אמר אלדרדי. "זו השפלה גדולה מאוד לסמלי המדינה ולאזרחים בלוב". לדבריו, "הכדור נמצא במגרש של שווייץ. אם היא תיכנע לדרישותינו ותשיב לשאלותינו, הכל ישוב לקדמותו". למרות זריקת האחריות - לוב היא זו שאחראית לרוב הצעדים שהובילו להידרדרות ביחסים בין המדינות.
התביעה השווייצרית סגרה את התיק נגד חניבעל קדאפי ואף התנצלה על התקרית כבר בשנת 2008. לעומת זה, התנהלותה של לוב מאז התקרית הוכיחה כי היא אינה סולחת. היא החזירה את כל נציגיה במדינה האירופית, הוציאה את כספיה מהבנקים בה, וסיכלה כמה משלוחי נפט שיועדו לשווייץ. בנוסף, שני אנשי עסקים בעלי אזרחות שוויצרית נעצרו בטריפולי.
אולם האמתלה להחרפה החמורה ביחסים ולקריאה לג'יהאד התרחשה בנובמבר 2009, אז אישרו אזרחי שוויץ ברוב גורף את התיקון לחוקה, האוסר על בניית צריחי מסגדים במדינה. המהלך השנוי במחלוקת נחשב לצעד הקיצוני ביותר של מדינות אירופה נגד גל המהגרים המוסלמים ליבשת.